Prima pagină » National » Elena Mateescu, directorul Administrației Națională de Meteorologie (ANM), reacționează în urma criticilor, după „absența” ciclonului
Elena Mateescu, directorul Administrației Națională de Meteorologie (ANM), reacționează în urma criticilor, după „absența” ciclonului

Elena Mateescu, directorul Administrației Națională de Meteorologie (ANM), reacționează în urma criticilor, după „absența” ciclonului

30 sept. 2024, 19:40,
Redacția BZI în National

Elena Mateescu, directorul Administrației Națională de Meteorologie (ANM), reacționează în urma criticilor, după „absența” ciclonului Ashley din România. Oamenii au fost de părere că vremea a fost mult mai blândă decât s-ar fi așteptat, iar ciclonul Ashley nu și-ar fi făcut simțită prezența. Iată ce spune directorul ANM.

Românii s-au temut de fenomene meteo extreme și de inundații similare ca cele produse de ciclonul Boris. Având în vedere faptul că ploile nu au fost atât de severe precum s-ar fi așteptat, acest lucru a ridicat semne de întrebare în rândul oamenilor.

Elena Mateescu, reacționează, după „absența” ciclonului Ashley

Ciclonul Ashley a stârnit panică în România, mai ales după ce inundațiile produse de ciclonul Boris au făcut prăpăd în județe precum Galați și Vaslui. S-a spus că ciclonul Ashley nu a sosit în România, iar acum Elena Mateescu, directorul ANM, a reacționat. Elena Mateescu a explicat ce s-a observat în urma analizelor și măsurătorilor care s-au făcut în ultimele zile și cantitățile de apă așteptate pentru această perioadă. Directorul ANM a declarat că se iau în calcul toate instrumentele de care dispuse administrația.

De asemenea, având în vedere calculele din aceste zile, cantitățile de apă așteptate pentru județul Galați, în centru și vest, ar fi fost 70 de l/mp.

Mai mult, ar fi fost mai multe aspecte care s-au luat în calcul în ceea ce privește estimările meteorologice.

„Administrația Națională de Meteorologie, când emite aceste avertizări, ia în calcul și analizează toate instrumentele de care dispune, respectiv modelele numerice de prognoză a vremii. Modelele de arie limitată indicau o probabilitate foarte mare ca aliniamentul zonei Galați, pe o linie de convergență, să înregistreze în partea de centru și vest valori de 70 de l/mp.

Având în vedere condițiile preexistente, ca urmare a unui sol deosebit de îmbibat, suprasaturat, având în vedere episodul anterior, situația râurilor colmatate, cantități de 25, 40 de l/mp, puteau să mențină și să crească riscul intervențiilor în zonă, astfel încât instituirea Codului roșu s-a bazat pe aceste argumente”, a declarat Elena Mateescu, la B1 TV.

Ce s-a întâmplat, de fapt, cu ciclonul Ashley

Elena Mateescu a transmis că Administrația Națională de Meteorologie nu a anunțat niciodată că ciclonul Ashley este în plină desfășurare în aceste zile, ci ar fi fost vorba despre o activitate ciclonică.

De asemenea, directorul ANM a explicat care este motibul din spatele acestor cantități de apă mari care s-au înregistrat în luna septembrie și ce influență are bazinul Mării Negre în această situație.

„Dar nu am confirmat niciodată din cadrul Administrației Naționale de Meteorologie că ciclonul Ashley este în desfășurare. El este primul pe o listă, în așteptare, a serviciilor meteorologice britanice, olandeze și irlandeze, care dau denumirea unor astfel de evenimente extratropicale.

Noi am spus că este o activitate ciclonică, o să urmăriți comunicatele Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, care, ca urmare a unei Mediterane foarte calde, până la urmă la contactul cu o masă de aer mai rece de la latitudini nordice, pe un fond de vreme foarte caldă preexistent, poate să determine cantități mari de precipitații și în zona țării noastre, în condițiile în care un aport suplimentar de umezeală îl are și bazinul vestic al Mării Negre”, a mai spus directorul ANM.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`