Vineri, 26 aprilie 2024, a avut loc la Timișoara prima ediție a Competiției WorldSkills de Gastronomie Sustenabilă. Aceasta este destinată elevilor și profesorilor din învățământul profesional și tehnic care au studiat la clasă după curriculumul dezvoltat în cadrul programului Educație pentru Gastronomie Sustenabilă, și care excelează în acest domeniu.
Competiția, bazată exclusiv pe probe practice de concurs, elaborate conform standardelor internaționale din industria gastronomiei sustenabile, a adus la un loc 12 elevi competitori de la 12 licee din țară și a fost organizată de WorldSkills România, în parteneriat cu Carrefour România și alături de Asociația Gide, Casa Calfelor Kolping și Colegiul Tehnic Emanuil Ungureanu.
Câștigătorii acestei ediții au devenit membri ai Lotului Național WorldSkills de Gastronomie Sustenabilă. Aceștia sunt:
- Andra Maria Huțanu de la Liceul Tehnologic Economic de Turism din Iași, prof. coordonator Monica Baciu:
- Alexia Daria Nicoleta Coroian de la Colegiul Tehnic Emanuil Ungureanu din Timișoara, prof. coordonator Minodora Simona Giuchici:
- Doru Lucian Nasta de la Colegiul Economic Viilor din București, prof. coordonator Monica Gabriela Dinu:
Pregătirea intensivă a Lotului Național WorldSkills de Gastronomie Sustenabilă este realizată de Executive Chef Florin Kiss, în calitate de Expert WorldSkills. Unul dintre membrii lotului național va reprezenta țara noastră, în luna septembrie, la Olimpiada Internațională de Meserii WorldSkills Lyon 2024.
Andra Maria Huțanu, despre concurs: „Competiția în sine a fost destul de grea, deoarece toți concurenții au fost foarte bine pregătiți, dar am crezut în mine, în pregătirea mea, și am reușit. Nu o să mint, am avut mari emoții, dar asta înainte de a începe concursul. În momentul în care a început competiția și chefii bucătari se plimbau printre noi, am simțit că sunt unde trebuie și că voi face tot ceea ce ține de mine pentru a-i face mândri pe toți cei care au crezut în mine: familia mea, profesorii mei, precum și echipa minunată de la unitatea de practică. Calificarea în Lotul Național, precum și pregătirea intensivă pe care o voi parcurge sub excelenta îndrumare a Executive Chef Florin Kiss, reprezintă o oportunitate grozavă pentru mine.”
Eleva Maria Huțanu Andra a fost susținută în pregătirea sa de Complex Hotelier Unirea, prin General Manager Simona Veteleanu, Director F&B Mona Seichei, Chef Paul Corban, precum și de prof. coordonator Monica Baciu, prof. Mariana Ifrim și de conducerea Liceului Tehnologic Economic de Turism, Director Georgeta Ciobanu și Director adjunct Mona Apetrei.
Juriul competiției a fost format din:
- Florin Kiss – Executive Chef și Expert Internațional WorldSkills
- Daniel Cheregi – Executive Chef and Owner Merlot
- Ernest Hajdo – Executive Chef
- Gigel Ciutacu – Maestru în artă culinară
Cei 12 elevi participanți la faza națională a competiției au reprezentat următoarele școli:
- Colegiul UCECOM Spiru Haret București
- Liceul Tehnologic Valeriu Braniște Lugoj
- Colegiul Economic Viilor București
- Liceul Demostene Botez Trușești
- Liceul Tehnologic Economic de Turism Iași
- Liceul Tehnologic Petre S. Aurelian Slatina
- Colegiul Economic Ion Ghica Bacău
- Colegiul Agricol și de Industrie Alimentară Vasile Adamachi Iași
- Colegiul Economic Mihail Kogălniceanu Focșani
- Colegiul Economic Dimitrie Cantemir Suceava
- Colegiul Tehnic Emanuil Ungureanu Timișoara
- Colegiul Tehnic Maria Baiulescu Brașov
Pentru al doilea an consecutiv, Carrefour România și Fundația WorldSkills România implementează proiectul Educație pentru Gastonomie Sustenabilă, o inițiativă ce urmărește dezvoltarea și implementarea în școli a unei noi discipline de studiu privind reducerea risipei alimentare (CDL), prin gătit și consum responsabil.
Prin acest parteneriat șe dorește dezvoltarea unei noi generații de profesioniști în domeniul gastronomiei sustenabile.Noua disciplină îmbină noțiuni teoretice cu sesiuni de practică în cadrul restaurantelor și firmelor de catering partenere. Mai multe detalii pe https://worldskills.ro/gastronomiesustenabila/
Despre Carrefour
Carrefour România le oferă clienților săi un univers de posibilități de a face cumpărături. Singurul retailer omnichannel din România, Carrefour le oferă clienților experiențe de cumpărături cu ajutorul aplicației mobile și a caselor de marcat Self Service, în magazine, prin serviciile de online shopping cu livrare acasă, prin BRINGO, Glovo și Tazz sau cu opțiunea Click & Collect de pe www.carrefour.ro.
Odată cu achiziția operațiunilor Romania Hypermarche SA, Carrefour ajunge la aproximativ 450 de magazine, în 113 orașe din țară și ajunge în top trei jucători de pe piața de retail din România, fiind un angajator de top certificat (2023, 2024) pentru peste 17.000 de angajați.
În 2022, Carrefour România a fost un important contributor la susținerea economiei, cu peste 681 milioane de lei în taxe aduse la bugetul de stat. Furnizorii Carrefour de anul trecut au provenit în proporție de peste 93% din România, iar acum retailerul continuă să își extindă în permanență rețeaua de producători locali și ultra-locali, care însumează peste 1.300 de parteneriate, pentru furnizarea de produse proaspete.
Compania susține comunitățile în care activează prin programe și inițiative naționale pe termen lung, cu impact pozitiv în societate: Cooperativa Agricolă Vărăști, prima de acest gen fondată de retailer în România, Deschidem Vinul Românesc, Creștem România BIO, Grădina Noastră și Poftim Brânză Românească sau Plata cu PET. Platforma Act For Good transformă cumpărăturile într-o experiență personalizată cu impact social. Fiecare sesiune de shopping le poate aduce utilizatorilor puncte de loialitate, prin care pot face fapte bune, dar pot și beneficia de reduceri și oferte personalizate.
Carrefour România operează în România prin cinci entități juridice: Carrefour S.A., Artima S.A., Columbus Operational SRL, Supeco Investment SRL și, din noiembrie 2023, Romania Hypermarche S.A.
Despre Fundația WorldSkills România
Fundația WorldSkills România susține performanța profesională în rândul tinerilor, pentru succesul personal și dezvoltarea României prin:
- promovarea excelenței în domeniul profesional;
- oferirea de experiențe de învățare relevante în diverse domenii profesionale;
- facilitarea colaborării între diversele organizații implicate în sprijinirea orientării, formării, integrării și dezvoltării profesionale a tinerilor, pentru o mai bună corelare între sistemul de educație și piața muncii.
Viziunea WorldSkills Romania – fiecare tânăr își descoperă și dezvoltă potențialul profesional, contribuind astfel la o lume mai bună.
Programele și proiectele WorldSkills sunt implementate în România în baza protocolului nr. 15310 din 25.10.2021, încheiat între Ministerul Educației și Fundația WorldSkills România.
Un mod elegant de a denumita mancatul din gunoi 🙂