Prima pagină » Local » Elevii de la 15 școli, din județul Iași, vor începe anul școlar cu toalete în curte. Alte 25 de unități de învățământ vor funcționa fără autorizație la incendiu
Elevii de la 15 școli, din județul Iași, vor începe anul școlar cu toalete în curte. Alte 25 de unități de învățământ vor funcționa fără autorizație la incendiu

Elevii de la 15 școli, din județul Iași, vor începe anul școlar cu toalete în curte. Alte 25 de unități de învățământ vor funcționa fără autorizație la incendiu

03 sept. 2024, 02:00, 1 ,
Bianca ILIE în Local

Luciana Antoci, inspector școlar general al Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Iași, a oferit câteva detalii importante despre pregătirile care au avut loc în unitățile de învățământ, cu prilejul deschiderii anului școlar 2024-2025, care va avea loc pe 9 septembrie 2024. Aceasta a declarat faptul că elevii de la 15 școli din județul Iași vor începe anul școlar cu toalete în curte

Pentru lucrările de investiții sau de modernizare a grupurilor sanitare, conducerea Inspectoratului Școlar Județean Iași a aprobat un buget de 1.549.000 de lei. În perioada 19 august – 06 septembrie 2024, se va desfășura inspecția tematică de verificare a stadiului de pregătire a unităților de învățământ preuniversitar din Iași, pentru anul școlar 2024 – 2025. Se dorește achiziționarea lucrărilor de amenajare și de asigurare a grupurilor sanitare.

Elevii de la 15 școli, din județul Iași, încep noul an școlar cu toalete în curte

Pe lista clădirilor unităților de învățământ preuniversitar de stat care au toalete în curte se regăsesc un număr de 15 corpuri de clădire din 15 unități de învățământ, conform Unității Administrativ Teritoriale (UAT). „A scăzut numărul școlilor care au toaletă în curte, în ultimii ani, dar nu atât de mult pe cât ne-am fi dorit. Este motivul pentru care astăzi încă mai sunt 15 unități de învățământ, din 10 comune ale județului Iași, care mai au toaletă în curte”, a declarat Luciana Antoci, inspector școlar general al ISJ Iași.

Așadar, cele 15 unități de învățământ declarate cu grupuri sanitare neconforme sunt: Andrieșeni – 4 corpuri de clădire (proiect tehnic finalizat, litigiu), Brăești – 1 corp de clădire (elevii vor fi relocați), Dolhești – 1 corp de clădire, Dumești – 1 corp de clădire (proiect depus), Fântânele – 2 corpuri de clădire (proiecte depuse), Popricani – 1 corp de clădire (proiect depus), Roșcani – 2 corpuri de clădire (litigiu), Tansa – 1 corp de clădire (proiect depus), Țibana – 1 corp de clădire (proiect depus), Lungani – 1 corp de clădire (proiect depus la Compania Națională de Investiții).

Lipsa autorizațiilor ISU în școlile din județul Iași

Pe lângă lipsa grupurilor sanitare, școlile ieșene se confruntă și cu lipsa autorizațiilor sanitare de funcționare, dar și cu cele de securitate la incendiu.

Conform datelor furnizate de către Inspectoratul Școlar Județean Iași, numărul unităților de învățământ autorizate de către ISU este de 63 și neautorizate, 27. În ceea ce privește autorizația sanitară de funcționare, numărul de unități de învățământ autorizate este de 185, iar numărul de școli neautorizate este de 25.

Motivele care au dus la neacordarea autorizației de funcționare sunt: lucrări de reabilitare, extindere în desfășurare/clădiri nefolosite/în conservare, demersuri în curs, urmare a lucrărilor la toaletele interioare, lipsa canalizării/lipsa apei curente sau a apei potabile, lucrări finalizate, recepție în curs sau lipsa cabinetelor medicale.

Situația școlilor ieșene, care se confruntă cu lipsa grupurilor sanitare, nu este încă pe deplin rezolvată.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`