Prima pagină » Titlurile zilei » Ele sunt surorile din Iași după care întoarce toată lumea capul! Ambele sunt acum în Tokyo, iar cu drapelul României pe umeri speră să urce pe podium la Jocurile Olimpice 2021 – FOTO/ VIDEO

Ele sunt surorile din Iași după care întoarce toată lumea capul! Ambele sunt acum în Tokyo, iar cu drapelul României pe umeri speră să urce pe podium la Jocurile Olimpice 2021 – FOTO/ VIDEO

17 iul. 2021, 02:00,
Andreea Pădurescu în Titlurile zilei

Acestea sunt cele două campioane din Iași care vor duce steagul României pe cea mai mare scenă a Jocurilor Olimpice 2021 de la Tokyo. Mădălina și Amalia Bereș sunt frumoasele canotoare din satul ieșean Mogoșeti-Siret. Cele două sunt surori și vor participa împreună la competițiile de la Tokyo, fiind colege de barcă. Frumoasele canotoare și-au luat viața în piept de la 14 ani

Mădălina Bereș, campioană ieșeană, va urca pe scena Jocurilor Olimpice 2021 de la Tokyo cu drapelul României. Mădălina are 28 de ani și a debutat în canotaj de la 14 ani. Frumoasa campioană și-a luat viața în piept și a plecat de acasă pentru a-și îndeplini visul. A stat departe de familie și a fost nevoită să se descurce singură. Ieșeanca a debutat la Centrul Național de Canotaj din Orșova. Violeta și Laurențiu Bereș, părinții fetei, au povestit cu lacrimi în ochi despre ziua în care fata lor a plecat de acasă.

„Nu știam noi la Mogoșești de canotaj, nu se auzise aici de așa ceva! A venit în urmă cu mai mulți ani o antrenoare foarte drăguță de la Centrul Național de Canotaj din Orșova și căuta persoane potrivite pentru acest sport. A ajuns și la noi în comună, iar Mădălina s-a numărat printre cele potrivite. Era foarte mică, avea doar 14 ani, și abia terminase clasa a 7-a. În vacanța de vară a plecat la Orșova pentru a vedea ce înseamnă acest sport și dacă îi place. S-a întors acasă și ne-a spus că nu îi place și că nu mai merge. A început anul școlar, a intrat în clasa a 8-a, iar după două săptămâni și-a făcut bagajul și a spus că vrea să plece.

Am mers toți și am dus-o, am cazat-o acolo. La 14 ani a rămas singură, mergea și la școală, și la antrenamente. Nu că e copilul meu, dar a muncit enorm de mult și muncește și acum. Atât eu, cât și tatăl ei nu ne-am gândit niciodată că nu își va continua școala sau că ar face probleme. A avut atât de multă ambiție și atât de multă putere, de care noi nu știam. Ea, când a plecat să facă canotaj, habar nu avea să înoate”, a declarat Violeta Bereș, mama campioanelor.

Mădălina a fost un model pentru sora ei, Amalia

Sora mai mică a Mădălinei, Amalia, a urmat exact același drum, iar acum sunt colege la concursurile din Tokyo, Japonia. Cele două împart aceeași barcă. Amalia are 24 de ani și, imediat ce a împlinit 14 ani, a decis să urmeze drumul surorii ei. Aceasta a plecat la același centru de canotaj din Orșova, având rezultate la fel de bune ca sora ei. Mădălina și Amalia sunt mândria familiei și a întregii comunități. În casa familiei Bereș, sutele de trofee și medalii ale fetelor sunt puse la loc de cinste.

„Ne-a fost extrem de greu când a plecat Mădălina de acasă și nu o vedeam decât câteva săptămâni pe an, dar nu am regretat nicio secundă că am încurajat-o să meargă pe acest drum. Numai noi știm cât am suferit și cât suferim de fiecare dată când pleacă. A fost și mai greu când ne-a spus și Amalia, fata mai mică, faptul că pleacă. S-a rupt sufletul în noi când am văzut casa goală, dar mereu am avut încredere în ele.

Au petrecut un an acolo amândouă, după care Mădălina a plecat la Juniori la Snagov. Nu vă pot explica în cuvinte cât muncesc aceste fete și nu spun asta pentru că sunt copiii mei. Știu cât de greu le-a fost la amândouă, chiar dacă uneori nu ne spun nouă, pentru a nu ne supăra. Acesta a fost destinul lor în viață. Mădălina îi spunea mereu că e foarte greu, dar Amalia îi spunea «dacă ai putut tu, pot și eu»”, a precizat Laurențiu Bereș, tatăl celor două canotoare.

Cum au primit părinții vestea că cele două fete vor pleca la Tokyo

Familia Bereș a primit în urmă cu două luni, cu mare bucurie, vestea că cele două fete ale lor, Mădălina și Amalia, vor participa la Jocurile Olimpice 2021 din Tokyo. Munca depusă de-a lungul anilor le este răsplătită. Mădălina Bereș, campioană la canotaj, a participat și în 2016 la Jocurile Olimpice de la Rio, de unde s-a întors cu medalie de bronz.

„Noi am aflat în luna mai, anul acesta, că s-au calificat la Jocurile Olimpice de la Tokyo. Ne-am bucurat extrem de mult, pentru că știm cât de mult muncesc. Tot ce sunt astăzi, este datorită muncii lor. Noi le ținem pumnii și ele știu că suntem alături de ele. Imediat ce se vor întoarce de la Tokyo, vin acasă și sperăm să stea cât mai mult.

Îmi amintesc și acum primul concurs al Mădălinei, era micuță și nu era în plan să meargă ea. A fost un concurs internațional și trebuia să participe o colegă de-a ei, dar pentru că nu avea pașaport, a mers Mădălina, deoarece ea avea. A fost nororcul ei, deoarece a fost primul concurs din viața ei și s-a întors cu medalie de aur. Avem o legătură foarte strânsă! La fiecare concurs internațional la care se duc, nu pleacă din camera de hotel până nu ne sună pe noi”, susține Violeta Bereș.

Mama: „La o competiție, în America, Mădălina nu a mai rezistat și a picat în genunchi pe scenă. Era epuizată”

Părinții celor două fete nu au putut să meargă la concursuri de câte ori și-au dorit. Violeta și Laurențiu Bereș și-au susținut mereu fetele de acasă, de pe canapea. Nu au ratat niciun concurs televizat.

„Ne-a fost greu, mai ales din punct de vedere financiar. Nu a fost ușor să le susținem pe amândouă cu deplasări și concursuri, dar nu am spus niciodată că nu se poate. Ne așezam în fața televizorului cu o oră înainte să înceapă competiția și trăiam fiecare emoție cu ele. Nu lăsam telefonul din mână, așteptam să ne sune înainte de concurs și mai ales după. Mereu ne-am bucurat împreună, și de bune, și de rele.

Era Mădălina la un concurs în America și am văzut-o, am simțit-o că în timpul competiției îi era rău, dar normal că nu mi-a spus nimic. Se transmitea live și o vedeam cum își așază capul pe umărul unei colege, mi se rupea sufletul. Nu a mai rezistat și a picat în genunchi pe scenă, moment în care toate colegele s-au așezat la fel, în semn de solidaritate. Am sunat-o după competiție și nu răspundea. Nu vă pot explica în cuvinte ce era în sufletele noastre. Am aflat, târziu, că îi era foarte rău și a făcut perfuzii. Era epuizată”, susține Violeta Bereș, mama canotoarelor.

Ce și-a cumpărat Mădălina Bereș din primii bani câștigați la un concurs

Campioana olimpică la canotaj își amintește cu mândrie de primul concurs la care a participat și de primii bani câștigați. Dorința Mădălinei a fost să își cumpere o pereche de cercei din primii bani câștigați.

„Mădălina a mers singură la toate concursurile, iar când s-a întors cu primii bani de la competiție, și-a cumpărat o pereche de cercei. Oricine o întreabă ce a făcut cu primii bani, spune atât de mândru că și-a cumpărat cercei. Îi are și acum, puși la loc de cinste. Sunt o amintire foarte frumoasă pentru ea. Și din această privință fetele sunt foarte diferite. Pe Mădălina dacă o întrebam dacă mai are bani, nu spunea niciodată că nu are, chiar dacă mai avea 2 lei, pe când Amalia, și dacă mai avea câțiva lei în buzunar, ne spunea că nu mai are”, a adăugat Laurențiu Bereș, tatăl fetelor.

Frumoasele canotoare nu se feresc de muncile câmpului

De câte ori se întorc la casa părintească, Mădălina și Amalia sunt răsfățate de părinți. Frumoasele canotoare nu se feresc însă de muncile câmpului. Fetele merg alături de părinți la cules porumb. Violeta Bereș, mama acestora, le așteaptă cu mâncarea lor favorită.

„Vin foarte rar acasă, dar de fiecare dată când vin, sunt cele mai răsfățate. Le fac tot ce e mai bun de mâncare și tot ce le place lor. Nu sunt pretențioase. În loc să stea și ele să se relaxeze când stau puțin acasă, ele vor să ne ajute la treabă. Le place să culeagă la vie, să culeagă porumb, în fiecare an, ele strâng merele din livadă. Imediat când au ajuns de la olimpiada de la Rio, noi eram pe câmp, la porumb, și au venit la noi. Sunt două firi foarte diferite. Cea mică, și dacă se lovește la un deget, mă sună și îmi spune, îmi trimite poze, pe când Mădălina nu se plânge niciodată.

Mădălina îmi spune «mama, mi-e foarte greu, dar dacă îți spun, cu ce mă poți ajuta?». Într-un an, de ziua ei, am sunat-o să îi spunem la mulți ani, ne-a spus că e foarte bine, iar când a venit în toamnă acasă, mi-a spus: «dacă ai știi tu cât de rău mi-a fost atunci, de ziua mea». Mădălina este un om prea bun și cu prea mult bun simț pentru lumea aceasta. Noi ne dorim să vină mai des acasă și ne bucurăm atât de mult când vin, dar suferim la fel de mult când pleacă”, a spus Violeta Bereș, mama campioanelor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`