Prima pagină » Local » Elevii de la Seminarul Teologic din Iași învățau lângă un depozit uriaș de muniție. Pirotehniștii de la ISU au găsit peste 300 de proiectile neexplodate în curtea școlii – FOTO

Elevii de la Seminarul Teologic din Iași învățau lângă un depozit uriaș de muniție. Pirotehniștii de la ISU au găsit peste 300 de proiectile neexplodate în curtea școlii – FOTO

15 mai 2024, 02:00, 1 ,
Petronel Ștefan în Local

Pirotehniștii de la ISU Iași continuă misiunea de la Colegiul „Vasile Lupu”, după ce a fost descoperit un depozit de muniție cu proiectile din Al Doilea Război Mondial. Lângă săpături sunt clădirile Seminarului Teologic „Sfântul Vasile cel Mare”

Lângă Seminarul Teologic din Iași, se construiește o platformă pentru montarea containerelor ce vor forma o școală modulară pentru elevii de la Colegiul „Vasile Lupu”. Pe 13 mai 2023, în timp ce decopertau o suprafață de pământ, au descoperit câteva proiectile și au anunțat autoritățile. În urma excavărilor, au fost scoase la suprafață peste 300 de proiectile de diferite mărimi.

Pirotehniștii de la ISU au descoperit sute de proiectile

Pirotehniștii au găsit, în prima zi, 289 de proiectile care au fost deja preluate și duse la un depozit, pentru a fi distruse ulterior. Comitetul Local pentru Situații de Urgență a luat decizia să evacueze persoanele din clădirea din apropiere, accesul fiind strict interzis. Un echipaj de pirotehniști verifică constant terenul, iar muncitorii lucrează cu grijă pe fiecare porțiune de pământ.

„Deocamdată, noi vom continua misiunea cât până va fi decopertată toată porțiunea respectivă. În acest caz, noi nu săpăm, ci doar intervenim cu aparatul de detectat și indicăm muncitorilor locul. În cazurile în care depistăm proiectile, pompierii pirotehniști pot interveni și ei pentru a le scoate la suprafață. În acest caz, erau proiectile de diferite mărimi, din Al Doilea Război Mondial. A doua zi, am mai descoperit niște cartușe. Nu știm exact cât de periculoase erau, însă erau în stare de degradare. Au fost preluate și transportate într-un depozit, iar ulterior urmează să fie distruse”, a transmis Ionuț Grădinaru, inspector șef ISU Iași.

Riscul este major

În curtea școlii, au fost descoperite proiectile perforante, de calibrul 75 mm, proiectile exploziv, calibru 75 mm, bombe de aruncător, de 60 mm, bombe de 50 mm, grenade ofensive și sute de cartușe pentru pistoale și mitraliere de diferite calibre. Deși sunt în stare de degradare, proiectilele sunt încă foarte periculoase, fiind atât de vechi și instabile, astfel că oricând se pot provoca explozii. Totuși, există șansa ca muniția să fie complet dezafectată, însă pompierii nu-și pot asuma acest risc și respectă procedurile.

La fața locului, erau 3 pirotehniști de la ISU, care verificau cu aparatele de detectat metale fiecare porțiune a terenului. După ce proiectilele sunt scoase la suprafață, sunt puse în mașina pompierilor și transportate cu grijă la un depozit. Județul Iași este pe primul loc în România în ceea ce privește descoperirea muniției din Al Doilea Război Mondial. Având în vedere că linia frontului a fost multă vreme în zona Iașului, acest lucru este de înțeles.

Pirotehniștii de la ISU Iași vor continua misiunea de asanare atât timp cât muncitorii vor avea de decopertat, astfel că numărul proiectilelor descoperite poate fi mult mai mare.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`