Prima pagină » Actualitate » Elevi cu nota scăzută la purtare pe nedrept în Constanța. Liceul, obligat să plătească 5.000 euro

Elevi cu nota scăzută la purtare pe nedrept în Constanța. Liceul, obligat să plătească 5.000 euro

23 feb. 2022, 10:22,
în Actualitate

Pe rolul Curţii de Apel Constanța se afla un proces intentat în urmă cu trei ani. Doi elevi ai unui liceu au avut nota scăzută la purtare pe nedrept. Magistraţii au luat zilele acestea o decizie de ultimă oră.

Instanţă de judecată a decis ca elevii au dreptate, iar în acest context vor primi din partea unităţii de învăţământ suma de 5.000 euro pentru fiecare adolescent.

Doi elevi din Constanța au avut nota scăzută la purtare pe nedrept

La Liceul „Axiopolis” din Cernavodă, judeţul Constanța a avut loc un incident în anul 2019. Doi elevi la această şcoală, Cătălin Geambașu şi Cosmin Negoiță au fost sancţionaţi cu scăderea notei la purtare de la 10 la 8, respectiv 7. Aceştia au fost într-un stadiu de practică Erasmus, care a avut loc în Spania. De asemenea, adolescenţii au fost cei mai premiaţi elevi ai liceului la diferite concursuri naţionale de robotică.

Elevii susţin că scăderea notei la purtare a fost pe nedrept şi astfel au acţionat în instanţă. Tribunalul Constanța a transmis că cei doi au dreptate şi obliga şcoala să plătească suma de 10.000 de euro fiind sub formă de prejudiciu.

De precizat faptul că părinţii elevilor au dat în judecata liceul, deoarece cei doi băieţi la vremea respectivă nu aveau 18 ani împliniţi. Astfel, s-a obţinut într-un mod definitiv modificarea notelor la purtare şi anularea deciziilor de scădere a notei la purtare. Liceul va fi executat silit pentru a îndrepta greşeala.

Elevii au cerut daune morale de 100.000 euro

Elevii, care în prezent sunt studenţi la Politehnica din Iaşi şi Bucureşti, au dat în judecata unitatea de învăţământ şi au cerut daune morale în valoare de 100.000 euro (câte 50.000 euro pentru fiecare persoane). În prima instanţă, magistraţii au decis că vor primi doar 5.000 euro.

Foştii elevi ai liceului din Cernavodă au arătat instanţei că „prin aplicarea sancţiunii nelegale şi injuste a scăderii notei la purtare, nu au mai avut posibilitatea să participe la Tabere organizate de diverse instituţii specializate în robotică, ocazie cu care le-ar fi fost recunoscute meritele şi şi-ar fi îmbogăţit cunoştinţele în această ramură, asigurând posibilitatea ocupării unor profesii foarte bine remunerate, precum şi şansa de a putea participa şi la alte concursuri.”

Având în vedere faptul că nota la purtare le-a fost scăzută, aceştia nu au mai avut posibilitatea să aplice la universităţi din Europa de prestigiu, în domeniu roboticii. Important de precizat că în alte unităţi de învăţământ superior, nota la purtare este o condiţie de admitere.

Liceul a cerut vehement respingerea cererii, menţionând că prejudiciul nu există.

„Niciunul dintre ei nu a făcut dovada faptului că s-ar fi înscris la o altă instituţie de învăţământ şi nu au fost admişi din cauza mediei ce a avut de suferit”, au declarat reprezentanţii liceului.

De ce le-a fost scăzută nota la purtare

În timp ce se aflau în stadiul de practică Erasmus ar fi intrat în conflict cu profesoarele îndrumătoare deoarece, susţin ei, condiţiile de cazare şi masă nu erau cele stabilite de la început, ci unele inferioare.

De asemenea, au fost acuzaţi că au fumat şi erau suspectaţi că ar fi consumat şi alcool, iar după sosirea în România au fost acuzaţi că ar fi furat un televizor din camera unde au fost cazaţi. Mai mult decât atât, şi un conflict fizic apărut între cei doi elevi a fost consemnat de profesoarele îndrumătoare care susţineau că „prestigiul” şcolii a avut de suferit.

Reamintim faptul că unul din cinci elevi are nota scăzută la purtare, în şcolile din România, într-un singur an școlar. De precizat faptul că elevii susțin în continuare că au avut nota scăzută la purtare pe nedrept.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`