Prima pagină » Actualitate » Elevii care nu merg la școală pe 14 octombrie 2024: Explicații și motive
Elevii care nu merg la școală pe 14 octombrie 2024: Explicații și motive

Elevii care nu merg la școală pe 14 octombrie 2024: Explicații și motive

13 oct. 2024, 19:20,
în Actualitate

Vești bune pentru elevii din județul Iași! Luni, 14 octombrie, toate școlile vor fi închise. Motivul acestei zi libere este sărbătorirea Sfintei Parascheva. Peste 150.000 de oameni din toată țara au venit să se roage la racla Sfintei Parascheva de la Iași.

Cel mai mare număr de oameni de la pelerinaj va fi atins luni, 14 octombrie, când numărul așteptat de autoritățile bisericești este de peste 300 de mii de credincioși. 

Inspectoratul Școlar al Județului Iași a făcut anunțul legat de faptul că ziua de 14 octombrie este zi nelucrătoare, conform contractului colectiv de muncă care a fost încheiat anul trecut cu sindicatele. 

„Ziua de 14 octombrie 2024- Ziua Sfintei Cuvioase Parascheva este zi liberă, conform art. 27, alin. (4) din Contractul colectiv de muncă nr. 2027/19.12.2023 semnat la Nivelul Grupului de Unități de Învățământ Preuniversitar din Județul Iași, înregistrat M.M.P.S.- D.D.S.”, potrivit Inspectoratului Școlar al Județului Iași”.

Ce trebuie să faci înainte de Sfânta Parascheva 

O tradiție importantă înainte de 14 octombrie este aprinderea focurilor de către oamenii din mediul rural, un ritual menit să alunge spiritele rele. Aceasta reflectă credința populară că iarna va fi grea sau blândă, în funcție de comportamentul animalelor.

De exemplu, ciobanii cred că dacă oile se îngrămădesc în staul, iarna va fi dificilă, în timp ce, dacă animalele stau răsfirate, atunci sezonul rece va fi mai blând.O altă practică religioasă importantă în această perioadă este pomenirea sufletelor celor adormiți.
Credincioșii oferă ofrande în memoria celor care nu mai sunt, un gest simbolic ce reafirmă legătura dintre cei vii și cei plecați.Pe de altă parte, există anumite restricții ce trebuie respectate în ziua de 14 octombrie. Conform tradiției, este interzis să se spele, să se calce sau să se coasă, iar munca este considerată o abatere gravă. Se spune că cei care nu respectă aceste reguli vor avea parte de necazuri în viața profesională și personală. De asemenea, este important să se evite zgârcenia. Credința populară sugerează că cei care refuză să ajute atunci când sunt solicitați vor atrage asupra lor ghinion și dificultăți financiare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`