Prima pagină » Local » Elanul afaceristului Călin Toma a fost tăiat de Comisia Zonală a Monumentelor Istorice! Vrea să construiască încă un bloc în cartierul Tătărași – FOTO

Elanul afaceristului Călin Toma a fost tăiat de Comisia Zonală a Monumentelor Istorice! Vrea să construiască încă un bloc în cartierul Tătărași – FOTO

15 sept. 2022, 02:00, 2 ,
Ciprian Boaru în Local

Afaceristul Călin Toma a încercat să obțină avizul de la Comisia Zonală a Monumentelor Istorice (CZMI) pentru un bloc în cartierul Tătărași, unde a extins ilegal alt imobil. Proiectul nu a fost avizat, trebuind să vină cu mai multe clarificări

Comisia Zonală a Monumentelor Istorice (CZMI) organizată la nivelul Direcției Județene pentru Cultură (DJC) Iași a analizat mai multe proiecte imobiliare anunțate în diferite zone din municipiul Iași. Recent, a fost analizat și proiectul societății Toma Farm SRL, controlată de Anca Toma, soția afaceristului Călin Toma care a fost implicat în mai multe scandaluri. Afaceristul a achiziționat, în 2021, o suprafață de teren de 686 de metri pătrați pe strada Vasile Lupu, nr. 57, vizavi de Spitalul pentru Copii „Sf. Maria”.

Apoi a inițiat un Plan Urbanistic Zonal (PUZ) pentru construirea unui bloc de locuințe colective care nu ar trebui să depășească regimul de înălțime P+2. La parter ar urma să se desfășoare activități comerciale. Pe terenul respectiv este edificată o casă bătrânească, cu o amprentă la sol de 88 de metri pătrați. Proiectul a fost analizat în cadrul CZMI, dar nu a fost aprobat. Membrii comisiei au cerut un studiu istoric pentru clădirea existentă, dar și o identificare mai clară a viitoarei clădiri pe amplasament. Astfel, proiectul va fi din nou analizat după ce vor fi îndeplinite cerințele.

Elanul afaceristului Călin Toma a fost oprit după ce a construit ilegal un etaj

De precizat că terenul de 686 de metri pătrați a fost cumpărat de la un anumit Paul Selig, prin societatea Toma Farm SRL. Terenul este amplasat în imediata vecinătate a altui bloc ce a fost construit ilegal de Călin Toma. În loc de un bloc cu 2 etaje, a apărut și al treilea. Nu avea autorizație pentru extindere, motiv pentru care a fost amendat cu 5.000 de lei de Poliția Locală. În luna mai 2022, afaceristul a vrut să intre în legalitate, dar Primăria Iași a respins solicitarea. Astfel, etajul nu poate fi intabulat, nici apartamentele. Blocul este identificat pe strada Vasile Lupu, nr. 55, prin societatea T&C Trust Afaceri SRL, în 2015 a fost obținută o autorizație de construire pentru un imobil cu regimul de înălțime P+2. Clădirea a fost edificată pe o suprafață de doar 338 de metri pătrați. După recepția lucrărilor, bazându-se pe faptul că nu vor mai fi efectuate controale, a mai construit încă un etaj fără să dețină autorizație de construire. Și Tudor Toma, fratele afaceristului amintit, a fost în centrul mai multor incidente.

Și un agent imobiliar vrea să investească în Tătărași

Totodată, și societatea BVG Imob Solutions SRL, controlată de agentul imobiliar Valentin George Bulgaru, a inițiat un PUZ. Afaceristul intenționează să construiască o clinică medicală într-o zonă foarte aglomerată din cartierul Tătărași, mai precis pe strada Ion Creangă, nr. 21-23, pe o suprafață de 1.000 de metri pătrați, situată chiar lângă Școala Generală „Bogdan Petriceicu Hașdeu”. Conform indicatorilor urbanistici propuși, clădirea va avea un regim de înălțime de S+P+3+4 retras. Procentul de ocupare a terenului (POT) este de 35 la sută, cu un coeficient de utilizare a terenului de 1.8. În ceea ce privește locurile de parcare, sunt anunțate 12 pe terenul proprietății și 20 în subsolul clădirii. Asta în condițiile în care străzile din zonă sunt tot mai aglomerate din cauza numărului mare de autoturisme. Deocamdată, proiectul nu se află într-un stadiu avansat.

Elanul afaceristului Călin Toma a fost tăiat de Comisia Zonală a Monumentelor Istorice, dar rămâne de văzut dacă arhitecții vor fi convinși de intențiile dezvoltatorului.

Comentarii
  • Ce este ilegal sa se darame in contul si pe cheltuiala lui.

  • Ce-l mai pupați in kur pe Toma,vedeți că mai sant și alții,nu a cotizat sau care e problema? Aveți voi o dambla cu el și nu va iese.Cati sant in Iași care au construit haotic,aveți curajul să scrieți despre ei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *