Elevii care în septembrie 2023 încep clasa a VII-a vor fi cei care vor susține noul Bacalaureat, reformat după prevederile din noua lege a învățământului. Acești elevi, care vor fi în clasa a IX-a în anul școlar 2025-2026, vor avea parte de planuri-cadru revizuite și noi programe școlare
Noul examen de Bacalaureat va aduce o testare de competențe de bază pe toată paleta de discipline considerate necesare pentru ca fiecare elev să devină un cetățean activ. Dacă, până acum, cei de la profilul real mergeau preponderent pe matematică și științe, profilul uman – bineînțeles, cu limba română ca o constantă, în viitorul apropiat va exista o evaluare a competențelor de bază.
Probele pe care le vor susține elevii de clasa a XII-a în anul 2029, explicate după noua lege
Potrivit noii legi a educației – învățământ preuniversitar (legea 198/2023), absolvenții de liceu vor avea de susținut mai multe probe decât în prezent, în funcție de specializare, pentru că cea la Limba și literatura română (probele A1, A2 și A3) este realizată diferit pentru cei de la Filologie față de restul specializărilor din liceu, de exemplu, dar și în funcție de apartenența la o minoritate națională: de asemenea, există probe diferite atât la scris, cât și la oral – Limba română (probele A01 și A02).
Pe lângă acestea, mai sunt două probe de evaluare a competențelor în limbi străine studiate în liceu (proba B) care vor oferi o certificare comparabilă la nivel european. Există și proba de evaluare a competențelor digitale (proba C), similară celei din prezent, urmată de cea scrisă la limba maternă pentru minoritățile naționale (proba D) și două probe (E) din discipline specifice profilului, în loc de una, cât este în prezent, cum ar fi Chimia și Fizica pentru cineva de la profilul real – Matematică-informatică sau Istorie, Geografie sau științe socioumane: Logică, Psihologie, Sociologie, Economie, Filosofie sau Religie pentru un absolvent de uman – Filologie, potrivit legii educației. Ultima probă este una de evaluare a competențelor de bază (F), care vine ca o completare pentru probele E din discipline specifice profilului.
Examen de certificare a calificării
Pentru anumite filiere, profiluri, specializări sau calificări, stabilite prin ordin al ministrului Educației, absolvenții învățământului liceal pot susține un examen de certificare a calificării, separat de cel de Bacalaureat. În cadrul liceelor tehnologice, după absolvirea clasei a XI-a, elevii pot obține certificatul de calificare nivel 3, care conferă dreptul de acces pe piața muncii la profesia relevantă pentru domeniul de certificare. Organizarea, desfășurarea și calendarul examenului de certificare se stabilesc prin metodologie aprobată prin ordin al ministrului Educației, la începutul fiecărui an școlar.
Examenul de certificare a calificării de nivel 3 constă într-o probă practică, prin realizarea și prezentarea unui produs/subansamblu/serviciu sau executarea unor operații specifice, conform domeniului, specializării și calificării candidatului.