Cu certitudine, avem de-a face cu un caz unic în istoria României, poate și în istoria lumii. Un lider al unui partid politic, înscris într-o campanie prezidențială după ce s-a mai calificat într-una pentru faza finală, este scos pe neașteptate din joc. De către propriul partid. La câteva zile după debutul campaniei. Mai mult, i se retrag și fondurile. Totul în favoarea unui alt candidat. Care sunt cauzele și care sunt implicațiile.
Elena Lasconi, cu toate carențele grave pe care le-a dovedit în campania electorală desfășurată la sfârșitul anului trecut, a reușit o dublă performanță. Pe de-o parte, a depășit ca număr de voturi, în mod semnificativ, performanța electorală a USR, iar pe de altă parte, s-a clasat în turul doi, alături de Călin Georgescu, surclasându-i pe liderii PSD și PNL. După anularea alegerilor, cu acordul și cu susținerea partidului pe care îl conduce, s-a înscris din nou în cursa prezidențială, a adunat fonduri de campanie, inclusiv prin donațiile simpatizanților ei, și a intrat în competiție în încercarea de a-și reedita propria performanță. Și, pentru opinia publică cel puțin, cu totul și cu totul pe neașteptate, aflăm că propriul partid încearcă din răsputeri să o scoată din joc.
Este momentul pentru a încerca să ne explicăm cauzele acestei stări de lucruri cu totul și cu totul excepționale, să revenim la momentul anulării abuzive a alegerilor de către CCR, cu complicitatea, concursul și susținerea liderilor PSD și PNL. Aceștia au fost alertați de faptul că doi dintre candidați, Călin Georgescu și Elena Lasconi, au reușit să intre în finală, anulându-le șansa de a câștiga președinția României. Evident, ținta a fost Călin Georgescu, despre care s-a spus, fără ca până în prezent să poată fi produse dovezi, că performanța acestuia s-ar datora în exclusivitate unor „influențe statale și non-statale”, arătându-se cu degetul către Federația Rusă, cu care, vezi Doamne, acesta ar fi fost complice. Problema problemelor este însă că nu numai el a fost scos din joc. Chiar dacă ar fi existat dovezile care să ateste fraudarea de către acesta a alegerilor, Elena Lasconi a devenit principala victimă colaterală. În legătură cu ea, nu au existat nici cele mai slabe indicii cum că ar fi intrat în finala prezidențialelor prin utilizarea unor instrumente nepermise. Culmea este că nimeni nu și-a pus problema legată de eliminarea la pachet cu Călin Georgescu și a liderului USR. Și nici măcar ea, în mod straniu, nu a protestat și nu a solicitat „turul doi înapoi”. Iar acum, propriul partid i-a tras covorul de sub picioare.
Obiectivul declarat al liderilor USR care au procedat astfel este promovarea, prin eliminarea Elenei Lasconi, a lui Nicușor Dan. Sub pretextul că acesta are toate șansele să intre în finală și apoi să câștige competiția cu suveranistul George Simion, care ar urma și el să se califice. Numai că, iată, Elena Lasconi nu se lasă. Va merge mai departe. Declară că o va face până la capăt. Ceea ce înseamnă că electoratul USR se va diviza. O parte va vota cu Lasconi, o parte cu Nicușor Dan. Au decis liderii USR să-i retragă președintei USR întreaga susținere financiară. Această susținere se compune, pe de-o parte, din banii alocați de guvern pentru campania fiecărui candidat prezidențial, deci inclusiv pentru campania ei, și, pe de altă parte, din donațiile și sponsorizările de care până în prezent a beneficiat staff-ul ei de campanie. Banii de la guvern nu pot fi mutați legal, pur și simplu, în beneficiul lui Nicușor Dan, nici măcar dacă, în cursul după-amiezii de astăzi, în forumul de conducere al partidului, se va lua o decizie în acest sens. Cât privește ceilalți bani, aceștia pur și simplu urmează să fie returnați donatorilor. Pentru că ei sunt cu destinație precisă, destinație Lasconi, și nu pot fi deturnați decât prin săvârșirea unei infracțiuni extrem de grave.
Din primele analize asupra acestei situații cu totul și cu totul excepționale, inclusiv în urma analizei pe care eu însumi am făcut-o, rezultă că liderii politici din USR care au luat această dublă decizie, cu totul și cu totul abuzivă, au săvârșit o greșeală monumentală, care se va repercuta cu certitudine asupra partidului. O sinucidere de tip kamikaze. Dar fără nicio încărcătură cât de cât eroică.