După finalizarea cu succes a simulărilor pentru probele scrise ale Examenului de Bacalaureat, astăzi, 28 martie, elevii de clasa a VIII-a și-au testat cunoștințele și abilitățile de lucru, dobândite în timp, în cadrul simulării Evaluării Naționale 2021.
Simularea este organizată la nivel național și reprezintă o radiografie de etapă în pregătirea tinerilor, menită să transmită acestora, dar și părinților sau cadrelor didactice, din timp, nivelul și eficiența achizițiilor elevilor, în vederea susținerii unui important examen din viața lor. Sunt urmărite în egală măsură familiarizarea elevilor cu exigențele examenului, dar și conștientizarea acestora privind pregătirea temeinică și importanța accesării unui traseu profesional de succes.
Simularea se desfășoară în condiții identice cu cele ale examenelor reale
Simularea se desfășoară în condiții identice cu cele ale examenelor reale, elevii se deprind și cu supravegherea prin intermediul camerelor audio-video, cu încadrarea în timpul propus, cu redactarea subiectului în formatul nou din acest an – tip broșură, cu documentele și instrumentele de lucru necesare, astfel încât simularea are în egală măsură și rolul de a asigura o pregătire psihologică tuturor candidaților, de a-și gestiona cât mai bine emoțiile, încât, la finalul anului școlar, rezultatele să fie cele dorite atât de viitorii absolvenți, cât și de familiile acestora sau de profesorii care au contribuit la pregătirea și îndrumarea lor.
Noutatea examenului din acest an este dată și de structura subiectelor, tip broșură, ce cuprinde 10 pagini, cu redactarea răspunsurilor în spațiile aferente fiecărei cerințe în parte. Absolvenții din acest an sunt primii care au intrat în învățământul primar începând cu clasa pregătitoare și care au urmat cursurile învățământului primar și gimnazial după noile programe școlare, bazate pe dobândirea de competențe și abilități de învățare, programe completate și de prezența manualelor digitale.
Subiectele respectă structura propusă de Ministerul Educației pentru acest an școlar și programa școlară revizuită, adaptată modificărilor apărute, date de alternanța activităților din spațiul școlii cu lucrul on-line sau la distanță.
Prezența elevilor a fost de 93,83% la Iași
Astăzi, începând cu ora 9.00, a avut loc proba scrisă la Limba și literatura română urmând ca mâine simularea să continue cu proba de matematică.
Prezența elevilor a fost una foarte bună, de 93,83% la nivelul întregului județ. Astfel din cei 6845 elevi de clasa a VIII-a au fost prezenți și au susținut prima probă scrisă un număr de 6423 elevi. Din variate motive au absentat un număr de 422 de elevi, mai mulți fiind din mediul rural ieșean (272 elevi).
O singură unitate școlară, aflată în carantină, nu a participat astăzi la simulare, Şcoala Gimnazială Rădeni, comuna Roşcani. Aici învață 19 elevi de clasa a VIII, pentru care Inspectoratul Școlar Iași va organiza o altă etapă de simulare, în luna mai, etapă la care vor putea participa și alți elevi din rândul celor care au absentat astăzi.
Evaluarea lucrărilor va fi realizată după toate rigorile examenelor naționale iar elevii își vor primi rezultatele la mijlocul lunii aprilie. Notele elevilor nu sunt publice și nu se trec în catalog ele având rol de verificare și autoverificare, de măsurare a nivelului de pregătire atins. Prin discuțiile ulterioare cu profesorii, elevii vor fi ghidați către demersurile necesare, recapitulări, aprofundări sau, după caz, reluarea unor conținuturi în vederea obținerii rezultatului așteptat la examenele reale.
Fiecare unitate școlară își va analiza rezultatele proprii și își va stabili propriul program de activităţi remediale, menit să asigure o pregătire cât mai bună tuturor elevilor care vor susține, la finalul anului școlar, un an cu numeroase incertitudini și modificări în ritmul firesc de lucru, Evaluarea Națională 2021.
Inspectoratul Școlar Județean Iași a coordonat buna organizare a simulării în toate unitățile de învățământ (simularea Evaluării Naționale s-a desfășurat în 171 de școli) și va monitoriza pregătirea susținută a elevilor pentru examenele naționale din anul școlar în curs.