Prima pagină » Local » El este ultimul florar al Iașului! Vasile umblă cu un coș cu flori la braț și cu siguranță l-ai văzut în centru. Nu știai însă ce poveste de viață ascunde și cum a ajuns să facă asta

El este ultimul florar al Iașului! Vasile umblă cu un coș cu flori la braț și cu siguranță l-ai văzut în centru. Nu știai însă ce poveste de viață ascunde și cum a ajuns să facă asta

05 oct. 2021, 02:00,
George Popa în Local

Un bărbat în vârstă de 35 de ani poate fi găsit pe străzile din Iași sau la terasele din centrul orașului. Acesta are în permanență la braț un coș plin cu flori. Bărbatul practică meseria asta de peste 20 de ani. Ceea ce face el este mai rar întâlnit în zilele noastre. Vasile practică această meserie din pasiune

Dacă v-ați plimbat prin centrul Iașului, cu siguranță ați observat un bărbat îmbrăcat elegant care cară un coș de nuiele plin cu flori. De cele mai multe ori, coșul bărbatului este plin cu trandafiri, însă bărbatul mai duce uneori lalele sau crizanteme. Acesta își practică meseria cu demnitate și mândrie. Bărbatul nu se gândește să renunțe prea curând la ceea ce face, dar are și un plan de rezervă. Dacă nu mai merge cu florile, pleacă să muncească peste hotare.

„Nimic nu este mai frumos decât să oferi o floare”

Vasile s-a născut în Mironeasa, o comună de lângă Iași. La vârsta de 10 ani, părinții acestuia au plecat la Fălticeni ca să deschidă o florărie. După ceva timp, Vasile a decis să plece de lângă parinți și să înceapă să își câștige singur existența. Zis și făcut! Vasile a început prin a vinde articole de vestimentație prin târgurile organizate în weekend-uri prin diferite sate. Însă nu îi plăcea ceea ce făcea atunci. După un timp, Vasile a decis să își cumpere un coș de nuiele, pe care l-a umplut cu flori și a început să bată străzile Iașului la pas, încercând să le vândă. Nu mică i-a fost mirarea când a observat cât de bine este primit de societate. E drept că rar mai vezi astfel de oameni prin oraș acum. Vasile privește activitatea sa actuală ca pe un job și nu se gândește să renunțe curând la ea.

„Fac asta ca pe un job. Evident, nu tot timpul merge bine, dar făcând asta cu plăcere și pasiune, câștigurile nu sunt puse pe primul loc. Îmi place foarte mult să observ că atunci când ofer o floare în dar persoana respectivă zâmbește, indiferent de starea pe care o avea. Îmi place să văd că florile ajută oamenii să uite de probleme chiar și pentru o secundă. Nimic nu este mai frumos decât să oferi o floare”, a spus Vasile când a fost întrebat de ce vinde flori pe stradă.

Alt personaj inedit își face veacul prin oraș. Comerciantul ambulant vinde baloane pe străzile Iașului.

Cu banii obținuți din vânzarea florilor, Vasile vrea să-și termine casa

Cu toate că Vasile este singurul vânzător ambulant de flori, acesta nu face, de obicei, mai mult de 100-150 de lei pe zi.

„Zilele mai profitabile sunt cele de 1 și 8 martie și în general zilele libere de sărbătore, atunci fac aproximativ 200-300 de lei”, a mai spus Vasile.

El vinde firul de trandafir cu 10 lei, un preț apropiat de cel din florării, în schimb puțini dintre clienții săi sunt dispuși să ofere această sumă pentru o floare.

„Majoritatea oamenilor vor să negocieze prețul, așa că ajung să vând firul de trandafir, în general, cu 6-7 lei. Nu pot să nu las din preț pentru că eu vând pe stradă, nu într-o florărie”, a spus tânărul.

Atunci când nu mai reușeste să câștige suficienți bani din afacerea cu flori, Vasile pleacă să muncească în străinătate, mai exact în Belgia. Acolo muncește în sere cu roșii sau căpșuni. Acesta câștigă în străinătate în jur de 1.000-1.300 de euro pe lună, însă aceeași sumă de bani o poate obține și vânzând flori pe sradă, asta într-o lună bună. Vasile a spus că din banii câștigați în Belgia reușeste să se întrețină acolo și să îi ajute pe părinții săi din țară. Nu a reușit să strângă bani din munca prestată în afara țării.

În schimb, cu banii câstigați din vânzarea de flori în țară, Vasile vrea să își finiseze casa pe care o are în construcție și să se mute din locuința cu chirie în care stă acum. Vasile își procură florile de la diferite depozite specializate din Iași. În trecut, „florarul” prefera să colaboreze cu un depozit din capitală pentru că beneficia de prețuri mai avantajoase față de cele din Iași. Puteți afla aici cum florăresele reușesc să își mențină florile proaspete mult timp.

„M-am întâlnit cu o persoană pe stradă care m-a oprit, mi-a strâns mâna și mi-a spus că a cumpărat niște flori de la mine și cu acel buchet și-a cerut partenera în căsătorie”

Cu siguranță un astfel de personaj este menit să surprindă privirile oricărui trecător. Turiștii care îl întâlnesc pe Vasile se opresc, surprinși de imaginea sa, și vor să îl fotografieze. Vasile a povestit o întâmplare care l-a motivat să facă în continuare comerț cu flori.

„Odată m-a oprit pe stradă un domn bătrân și mi-a spus că ceea ce fac eu acum nu a mai văzut în Iași de vreo 60 de ani. Bătrânul mi-a povestit cum în urmă cu 60 de ani, în Iași, era un bărbat îmbrăcat exact ca mine care vindea flori pe stradă, exact ceea ce fac eu acum. Asta m-a bucurat enorm și mi-a dat putere să merg mai departe cu afacerea mea”, a precizat tânărul.

Asta nu este singura poveste pe care Vasile a auzit-o de la clienții săi. Cu siguranță una dintre cele mai frumoase povești pe care Vasile o are este aceea că un client și-a cerut partenera în căsătorie cu flori cumpărate de la el.

„M-am întâlnit cu o persoană pe stradă care m-a oprit, mi-a strans mâna și mi-a spus că a cumpărat niște flori de la mine și cu acel buchet și-a cerut partenera în căsătorie”, a povestit Vasile cu zâmbetul pe buze.

„Florarul” ajunge și la ușile clienților dacă are cerere mare. Vasile onorează și comenzi la domiciliu uneori.

„Unii clienți mă roagă să le duc florile acasă ca să își surprindă partenerele. Femeile sunt surprinse când mă văd la ușă și se bucură enorm să afle că persoana iubită le-a făcut o astfel de surpriză”, a povestit Vasile.

Este paradoxal totuși cum un astfel de om, care „creează” povești de dragoste, nu a reușit să și-o trăiască încă pe a lui.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *