Prima pagină » Titlurile zilei » El este tânărul din Bangladesh care lucrează la Iași pentru câțiva lei. Dorește cu orice preț să își ajute familia: „Reușesc să strâng tot salariul și să îl trimit acasă” – FOTO

El este tânărul din Bangladesh care lucrează la Iași pentru câțiva lei. Dorește cu orice preț să își ajute familia: „Reușesc să strâng tot salariul și să îl trimit acasă” – FOTO

12 aug. 2023, 02:00, 16 ,
Andreea Timofte în Titlurile zilei

Este criză pe piaţa muncii, iar asta se vede în cifrele-record ale muncitorilor străini în România. Doar în Iași sunt peste 1.000 de angajaţi veniți din ţările asiatice (Nepal, Bangladesh, Filipine, Sri Lanka)

Străinii, cei mai mulți lucrând ca livratori sau ajutoare la bucătărie, sunt atraşi de salariile pe care le pot obţine aici. Casa lui Taiki este la 6.000 de kilometri distanţă, în Bangladesh. În restaurantul în care lucrează a găsit o şansă la un viitor mai bun.

„Eu cunosc limba engleză, m-am angajat la Cafeneaua Piața Unirii (CPU) în luna martie 2023. Muncesc câte opt ore în bucătărie, toți se comportă frumos cu mine, am cazarea asigurată, la fel și mâncarea. Am ajuns aici pentru a schimba soarta familiei mele”, a declarat Taiki.

Dorul de familie nu îl împiedică să rămână la Iași

Taiki, în vârstă de 46 de ani, își dorește să lucreze cât mai mult timp la Iași. Salariul de 2.500 de lei reprezintă un real ajutor pentru cei dragi, rămași în Bangladesh.

„Reușesc să strâng tot salariul și să îl trimit acasă la soția și copiii mei… Am doi băieți. Mi-aș dori să mai stau aici încă un an, doi, să ne redresăm un pic financiar. Ar fi minunat dacă aș putea să îmi deschid o afacere acasă. Banii de aici au altă valoare la noi, mare. Soția nu lucrează, așa este… Femeile stau cu copiii. Desigur, îmi este foarte dor de ea, de familia mea.

Aici sunt mai mult singur. Mă gândesc des la ei. Nu am ce să reproșez angajatorului, oamenilor de aici. Nu am prieteni, dar am colegi buni. Nu mă deranjează să muncesc ori de câte ori este nevoie. În Bangladesh munceam și mai mult, condițiile de lucru erau mai rele. Apartamentul meu e în zona Ciric, nu plătesc nimic eu, sunt recunoscător”, a precizat Taiki.

Orașul, împânzit de muncitori asiatici

În localul în care lucrează Taiki mai există încă 9 colegi asiatici, toți muncind din greu ca livratori, ajutoare la bucătărie. De asemenea, majoritatea restaurantelor din oraș care colaborează cu Tazz, respectiv Glovo, au angajați din străinătate.

„Sunt foarte muncitori, nu sunt figuranți, câțiva vorbesc și engleză, nu avem probleme cu ei”, a declarat unul dintre bucătarii CPU.

Mai mult, ori de câte ori li se oferă un suc gratis sau orice altceva, angajații afișează o atitudine surprinzătoare.

„Ne mulțumesc de foarte multe ori și nu le vine să creadă, întreabă de 2-3 ori dacă sigur e pentru ei”, a precizat Teodor Cibotariu, patronal restaurantului Difereat.

De asemenea, pe lângă joburile prezentate anterior, mulți muncitori asiatici sunt angajați la demolarea clădirilor, căptușeli zidărie, plăci mozaic, faianță, gresie, parchet sau la spargerea și tăierea materialelor de construcții.

Comentarii
  • Ala cu casca e un pericol in trafic,habar nu are ca poti semnaliza cu mana atunci cand esti pe bicicleta!L-am observat pe strada si de multe ori erau sa il loveasca daca nu ar fi fost ceilalti participanti la trafic atenti.Eu inteleg ca la el majoritatea sunt pe bicicleta dar aici e altfel de trafic….daca vrei sa traiesti!

  • Corect
    Cel cu casca e jale in trafic
    E invatat ca la el ….

  • Accident de tren evitat în ultimul moment! Biciclistul a scapat doar cu un scuipat în freźă

    @baba mițza,ora 4:15 # confirm, așa este !

    Da, azi acest individ era să loveasca cu bicicleta trenul Iasi – Vaslui , care sosea de la Vaslui. Totul a durat o fraçtiune de secundă,
    In ultimul moment, dovedind o prezența de spirit ieșită din comun, mecanicul de tren reușește la milimetru sa-l ocolească pe livratorul de mâncare.
    Cei doi călatori din tren, au declarat că: „… doar in filmele de la Bollywood, am mai văzut așa ceva. Ca un tren de 9 vagoane încărcate cu 2 pasageri obosiți si o locomotivă disel veche să ocolească un biciclist si după aia să revină înapoi pe șina de cale ferată .
    La fel de entuziasmat că a scapat teafăr și nevătamat, și celălalt călător a tinut să precizeze următoarele: ” Dacă nu era mecanicu’ atent sa-l evite pe biciclist, acum ne cautau rudele portofelele printre fiarele contorsionate ale trenului” .

    Modul ingenuos de a conduce garnituri dar si prezența de spirit a conductorului /mecanicului de locomotivă, au făcut ca in această dimineată să nu aibe loc o adevarată tragedie la intrarea în mun. IASI.

    Dragi bicicliști-livratori de borș,cartofi prajiți,etc…conduceți prudent prin trafic.

  • Ai „noștri” își rup spinările prin șantiere pe la străini, spală mașini, cară gunoi acolo, muncesc zi lumină la căpșuni, sparanghel și în abatoare, stau în containere câte 8 și când vin „acasă” merg cu borsetuța subbraț să nu le fure euroii chinuiți. Hihi, asiaticii au cazare (apartament, da?) și mâncarea gratis, auzi, muncesc 8 ore pe zi.
    Bașca asiaticii vorbesc, auzi, engleză, numa’ rumânașii întind palma cu un eschevu cheschevu por favor.
    Da’ tot ai „noștri” ies mai bine, că stau ca vitele în soare la coadă la vamă și le face primăria sărbătoarea spălătorilor de cururi străineze.

  • De parazitatii inainte

    Vin cu ploşnițe (bed bugs) si o sa ne infestam orasul si nu mai poti scapa de ele .

  • 🌈 Irina & Andreea

    Bravo lui. Sa mai vină și alții. În Cuba, un medic are salar 28 $ / lună și face minuni cu tehnică medicală din anii ’50, la noi
    unele ” prințese din medicină” au salar de aproape 10.000 $ USD/ lună și nu trece o zi să nu citim in presă de un nou caz de malpraxis. Retineți 10.000$ USD vs 28 $ USD !

    Va dau alt exemplu; tineri absolventi de la poli in domeniul electric si dupa atatia ani de facultate nu stiau nici să masoare tensiunea intr-o priza sau lucruri elementare. Dar salariul tre’ sa fie de la 6.000 lei in sus, munca tre’ sa inceapa undeva dupa ora 10, iar dupa-masa pe la 2 sa mergem acasa ca sa apucam sa facem dus si sa mergem seara pe terasa pana la 2 noaptea.

    Cu asta se confruntă angajatorii in Iași. In viitor trebuie aduși și specialiști din India, Vietnam, etc…ăștia străini au altă școală, efectiv muncesc cu simț de răspundere și nu fac mofturi.
    Bravo si sincere felicitări tuturor patronilor din Iași care angajează forța de muncă din afară.

  • @@@pentru Accident de tren evitat……@@@@
    ESTI PROST GRAMADA, MAXIM!!!! No Comment

  • @@@@@adina

    Este trenul Vaslui -Iasi cu plecare la ora 5 : 05 din gara Vaslui. Nu mai vb aiurea. La 6: 38 sosire in Iasi (gara Nicolina). Incidentul cu biciclistul a avut loc la intrarea in municipiu pe partea dreapta in dreptul tufișurilor/boscheților din zonă. Zona nu e semnalizată corespunzător pt ca nu e drum pietruit, e doar o cărare pe care trec ieșenii din marginea orasului cand duc vitele la pascut.
    Normal ca după ce a făcut buba, biciclistul a fugit imediat de acolo,… daca il prindea mecanicul, jar mânca.
    In urma acestui incident, nu s-au inregistrat victime, nici macar pagube materiale, toți sunt bine sănătoși si la casele lor. Au ce povesti la nepoti :))

  • Fomiștii astia au adus haosul din traficul din Bangladesh, la Iași.
    Folosiți metoda mea: când trec pe langa ei, le zic ceva de Allah. Se opresc vreo 10 min., că să își revina și să facă ceva rugăciuni. Metoda ne scapă temporar de ei, dar e mai bine decât nimic. Inshallah!

  • Din cauza asta a ramas Romania fara forta de munca! Nimic nu este de mirare! Toti privatii vor munca cat mai multa, gratis! Salarii de nu poti acoperi cheltuieli cotidiene(intretinere, medicamente, o hainuta, un pantof} de fapt nici mai nu mai avem industrie! „Dar sa mai creti un copil! Mai nou vine si primul ministru ca nu mai poate da vaucere de vacanta la bugetari, de parca le-a cerut cineva, si nu ar fost un program guvernamental sa ajute Horeca! Acusi vine campania electorala, fiecare partid cu minciunile lui, una mai credibila ca alta! Va castiga cel cu minciunile mai mari! Vorba lui Lapusneanu : ,,Prosti, da multi!

  • fost de-al nostru

    @Hihi:
    „Ai „noștri” își rup spinările prin șantiere pe la străini, spală mașini, cară gunoi acolo, muncesc zi lumină la căpșuni, sparanghel și în abatoare, stau în containere câte 8 și când vin „acasă” merg cu borsetuța subbraț să nu le fure euroii chinuiți.”

    Te-ai dus sa scrii tot despre mine la secu? N-ai ratat sigur nimic? Ti-ai luat banii? Ti-au dat macar?

  • Ustură tare, este ? Să fii pribeag de-al nimănui, să stai sluj pe limba lor și când să vii „acasă” la crăpăt bun și tratamente gratis să ți se aducă aminte că ești o vinitură.
    Secu ? Ce-i aia, vreo plăcuță de înmatriculare rămasă de pe 10.8 de când eroii s-au făcut o dată mai mult de rahat ?

  • fost de-al vostru

    @Hihi2:
    „de pe 10.8 de când eroii s-au făcut o dată mai mult de rahat ?”
    În fața unor brute care au primit ordin să bată orbește pe cine apucă?
    Brutele prin definiție nu au onoare.

  • Baba putea sa mai traiască daca nu se opera.

  • fost de-al vostru

    Religia este Islamul, iar cartea Qur’an-ul, scris cateodata si Koran.
    Ati scapat de dracu (adica de vinituri) si ati dat de ienicerii lui Baiazid privind la dansul.
    Faina alegere!

  • Costel, sat Valea Lupului

    Auzi? Cine stie daca o gaină face oua zilnic sau la două zile? Si tre sa le dau de mancare?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *