Un tânăr de 25 de ani, din localitatea ieșeană Focuri, a fost pedepsit de judecători, după ce a șofat, deși nu are permis de conducere. Magistrații din cadrul Judecătoriei Hârlău l-au condamnat pe Mihai Bîrjovanu la 1 an de închisoare, cu amânare, pentru conducerea unui vehicul pe drumurile publice fără permis. La audieri, șmecherul a recunoscut totul
Un șmecher din județul Iași a fost pedepsit de judecători la finele săptămânii trecute, după ce a urcat la volan fără carnet. Astfel, magistrații din cadrul Judecătoriei Hârlău l-au condamnat pe Mihai Bîrjovanu la 1 an de închisoare, cu amânarea aplicării pedepsei, pentru conducere fără permis. De remarcat este faptul că sentința nu e definitivă, aceasta putând fi contestată.
Mihai Bîrjovanu, acuzat că a condus un bolid fără a avea carnet
Procesul lui Mihai Bîrjovanu (25 de ani), din localitatea Focuri, a început pe 11 iunie 2020. La acea dată, procurorii l-au trimis în judecată pe individ pentru conducere fără permis.
„Pe 23 martie 2019, inculpatul a condus autoturismul marca Mercedes-Benz pe un drum din județ, fără a avea permis”, au menționat anchetatorii ieșeni.
În ziua respectivă, Mihai Bîrjovanu a decis să urce la volan și să conducă un bolid marca Mercedes-Benz, chiar dacă știa că nu are carnet. La un moment dat, șmecherul a fost tras pe dreapta de un echipaj de Poliție. După verificările efectuate, oamenii legii au constatat că tânărul nu are permis de conducere pentru vreo categorie de vehicule.
La audieri, tânărul ieșean a recunoscut comiterea faptei
Astfel, anchetatorii i-au întocmit un dosar penal lui Mihai Bîrjovanu, sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere fără permis. La audieri, individul a recunoscut comiterea faptei. De altfel, acesta a fost și motivul pentru care judecătorii i-au aplicat o pedeapsă mai mică.
„Instanța apreciază și că, pe perioada procesului penal, inculpatul a realizat gravitatea faptei savârșite, iar funcțiile de constrângere și de reeducare, precum și scopul preventiv al pedepsei pot fi realizate numai printr-o justă individualizare judiciară a sancțiunii, cu luarea în considerare a persoanei căreia îi este destinată pentru a fi ajutată să se schimbe, în sensul adaptării ei la cerințele socio-etice impuse de societate. În acest sens, instanța reține faptul că inculpatul este cunoscut ca persoană care își câștigă existența prin muncă și prezintă perspective de reintegrare socială, putând avea o evoluție comportamentală pozitivă. Prin urmare, instanța apreciază că introducerea acestuia în mediul penitenciar ar fi de natură să îi compromită șansele sale de reinserție socială, fiind de preferat ca acesta să suporte rigorile pedepsei în sânul familiei, pentru a putea fi ajutat să se îndrepte și pentru a se putea implica în activități profesionale”, au concluzionat magistrații.
Acum, urmează a se vedea dacă sentința emisă de prima instanță va fi sau nu contestată. În eventualitatea în care se va întâmpla acest lucru, judecătorii din cadrul instanței superioare vor decide ce se va întâmpla în continuare cu șmecherul care a condus un bolid pe străzile din Iași fără a avea carnet.