„Religia în dimensiune virtuală” este un Concurs Interdiciplinar Regional care se află la a XV-a ediție. Până pe 24 martie se pot trimite proiectele pentru prima secțiune a elevilor din clasele V-XII care sunt interesați de domeniul informatic și religios.
Concursul are două secțiuni importante, iar scopul principal este axat pe promovarea valorilor religioase în rândul generațiilor tinere prin intermediul platformelor digitale.
De 16 ani, Liceul Teoretic de Informatică „Grigore Moisil” Iași organizează în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Iași acest proiect deosebit.
Până acum, s-au primit 51 de proiecte ale elevilor coordonați de profesori din 17 județe ale României, dar și din Republica Moldova. Elevii care au înclinații și interese aparte pentru crearea unui conținut religios, care poate fi redat prin intermediul instrumentelor digitale, sunt așteptați în echipă.
Anul 2022 continuă să îmbine religia în dimensiunea virtuală cu informatica
Proiectul „Religia în dimensiune virtuală”, inițiat în 2006, s-a născut din dorința de a îmbina pasiunea elevilor Liceul Teoretic de Informatică „Grigore Moisil” Iași cu religia, care este un domeniu al cunoașterii şi al spiritualităţii care răspunde unor nevoi demult uitate. Prin intermediul acestui proiect se dorește o promovare activă a valorilor religioase în rândul generațiilor tinere cu ajutorul instrumentelor digitale.
Elevii din clasele V-XII, din România și Republica Moldova, au trimis primele materiale realizate. Secțiunea I a Concursului Interdisciplinar Regional este reprezentată de Concursul de PPT-uri, care a început de pe 1 februarie și durează pînă pe 24 martie. Lucrările predate la acest moment au ajuns la un număr de 51. În cea de-a doua secțiune, elevul trebuie să participle la concursul de site-uri și film, care va avea loc pe 20 septembrie – 15 octombrie 2022.
Scopul acestuia este de a stimula elevii să regândească anumite conţinuturi şi să le redea într-o manieră creativă şi originală. Elevii vor avea o serie de subiecte religioase care presupun un studiu riguros și amănunțit.
Echipele premiate vor fi afișate pe data de 19 februarie 2020.
Din echipa de organizare de la nivelul Liceului Teoretic de Informatică „Grigore Moisil” Iași fac parte: coordonatorul proiectului – prof. dr. Violeta Țuțui, directorul adjunct – prof. Mihaela Acălfoaie, consilierul educativ – prof. Maria Pașcan, prof. Adrian Hrimiuc, prof. Liliana Vîrgă.
Care sunt principalele subiecte ce urmează a fi abordate în cadrul proiectului
Pentru anul acesta, profesorii coordonatori au selectat câteva subiecte relevante pentru participanții la concurs. Pentru că multe aspecte religioase sunt neglijate din ce în ce mai mult de către tânăra generație, se dorește o aprofundare a subiectului „Sfinți și locuri sfinte din apropierea noastră“.
În fiecare zi trebuie să vorbim cu Dumnezeu și să cerem ajutorul Lui, iar pentru acest lucru este nevoie de multă rugăciune. Astfel, cel de-al doilea subiect se axează pe „Rugăciunea în viața Bisericii și a creștinului“. Ispitele sunt la orice pas, iar tinerii sunt cei mai vulnerabili, profesorii și-au propus să scoată în lumină o temă care reflect actualitatea „Tânărul între adevărata libertate și tentațiile lumii contemporane“. Ultima parte a proiectului o constituie analiza amănunțită legată de „Jertfă și filantropie – de la teologie la acțiune social-eclezială“.
„Am pornit în această experienţă spirituală de a le comunica tinerilor semnificaţia mesajului religios în limbajul care le este propriu, de a-i motiva să se implice ca parteneri în actul didactic, de a descoperi împreună noi expresii şi forme pe care acest mesaj le poate lua în lumea contemporană.
Elevii au posibilitatea de a căuta propriile modele între personalităţile ilustre ale creştinismului, de a se confrunta cu probleme sociale şi dileme etice, de a le căuta răspunsuri şi, totodată, de a-şi exersa creativitatea şi de a colabora la producerea de pagini web, filme, interviuri sau proiecte Power-Point personalizate”, menționează inițiatorul și coordonatorul concursului, prof. dr. Violeta Țuțui.
Religia în dimensiunea virtuală este un proiect care trebuie dus mai departe din generație în generație.