Manuale vechi de 15 ani. Dacă ne uităm prin cărțile elevilor de liceu, putem observa că unele dintre ele nu au mai fost schimbate de ani buni. Deși ne aflăm în era tehnologiei, manualele de informatică îi învață pe copiii cum să folosească un calculator cu tub
Rupte, mâzgălite, lipsite de anumite foi și cu materia neactualizată. Aceasta este descrierea unor manuale de pe care învață elevii ieșeni de liceu. Deși reprezentanții unităților de învățământ cer unele noi, Ministerul Educației acordă doar zece la sută din numărul total de care este nevoie.
Elevii trebuie să studieze de pe manuale vechi de 15 ani
Problema manualelor ce se află într-o stare rea și cu materie neactualizată este la nivel național. Mariana Florea este bibliotecară de 31 de ani la Liceul de Informatică „Grigore C. Moisil” din Iași și spune că unele nu au mai fost schimbate chiar și de 15 ani. Deși reprezentanții unităților de învățământ cer manuale de la o anumită editură cu care lucrează profesorii, Ministrul Educației ori trimite de la altele, ori deloc. Reprezentații școlilor din județul Iași au făcut un grup pe WhatsApp unde fac schimb de manuale între ei, în funcție de disponibilitate.
„Lucrez de 31 de ani în această instituție ca bibliotecară și, de 15 ani, unele manuale nu au mai fost schimbate. Problema este la cele de clasa a IX-a și a X-a, noi tot cerem de la Ministerul Educației manuale, dar ni se alocă doar zece la sută din tot ceea ce cerem noi. Dacă am cerut unele manuale de matematică, ne-au trimis alte manuale, de la o altă editură, de pe care profesorii nu lucrează. Unele manuale sunt atât de rupte încât îmi este rușine să le dau elevilor. Am cerut de la Colegiul Tehnic «Gheorghe Asachi» un număr de 20 de manuale și le vom primi cât de curând”, declară bibliotecara Liceului de Informatică „Grigore C. Moisil”, Mariana Florea.
Elevii ieșeni învață cum să inițieze o convorbire la un telefon cu furcă: „Unele manuale nu sunt actualizate”
Directorul Colegiului Tehnic „Gheorghe Asachi”, Nicolae Neacșu, declară pentru reporterii BZI faptul că manualele de informatică sunt învechite când vine vorba despre conținutul acestora. Unele îi învață pe elevi cum să utilizeze un calculator cu tub sau chiar cum să inițieze o convorbire la un telefon cu furcă, în condițiile în care astfel de aparate se mai găsesc doar în muzeu.
„Ca și conținut, manualele de informatică sunt, într-adevăr, învechite, având în vedere faptul că fac referire la tehnologie învechită. Nu toate manualele arată jalnic, asta ține de cum le întrețin elevii. Odată cu pandemia, ne-am digitalizat în mare parte. Internetul are acum tot felul de poze, filmulețe, care vin în plus pe lângă materia pregătită. Multe manuale se regăsesc și în format digital”, spune directorul Colegiului Tehnic „Gheorghe Asachi”, Nicolae Neacșu.
Abia în anul școlar 2025-2026 este posibil ca elevii să primească manuale întocmite după planuri-cadru și programe noi.
„Ministerul Educației tipărește manuale. Ca să se modifice un manual pentru liceu trebuie modificat planul-cadru, iar acest lucru este așteptat de 2-3 ani. Manualele se reeditează, iar școlile au datoria să solicite alte manuale. Cu toate că sunt schimbate, unele nu sunt actualizate”, spune purtătorul de cuvânt al ISJ Iași, Antonina Bliorț, în legătură cu manuale vechi de 15 ani.
ISJ ul ce părere are?
Ce face in acest sens?
De ce mai exista aceste isj uri , instituții căpușă, generatoare de corupție si de birocrație?
Cu banii alocați lor cumpărați manuale și multe altele
Manualele? Da, unele sunt deteriorate (tot de elevi). Dar problema este la continut. Degeaba sunt colorate daca nu explica bine. Anul trecut i-am dat fiului meu manualele mele de matematica dintr-a XI-a. Notele lui la Matematica au crescut imediat. De atunci incoace a luat de la 8 in sus. Secretul? Lucrurile sunt foarte bine explicate si el intelege tot, fara probleme. Da, manualele sunt alb-negru, n-au zorzoane, nu sunt interesante la privit. Dar explica foarte bine. Sunt manuale bune.
Aveti perfecta dreptate. Manualele sunt foarte colorate, grafica este extra, dar organizarea si explicarea continuturilor este mediocra, in cel mai bun caz.