Prima pagină » Actualitate » Elevii cer demiterea Luminiței Barcari după declarația că, fără meditații, un copil putea lua 5-6 la Evaluarea Națională
Elevii cer demiterea Luminiței Barcari după declarația că, fără meditații, un copil putea lua 5-6 la Evaluarea Națională

Elevii cer demiterea Luminiței Barcari după declarația că, fără meditații, un copil putea lua 5-6 la Evaluarea Națională

19 iun. 2020, 13:16,
Cristian ZAVASTIN în Actualitate

Elevii cer demiterea Luminiței Barcari după declarația că, fără meditații, un copil putea lua 5-6 la Evaluarea Națională. Mai multe asociații ale elevilor cer demiterea secretarului de stat în Ministerul Educației și Cercetării, Luminița Barcari. Aceasta a declarat, legat de Evaluarea Națională, că elevii ar fi putut lua 5 sau 6 și fără meditații.

Secretarul de stat în Ministerul Educației, Luminița Barcari, a spus că subiectele pe care copiii le-au avut de rezolvat la Evaluarea Națională 2020, proba de matematică, au fost „normale”, „după părerea specialiștilor” și că se putea lua 5-6.

„După părerea specialiștilor au fost subiecte normale. Chiar mă uitam pe rețelele de socializare, un copil care învață la școală, nu neapărat cu meditații ar fi putut să ia 5 – 6 rezolvând aceste subiecte”, a spus Barcari.

Ea a completat că nu aceste note sunt obiectivul și că elevii pot să meargă mai departe în învățământul liceal sau profesional.

Elevii cer demiterea Luminiței Barcari: „Este inadmisibil!“

Reprezentanții elevilor sunt de părere că declarația arată de fapt, modul în care autoritățile ignoră problemele cu care școlarii se confruntă anual și că este inadmisibil ca un secretar de stat să declare public faptul că meditațiile sunt calea către performanța academică.

„Este cunoscut la nivel general faptul că educația gratuită din România costă. Părinții trebuie să suporte costuri uriașe pentru ca notele de la Evaluarea Națională sau Bacalaureat să fie cu adevărat satisfăcătoare, astfel meditațiile ajung să devină o afacere din ce în ce mai profitabilă”, au spus reprezentanții asociațiilor de elevi.

Potrivit studiului „Costurile educației gratuite din anul 2018”, realizat de Organizația „Salvați Copiii”, 4 din 10 elevi au nevoie de ore suplimentare de pregătire la materiile studiate în liceu.

Costurile unei ședințe de pregătire se ridică la 50-60 de lei, iar elevii apelează la meditații în special pentru examenele de la finalul ciclului gimnazial, respectiv liceal.

Acuzată că a tratat iresponsabil problema examenului de Evaluare Națională

Asociațiile elevilor amintesc că elevii și părinții apelează la meditații întrucât informațiile și exercițiile de clasă nu sunt suficiente pentru a obține note care să depășească pragul notei 5.

„Declarațiile sunt foarte grave având în vedere perioada în care sute de mii de elevii nu au beneficiat de dreptul la educație din cauza faptului că Ministerul Educației și Cercetării nu a întreprins demersurile necesare pentru achiziționarea de dispozitive și abonamente la internet pentru cei 900.000 de elevi fără acces la un device personal. În acest sens, având în vedere declarațiile Luminiței Barcari, solicităm demiterea din funcția de secretar de stat pentru modul iresponsabil în care a expus și tratat problema examenului de Evaluare Națională”, au menționat asociațiile de elevi.

Demiterea secretarului de stat din Ministerul Educației este cerută de Asociația Elevilor din Constanța (AEC), Asociația Elevilor din București și Ilfov (AEBI), Asociația Elevilor din Maramureș (AEM) și Asociația Vâlceană a Elevilor (AVE).

După scandalul iscat de declarațiile sale, Barcari și-a nuanțat afirmațiile.

,,Cred că am folosit greșit acest termen (meditație – n.r.), am vrut să spun pregătire suplimentară”, a afirmat Barcari.

,,Poate că nu am fost foarte explicită. Eu m-am referit la faptul că în această perioadă de după suspendarea cursurilor au fost copii care nu au putut să continue studiile online. Unii nici nu au venit la perioada de pregătire din perioada 2-12 iunie. Astfel încât noi eram îngrijorați pentru acești copii că nu au putut continua pregătirile cu profesorii de la clasă. Toți profesorii din școli, mă refere la cei care predau materii de examen, continuă și pregătiri suplimentare, ori ei (elevii care nu au participat– n.r.) au fost vitregiți de aceste lucruri și la e mă refeream că pot trece cu bine peste această perioadă din viața lor,” a mai precizat secretarul de stat din Ministerul Educației.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`