Elena Udrea a fost predată astăzi, 16 iunie, de autoritățile bulgare în vama Giurgiu-Ruse. De aici, aceasta va fi transferată la penitenciarul Târgșor, unde are de ispășit o pedeapsă de 6 ani de închisoare pentru condamnarea în dosarul Gala Bute.
Fostul ministru al Turismului Elena Udrea va fi încarcerată la Penitenciarul Târgșorul Nou de lângă Ploiești, fiind o închisoare dedicată femeilor. Urmează ca timp de 21 de zile ea să rămână în carantină, iar apoi o să fie închisă alături de celelalte deținute.
Elena Udrea predată de bulgari, se îndreaptă spre Penitenciarul Târgșorul Nou
Elena Udrea a fost predată astăzi, 16 iunie, de autoritățile bulgare. Amintim că în data de 10 iunie, Curtea de Apel de la Sofia a decis că Udrea poate fi extrădată în România, după ce în iunie 2018, aceasta a fost condamnată în dosarul „Gala Bute” la 6 ani de închisoare pentru săvârşirea infracţiunilor de luare de mită şi abuz în serviciu. La acel moment, fostul ministru al Turismului era în Costa Rica, unde ceruse azil politic.
În octombrie 2018, Udrea a fost reținută de Interpol în Costa Rica, unde a fost încarcerată. A urmat ca în decembrie 2018 să fie eliberată, ca urmare a deciziei Curții Constituționale, care a hotărât că sunt ilegale completurile de 5 judecători de la instanţă supremă.
Apoi a fost condamnată din nou, dar plecase din țară înainte ca instanța să dea sentința. În urmă cu două luni, a fost găsită în Bulgaria, iar autoritățile române au făcut cerere de extrădare. Elena Udrea a încercat de nenumărate ori să obțină suspendarea mandatului european de arestare la CEDO, însă Curtea Europeană a Drepturilor Omului a refuzat solicitarea.
Fostul ministru Udrea a invocat în sprijinul cererii sale mai multe articole din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, arătând în special că urmează să fie închisă în condiţii necorespunzătoare, din cauza supraaglomerării penitenciarelor din România. Aceasta a afirmat şi că a primit ameninţări cu moartea în timp ce se afla în arest preventiv. Totodată, a susţinut că a fost condamnată de o instanţă constituită nelegal, care nu a fost independentă şi imparţială, a mai reţinut CEDO.
Argumentele Elenei Udrea însă nu i-au convins pe magistraţii europeni, care „au decis să respingă aplicarea măsurii provizorii”, a comunicat CEDO, fără a-şi motiva decizia.
Elena Udrea a cerut verificarea deciziei judecătorilor
Fostul ministru Elena Udrea susține că a cerut să se verifice dacă la momentul respectiv, în dimineața zilei de 7 aprilie, decizia completului de cinci judecători era de admitere a contestațiilor, această fiind inversată ca urmare a schimbării opiniilor a cel puțin doi judecători, sub presiunea amenințării cu arestarea imediată.
„Asa s-ar explica și de ce soluția nu a mai fost scrisă la ora indicată, la ora 10 cum se știa și se aștepta, ci la ora 10:00 a fost anunțată presa și nu acuzații !!! Ca se amâna pronunțarea pentru ora 14:00 și ca se face ședința publica.
Am cerut CSM să verifice în ce a constat amenințarea, și sa facă publice aceste informații. Evident ca cer aplicarea legii asupra celor implicați în această situație”, a continuat fostul ministru.
Așadar, Elena Udrea se îndreaptă spre Penitenciarul Târgșorul Nou, după ce a fost predată astăzi, 16 iunie, de autoritățile bulgare în vama Giurgiu-Ruse.