Prima pagină » National » Elena Udrea află azi dacă va fi extrădată din Bulgaria. Soarta fostului ministru, decisă de judecători

Elena Udrea află azi dacă va fi extrădată din Bulgaria. Soarta fostului ministru, decisă de judecători

01 iun. 2022, 11:32,
BZI.ro, în National

Curtea de Apel din Sofia examinează miercuri, începând cu ora 13:00, contestaţia depusă de Elena Udrea la cererea de extrădare, după ce autorităţile române au transmis documentele solicitate. Dacă instanţa va respinge contestaţia, fostul ministru va fi predat autorităţilor române.

Judecătorii bulgari decid dacă admit sau nu contestaţia depusă de Elena Udrea, în condiţiile în care instanţa din Blagoevgrad a decis punerea în executare a mandatului european de arestare emis pe numele fostului consilier prezidenţial al lui Traian Băsescu.

La Judecătoria din Blagoevgrad, Elena Udrea a cerut să nu fie trimisă în România, invocând condiţiile din penitenciarele din ţara noastră. Fostul ministru a mai încercat să obțină clemența judecătorilor bulgari, spunând că a închiriat o locuință în orașul de la graniță, dar și că a depus cerere de azil în Grecia. Magistrații din Blagoevgrad i-au respins toate argumentele. Ulterior, Udrea a depus contestație, conform Libertatea.

Elena Udrea află azi dacă va fi extrădată din Bulgaria

Procesul Elenei Udrea s-a mutat la Curtea de Apel din Sofia, iar judecătorii au amânat de patru ori luarea unei decizii cu privire la extrădare. La ultimul termen din 18 mai, avocaţii fostului demnitar au depus o serie de plângeri și înscrisuri în baza cărora au susținut că extrădarea Elenei Udrea nu trebuie să aibă loc deoarece „în România i-a fost încălcat dreptul la un proces echitabil deoarece unul dintre magistrații români care s-a pronunțat în cazul ei nu a depus jurământul de judecător”.

Mai mult, apărătorii Elenei Udrea au mai invocat și „decizia Curții Constituționale din România prin care a fost anulată condamnarea clientei lor”.

Înainte de a se pronunţa asupra contestaţiei formulate de Elena  Udrea, judecătorii bulgari le-au cerut autorităţilor române docoumente privind procesul Gala Bute. În funcție de momentul în care vor sosi aceste acte, instanța de la Sofia ar urma să ia o decizie pe 1 sau 8 iunie. Marți, după ce actele au sosit, a fost stabilit următorul termen pentru 1 iunie.

Elena Udrea ar putea ajunge la Penitenciarul Târgşor dacă va fi extrădată din Bulgaria

Dacă judecătorii bulgari îi vor respinge contestația, Udrea va fi trimisă în România şi va ajunge la Penitenciarul Târgşor, pentru a executa pedeapsa de şase ani de închisoare rămasă definitivă în dosarul Gala Bute.

Legislaţia din Bulgaria prevede că transferul fostului ministru al Dezvoltării trebuie pus în practică în maximum 10 zile de la pronunțarea hotărârii judecătorești de executare a mandatului european de arestare. Pe 7 aprilie 2022, ziua în care a Înalta Curte de Casaţie şi Justiție a pronunţat decizia, Elena Udrea a plecat în Bulgaria şi s-a oprit în Sofia, aşteptând să afle verdictul final.

Când a aflat că va merge la închisoare, Elena Udrea a plecat spre Grecia, însă a fost prinsă la vama Kulata, iar de atunci se află în arest.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *