Prima pagină » Local » Ele sunt adolescentele care vor schimba părerea despre copiii care provin din familii defavorizate! Sunt olimpice și pasionate de pictură – FOTO/ VIDEO

Ele sunt adolescentele care vor schimba părerea despre copiii care provin din familii defavorizate! Sunt olimpice și pasionate de pictură – FOTO/ VIDEO

24 apr. 2021, 02:00,
Andreea Pădurescu în Local

Soarta nu a fost dintotdeauna dreaptă cu două adolescente din județul Iași care provin din familii defavorizate cu viitor incert. A.S. și A.H., la vârsta de trei ani, au primit o șansă la o viață mai bună. De 10 ani, A.S. și A.H. trăiesc într-o familie iubitoare, alături de Elena Mămăligă, asistent maternal

A.S. și A.H. sunt două adolescente din municipiul Iași, olimpice la matematică, română și biologie. A.S. are 13 ani, este talentată la desen și olimpică la română, dar toate aceste calități erau poate greu de atins dacă rămânea în familia biologică. Elena Mămăligă, asistentul maternal care le-a crescut pe cele două adolescente, a avut un rol important. Cele două fete aveau doar trei ani când au fost luate în plasament de familia Mămăligă.

„Sunt elevă la Școala Gimnazială «Ion Creangă», din orașul Târgu Frumos. Sunt în această familie de 10 ani. În urmă cu un an jumate am descoperit talentul meu la desen cu ajutorul mamei mele, care mereu ne-a încurajat să ne găsim pasiunea. Cu trecerea timpului, m-am perfecțioant. Petreceam foarte mult timp împreună cu mama (asistentul maternal- n.r.) și sora mea uitându-ne la diferite filmulețe creative pe YouTube, iar de acolo eu am început să desenez și sora mea a învățat să împletească. Alături de mine a fost și o doamnă profesoară de la școală, care mă sprijină în ceea ce fac.

Cel mai mult îmi place să desenez animale, ele mă inspiră cel mai mult. Din păcate, nu îmi cunosc toți frații și țin legătura doar cu trei dintre ei. Știu că o soră de-a mea desenează la fel de frumos ca mine și cred că e din familie acest talent. Mi-ar fi plăcut ca familia mea să aibă o situație mai bună și să locuiesc alături de ei. Vorbesc doar cu mama, pe tatăl meu nu l-am cunoscut niciodată”, a declarat A.S., elevă.

În casa familiei Mămăligă, talentul Andreei este expus pe toți pereții

Imediat cum calci pragul familiei Mămăligă îți poți da seama că acolo locuiesc oameni inimoși. „Mama Elena”, așa cum îi spun fetele, este cea mai bună prietenă, având o relație extrem de apropiată cu ele. Pereții casei au prins viață după ce au fost lăsați la îndemâna mezinei talentate. Pe un perete întreg este desenat un peisaj mirific, iar pe un alt perete sunt desenate zeci de personaje animate.

„Am multe lucrări, dar am participat la un singur concurs, în urmă cu un an, și am primit nota 9, premiul special. La concurs am desenat un peisaj de toamnă și o cabană. Îmi doresc pe viitor să ajung să studiez în acest domeniu la Colegiul Național de Artă «Octav Băncilă». Desenul din cameră a durat 7 zile. Putea dura și mai mult, dar având ore online, am avut mai mult timp la dispoziție. Sora mea, A., mă ajută și ea mereu în tot ceea ce fac. Personajele animate au fost desenate pe parcurs, în funcție de inspirație”, a declarat A.S.A.S., elevă.

A.H. are 16 ani și chiar dacă nu are un talent aparte, ea este olimpică la matematică și biologie, iar pe viitor își dorește să devină medic. Cele două fete nu sunt surori biologice, dar sunt cele mai bune prietene.

„Eu sunt elevă la liceu, iar materiile mele preferate sunt matematica și biologia. Îmi găsesc de obicei diferite activități, dar nu pot spune că am un talent anume. Îmi place foarte mult să învăț și visul meu este să devin medic dermatolog”, a spus A.H., elevă.

Mama celor două fete are doar cuvinte de laudă la adresa lor

Elena Mămăligă are 49 de ani și este asistent maternal de aproape 15 ani. A luat decizia de a încerca această meserie deoarece iubește foarte mult copiii. Până să îmbrățișeze această responsabilitate, Elena a fost bucătar. Cele două fete adoră mâncarea făcută de mama lor, dar sunt și ajutorul ei de bază în bucătărie. Fetele sunt foarte atașate și de tatăl lor, dar și de Max, câinele familiei. Familia Mămăligă are și o fată biologică.

„Sunt asistent maternal de 15 ani și am avut în plasament trei copii, iar acum mai am doar doi. O am pe A. «mică» și A.  «mare», așa le spun eu, pentru a le diferenția. La vârsta de 49 de ani am grijă de familia mea și sunt foarte mândră de ele. Fetele învață foarte bine și au doar note mari la școală, ambele au terminat cu medii peste 9. Eu le sprijin în tot ceea ce fac și cred că avem o relație foarte bună și cred că sunt o mamă bună pentru ele.

A.S. a fost premiantă cu premiul întâi până în clasa a 5-a, ulterior, doar medii peste 9,45. Nu m-am gândit să mai iau un copil, dar nimic nu este întâmplător în viață. Îmi place foarte mult ceea ce fac și sunt mândră că am niște copiii extraordinari. Fata mea biologică vorbește foarte mult cu ele și le dă sfaturi. Noi suntem o familie foarte unită”, a precizat Elena Mămăligă, asistent maternal.

O familie din comuna Probota, județul Iași, este cea mai veche familie de asistenți maternali. Aceștia au avut grjiă de 11 copii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *