Două echipe de robotică de la Liceul Teoretic de Informatică „Grigore Moisil” din Iași s-au calificat la Concursul Internaţional de Robotică „Maryland Tech Invitational”, ce va avea loc în perioada 26 iunie – 7 iulie 2024. Deși este o performanță surprinzătoare, elevii nu au banii necesari pentru a se deplasa în Statele Unite ale Americii.
Echipele de robotică de la Liceul de Informatică din Iași au nevoie de susținere pentru a participa la un concurs în SUA
Echipele de robotică CyLiis şi Peppers, de la Liceul Teoretic de Informatică „Grigore Moisil”, s-au calificat între cele 40 de echipe selectate pentru a participa la Concursul Internaţional de Robotică „Maryland Tech Invitational” (MTI) – ediţia a VIII-a, organizat de Johns Hopkins Applied Physics Laboratory, Laurel, Maryland, SUA.
Astfel, 22 de elevi, însoţiţi de mentorul şi coordonatorul echipelor, vor participa, în perioada 26 iunie – 7 iulie 2024, la MTI. Pentru întreg lotul este necesară suma de aproximativ 60.000 de dolari, care ar trebuie să acopere participarea la concurs, drumul, cazarea și masa.
„Sunt 22 elevi, costul doar pentru deplasarea la competiție și cazare pentru zilele de competiție sunt cu aproximație în valoare de 2.000 de euro pentru fiecare elev. Sunt costuri cu pregătirea roboților, a standului și, desigur, am plătit și o taxă de înscriere la competiție, 425 de dolari pentru fiecare echipă. Avem 2 echipe calificate de la LIIS participante din cele 5 din Romania”, declară Adina Romanescu, director Liceul Teoretic de Informatică „Grigore Moisil” din Iași.
Liceul de Informatică din Iaşi este prima școală din România care concurează cu două echipe în aceeaşi ediţie a concursului
Rezultatul obținut de echipele CyLiis şi Peppers prin calificarea la MTI 2024 transformă Liceul de Informatică din Iaşi în prima şcoală din România care concurează cu două echipe în aceeaşi ediţie a concursului.
Pentru a participa la concurs, lotul format din 22 de elevi va beneficia și de un sprijin financiar în valoare de 92.800 de lei, acordat de municipalitatea ieșeană, sumă care nu acoperă nici măcar jumătate din cheltuieli. Între timp, au mai fost făcute donații de către părinți, companii, asociații, însă nu s-a strâns toată suma de care elevii au nevoie.
Amintim faptul că, în urmă cu un an, echipa Peppers a obţinut locul al doilea la secţiunea Motivate la etapa internațională a First Tech Challenge Championship din Houston, Texas, SUA. Performanța este cu atât mai notabilă cu cât competiția a reunit peste 190 de echipe de elevi pasionaţi de robotică din 23 de ţări, iar patru dintre acestea au reprezentat România.
Nu ai, nu te duci.
Daca as fi directorul acestui liceu si daca as avea cei 60000 USD, nu i-as da pentru deplasare. As cumpara de ei echipamente si materiale pentru cercul de robotica din liceu.
Sa se diminueze cu 1% suma cu care sunt finantate partidele in campania electorala (si asa acesti bani se cheltuie pe materiale de propaganda inutile. Toata lumea stie ce au facut cei alesi si ce sunt in stare sa faca, actualii candidati, daca vor fi alesi. Degeaba se cheltuie foarte multi bani pe afise si sloganuri mincinoase) si vor fi bani pentru participarea la concurs si vor ramane si multi bani pentru achizitionarea de echipamente si materiale pentru cercul de robotica
Unul din părinți este proprietarul Sei Bella Iași…etc etc….te duci faci un credit și îți trimiți odrasla in nume propriu…cerșetorie in numele dezvoltării personale ,cum vine asta?
Vrei performanta in privat cotizează ….
Bine ca banditul de cacarica da bani cu nemiluita din impozitele noastre la futbalistii de kkkkaat de la puuuuli iar pentru niste elevi merituosi nu are! Stuchitorii de semintze care voteaza cacarica si mafia lui sa traiasca! Si babalacii care se plimba gratis cu tramvaiul sa se duca la piatza sa-si ia leustean!
România needucată! Sunt tot felul de fundații pentru copii fără părinți, mame minore, câini vagabonzi…pentru copiii geniali nu se găsesc bani niciodată, tot părinții trebuie să plătească dacă au copii deștepți. În lume, noi trebuie să ieșim numai cu nenorociri și drame, cu elevii geniali trebuie să stăm ascunși…Probabil că nu vor găsi bani dar vor fi din ce în ce mai motivați să plece la străini când vor crește. Dacă fiecare am depune într-un cont al acestor elevi câte 1 euro, s-ar strânge banii foarte repede. Nu sunt 60 000 de oameni care apreciază copiii deștepți și motivați? Eu zic că da!
Daca ar avea si liceul asta un director de specialitate (macar inrudita cu informatica), alta credibilitate ar avea institutia! Asa…o profesoara de economie, care se prezinta ca profesor de filozofie, ce imagine sa sustina in fata firmelor it, a liceelor concurente etc? Se catara pe eforturile si rezultatele elevilor si ale familiilor acestora. Poate altfel ar fi sustinuti elevii si echipele de robotica (ale caror nuclee, de altfel, sunt mult mai putin numeroase), daca sponsorii ar avea pe cineva serios cu care sa vorbeasca. Educatia antreprenoriala in care e doamna specialista la ce a ajutat echipele? E absurd…nici iubita de elevi, nici vreo somitate in ceva anume (cv plin de „implicari” in echipe, coautorate la articole de duzina). Aaa, poate schimbam si noi sacii cu care ne invelim la birou si la evenimente si invatam sa spunem doua cuvinte la obiect, nu doar sa ne auzim vorbind… Si pentru ca e liceu de informatica…daca vrei sa-ti faci o idee de claritate in gandire, modernitate, prezentabilitate etc…fa o plimbare pe site ul liceului!!