Cei 5.077 de elevi ieșeni de liceu înscriși la Bacalaureat au susținut miercuri, 8 iunie 2022, probă care va continua până pe 10 iunie, potrivit Ministerului Educației. De asemenea, miercuri a fost ultima zi de evaluare a competențelor de comunicare orală în limba română, conform calendarului oficial
Evaluarea competențelor digitale este programată în zilele de 9 și 10 iunie, dar Ministerul Educației a trimis inspectoratelor o notă prin care anunță că s-a decis extinderea intervalelor, astfel încât această probă se desfășoară pe 8, 9, dar și 10 iunie.
Candidații care refuză să rezolve subiectele propuse se consideră că nu au susținut proba de evaluare a competentelor digitale și nu pot susține evaluarările scrise.
Cum se desfășoară proba competențele digitale
Pentru fiecare zi de examen, timpul de lucru efectiv este de 90 de minute, din momentul în care toți candidații din sală au primit subiectele: pentru rezolvarea fișei A se alocă 15 minute, dar în situații excepționale (de exemplu întreruperi temporare ale accesului la Internet), durata se poate prelungi până la 30 de minute, caz în care se prelungeste corespunzator și timpul alocat probei, cu aceeași durată. Pentru rezolvarea fisei B se aloca 75 de minute.
Fiecare examinator acordă un punctaj exprimat printr-un număr întreg cuprins între 0 și 100. Punctajul final al fiecărui candidat se calculează ca media aritmetică a punctajelor celor doi examinatori, rotunjită la cel mai apropiat întreg.
În funcție de punctajul final obținut, se stabilește nivelul de competență digitală a candidatului, după cum urmează: 20-30 de puncte înseamnă că elevul este “utilizator începător”, apoi 31-55 de puncte, “utilizator de nivel mediu”, între 6-74 de puncte, utilizatorul este “avansat”, iar candidații care obțin punctajul maxim, adică între 75-100, primesc calificativul “utilizator experimentat”.
În cazul unei fracțiuni de 0,50 puncte, rotunjirea se face în favoarea candidatului, la numărul întreg imediat superior. Rezultatele obținute de candidați sunt afișate după evaluarea tuturor candidatilor care au sustinut proba în aceeași zi, în termen de cel mult două zile de la susținerea probei. Este important de precizat că subiectele, pachetele de fișiere si baremele nu se publică.
Calendar Bacalaureat 2022, sesiunea iunie-iulie
Examenul de Bacalaureat din acest an se desfășoară în perioada 6-23 iunie 2022. Cei care sunt înscriși la examenul național de Bacalaureat trebuie să participe neapărat la evaluarea competențelelor lingvistice și digitale, dacă doresc să poată susțină cele mai importante probe, cele scrise.
Așadar, în perioada 6-8 iunie, s-a desfășurat evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română, apoi în intervalul 8-9 iunie, a avut loc evaluarea competentelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă, iar între 8-10 iunie are loc evaluarea competentelor digitale, pentru ca în perioada 13-16 iunie să aibă loc evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație international.
În continuare, după ce susțin aceste evaluări, pe 20 iunie candidații se prezintă la prima probă scrisă a examenului de maturitate, la limba și literature română. Următoarea zi, va avea loc a doua probă, cea obligatorie a profilului, la data de 22 iunie se susține proba la alegere a profilului si specializarii, iar pe 23 cei de alte naționalități
Examenul național de Bacalaureat se consideră promovat de către absolvenţii studiilor liceale care îndeplinesc, cumulativ, următoarele condiţii: au susţinut probele de evaluare a competenţelor, au susţinut toate probele scrise și au fost notați cel puțin cu 5 la fiecare dintre acestea, obținând cel puţin media 6 la probele scrise. Rezultatele finale vor fi afișate pe 1 iulie.