Prima pagină » Eveniment-Social » Ele sunt șefele de promoție din 2022 ale UMF Iași. Mădălina Andreea Beldie: „Nu este greu, atâta timp cât îți place ceea ce faci”

Ele sunt șefele de promoție din 2022 ale UMF Iași. Mădălina Andreea Beldie: „Nu este greu, atâta timp cât îți place ceea ce faci”

23 iun. 2022, 02:10,
Codruța Șoroagă, în Eveniment-Social

Mădălina Andreea Beldie, Ștefana Pascariu, Alexandra Scorțanu și Iustina Botezatu sunt șefele de promoție 2022 ale Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași. De-a lungul anilor de studiu, cele patru tinere au avut parte de tot felul de experiențe, însă, la finalul acestei etape din viața lor, sunt singure că toată oboseala și emoțiile au meritat din plin.

Sâmbătă, 25 iunie 2022, în Piața Națiunii, va avea loc Ceremonia de Absolvire a Promoției 2022. An de an, la ceremonie iau parte aproximativ 1600 de absolvenți, împreună cu peste 3.000 de părinți, cadre didactice și invitați. Evenimentul din acest an are două părți: cursurile festive ale facultăților, în intervalul 10:00-17:00, urmând ca de la ora 19:00 să aibă loc Ceremonia de Absolvire în cadrul căreia membrii conducerii Universității vor adresa salutul lor absolvenților și vor fi premiați șefii de promoție. Îndrăgita trupă studențească „Ceata de mediciniști” le va cânta absolvenților și invitații speciali vor susține speech-uri motivaționale. Finalul este rezervat, ca de fiecare dată, unui moment solemn așteptat, încă din anul I: rostirea Jurământului lui Hipocrate. Întreaga ceremonie se va transmite live.

Mădălina Andreea Beldie, una dintre șefele de promoție 2022 ale UMF Iași: „Importantă este pasiunea pentru acest domeniu”

Mădălina Andreea Beldie, șefă de promoție Facultatea de Medicină, linia de predare în limba română, a fost dintotdeauna pasionată de științe, mai cu seamă de chimie și biologie. Mădălina a realizat că a luat cea mai bună decizie studiind medicina în perioada de practică de la finalul anului I, când a avut contact mai îndelungat cu spitalul și cu pacienții. După aceasta, a avut certitudinea că îi este menit să devină medic.

„De-a lungul facultății, am avut experiențe de tot felul, dar simt că acum, la finalul celor 6 ani, cele frumoase au reușit să contrabalanseze tot stresul și toată anxietatea de dinaintea fiecărui examen, toată oboseala și emoțiile pentru fiecare activitate de voluntariat. Pentru mine, cele mai puternice, dar și cele mai dragi amintiri vor rămâne momentele petrecute cu colegii și cele din cadrul proiectelor SSMI, care au contribuit foarte mult la evoluția mea.

Există un proverb care spune «Dacă vrei să ajungi repede, mergi singur. Dacă vrei să ajungi departe, mergeţi împreună» și cred că ilustrează perfect modul în care am funcționat eu și grupa mea: am plâns, am râs, am învățat și repetat împreună, ne-am consolat și calmat una pe cealaltă, am împărtășit probleme și am căutat împreună soluții, am fost mereu o echipă, iar acum, la final, putem spune cu toată inima că plecăm de la UMF Iași mai bogate cu o a doua familie și sunt extrem de recunoscătoare pentru asta.

Singurele motive pentru care un licean ar trebui să aleagă UMF Iași, și orice universitate de Medicină, în general, ar trebui să fie pasiunea pentru acest domeniu și dorința de a-i ajuta pe ceilalți. De-a lungul timpului, am fost întrebată de colegii mai mici, elevi de liceu, dacă este dificil să fii student la Medicină. De fiecare dată, răspunsul meu a fost că nimic nu este greu, atâta timp cât îți place ceea ce faci, tocmai de aceea, cred că aceasta ar trebui să fie singura motivație în alegerea carierei de medic”

Ștefana Pascariu îi îndeamnă pe liceenii care doresc să devină medici stomatologi să se înscrie la UMF Iași

Ștefana Pascariu este șefa de promoție a Facultății de Medicină Dentară, linia de predare în limba română. Tânăra adoră să aducă zâmbete pe fețele oamenilor și este de părere că în cei 6 ani de studiu în domeniul medicinei dentare a avut oportunitatea de a își însuși abilitățile de care trebuie să dea dovadă un medic stomatolog.

„Am ales să studiez la UMF Iași datorită interesului pentru științele medicale pe care l-am dezvoltat încă din timpul liceului și pentru grija pe care profesia de medic o are pentru oameni, toate acestea fiind cumulate și cu renumele facultății.

Amintirile din timpul acestor ani sunt multiple și cu mare încărcătură emoțională. Încă din primii ani, când materiile preclinice ne copleșeau prin cantitatea mare de informație sau fuga dintr-un spital în altul, pentru stagiile și cursurile de medicină internă sau neurologie, ne obosea, noi visam la momentul când vom începe cu adevărat să restabilim zâmbetul pacienților. Momentul începerii stagiilor clinice de chirurgie sau parodontologie, din domeniul medicinei dentare, ne-au făcut să înțelegem importanța cunoașterii vaste a domeniului medical, pentru a putea trata complet un pacient. Consider că, lăsând la o parte multitudinea de examene și nopți nedormite, acești 6 ani de facultate au fost anii în care am reușit să mă dezvolt ca om, pentru a reuși să îmbrățișez meseria de medic stomatolog.

Sunt convinsă că liceenii care doresc să aleagă domeniul medicinei dentare vor avea oportunitatea la UMF Iași de a învăța teoretic, iar apoi și practic, cu ajutorul simulatoarelor, urmând ulterior pe pacienți, în anii mai mari, abilitățile necesare de a profesa în acest minunat domeniu și de a face oamenii să zâmbească!”

Alexandra Scorțanu: „Această profesie este una extrem de complexă, deloc ușoară”

Alexandra Scorțanu, șef de promoție Facultatea de Farmacie, linia de predare în limba română, a iubit încă din clasele primare științele exacte. Tânăra își amintește cu drag de cele mai plăcute experiențe din timpul facultății, care sunt legate de lucrările practice, care presupuneau lucru în echipă.

„Îmi plăcea matematica și eram fascinată de modul în care legile fizicii și cele ale chimiei guvernează structura lucrurilor. Totul – de la vastul univers al microorganismelor invizibile cu ochiul liber, până la complexitatea organismului uman – are o structură controlată de reguli, iar eu voiam să înțeleg acele reguli. Atracția pentru farmacie a venit prin prisma admirației față de profesia mamei mele, a cărei preocupare a fost întotdeauna consilierea pacienților și individualizarea terapiei, precum și păstrarea unei relații strânse cu aceștia.

Înainte să aplic, am căutat informații despre toate universitățile din țară, deoarece a trebuit să mă asigur că fac alegerea corectă. Ceea ce m-a determinat să aleg Facultatea de Farmacie de la Iași a fost profesionalismul și devotamentul incomparabil al absolvenților acestei facultăți de prestigiu, fiind conștientă de faptul că și cerințele din timpul facultății vor fi mari, deoarece, pentru a ajunge un farmacist bine pregătit, este necesar să studiezi într-o universitate de calitate.

Îmi amintesc cu drag primele zile de facultate din anul I, în care atât eu, cât și colegii mei pășeam curioși într-o nouă experiență, entuziasmați și fascinați de complexitatea și diversitatea laboratoarelor facultății. Inclusiv nopțile nedormite din sesiune, întâlnirile pentru proiecte care se finalizau cu discuții despre total alte subiecte, numărarea zilelor până la venirea vacanței și apoi până la începerea cursurilor, toate sunt momente extraordinare care au creat prietenii durabile, indiferent de drumul pe care vom porni fiecare dintre noi.

Este de la sine înțeles faptul că această profesie este una extrem de complexă, deloc ușoară, care cere sacrificii, perseverență și ambiție aparte, una care în cei 5 ani te pregătește nu doar să devii farmacist – specialist în domeniul medicamentului, ci mai ales te pregătește să devii OM în adevăratul sens al cuvântului”

Iustina Botezatu își amintește cu nostalgie de conferințele și concursurile la care a luat parte în timpul facultății

Pentru Iustina Botezatu, șef de promoție Bioinginerie, afirmă că alegerea de a urma cursurile Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași a fost una ușoară, universitatea fiind una prestigioasă și găzduid singura Facultate de Bioinginerie din țară.

„Cu siguranță, impactul cel mai mare pe care l-am resimțit după admiterea la Facultatea de Bioinginerie a fost determinat de tranziția de la forma de învățământ liceală la cea universitară, precum și distanța mare față de familie și cei dragi.

Cu toate acestea, una dintre frumoasele experiențe trăite în timpul facultății a fost cea în care am avut ocazia de a participa la diferite conferințe și concursuri, unde am avut bucuria de a câștiga premii speciale sau chiar medalii de aur. Pe lângă acestea, nu voi uita niciodată primul test pentru determinarea viabilității celulare pe care l-am efectuat, primul suport 3D obținut cu posibile aplicații în ingineria tisulară a osului, primul proiect pe care l-am realizat împreună cu două dintre colegele de grupă, de la stadiul de idee, până la stadiul în care l-am ținut efectiv în mână și l-am testat. Bineînțeles că toate acestea nu ar fi fost posibile fără îndrumarea cadrelor didactice care ne-au călăuzit și sfătuit continuu.

Tinerii absolvenți de liceu care doresc să aleagă UMF Iași, în special Facultatea de Bioinginerie, ar trebui să știe că acesta este un domeniu complex, unde vor avea posibilitatea de aprofundare a cunoștințelor legate de medicină: anatomie și fiziologie, histologie, biologie celulară și moleculară, cât și noțiuni de inginerie: electronică medicală, instrumentație biomedicală, biomateriale, inginerie cito-tisulară și organe artificiale. Aceste lucruri nu ar trebui să îi sperie, ci să-i determine să devină mai curioși și dornici să descopere tainele ascunse și oportunitățile pe care această facultate le poate oferi”, a declarat Iustina Botezatu.

Mădălina Andreea Beldie, Ștefana Pascariu, Alexandra Scorțanu și Iustina Botezatu, șefele de promoție 2022 ale UMF Iași, au în comun pasiunea pentru studiul științelor exacte și dorința de-a aduce alinare în viețile pacienților.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *