Prima pagină » Titlurile zilei » El este singurul rom de la Crucea care are facultate! Cum a ajuns Ionuț Anghel să treacă peste toate barierele comunității – FOTO/VIDEO

El este singurul rom de la Crucea care are facultate! Cum a ajuns Ionuț Anghel să treacă peste toate barierele comunității – FOTO/VIDEO

09 mai 2022, 02:00, 4 ,
Andreea Pădurescu în Titlurile zilei

Ionuț Anghel este unul dintre puținii romi din Iași care a terminat o facultate. Astăzi, este mediator școlar și încearcă să-i convingă pe copiii din comunitatea lui să meargă la școală și să își depășească condiția

Ionuț Anghel are 34 de ani și este mediator școalar chiar în satul său natal, Crucea, din județul Iași. Acesta a reușit să termine o facultate, acest lucru fiind extrem de rar în comunitatea lor de romi. Ionuț Anghel este unul dintre puținii localnici din Crucea care a reușit, iar acum încearcă să îi ajute și pe copiii din sat să meargă la școală și să nu mai trăiască în sărăcie.

„La început, a fost un pas extrem de greu de depășit. Să plec din comunitatea mea de romi în care se trăia într-un anume fel și să reușesc în viață. Am terminat studiile la Liceul Pedagogic. După liceu, am reușit să intru la Facultatea de Filosofie și Știinte Social-Politice, specializarea Asistență Socială. Din câte știu, până acum sunt singurul cu facultate din satul meu. Imediat după finalizarea studiilor, m-am angajat la Școala generală Crucea. De atunci, nu fac nimic altceva decât să ajut copiii să vină la școală și să își depășească și ei condiția grea de acasă. Eu merg și discut cu familiile din comunitate, îi conving să își lase copiii să vină la școală, pentru că la noi există problema aceasta legată de accesul la învățătură. Foarte puțini copii din comunitatea noastră, în special fetele, care se mărită de la o vârstă fragedă, reușesc să termine măcar patru clase”, a spus Ionuț Anghel, mediator școlar, sat Crucea, Iași.

Ionuț Anghel: „Colegii și profesorii îmi spuneau că sunt țigan și nu o să reușesc”

Pentru a putea să îi ajute astăzi pe alții, Ionuț a trecut prin clipe dramatice, însă nu a renunțat niciodată. Chiar dacă era nevoit să meargă și pe jos până la liceu sau nu avea ce să mănânce, a demonstrat că dorința lui de a-și schimba viața a fost mai puternică. A reușit să termine Liceul Pedagogic din Iași și, mai târziu, și facultatea. Drumul lui spre succes a fost presărat cu răutăți, descurajare și discriminare.

„Nu mi-a fost ușor să merg la liceu. Părinții mei au vândut tot ca să pot merge eu la cursuri. Mă duceau cu câruța până la gară sau mergeam pe jos aproape 10 kilometri. De acolo, luam trenul și mergeam la Iași la liceu. Am avut zile în care nu aveam ce mânca la liceu și își făceau colegii milă de mine și îmi dădeau câte o bucată de la ei. Problema banilor este cea de a doua mare problemă în comunitatea noastră pentru care copiii nu ajung să facă studii superioare. Încerc să rezolv această problemă, cu ajutorul primăriei și asociațiilor pentru a-i susține pe cei care își doresc să își depășească condiția. Îi previn, să știe să lupte cu răutățile colegilor, pentru că și eu am trecut prin asta. Unii colegi și profesori îmi spuneau că sunt țigan, mă marginalizau și îmi spuneam că nu o să reușesc nimic niciodată. Le-am demonstrat contrariul când am luat bacalaureatul, iar fiul directorului de la liceu nu l-a luat”, a mai precizat Ionuț Anghel.

Mediatorul: „Acum, sunt un model pentru copiii din comunitatea mea”

Motivația bărbatului de a-și depăși condiția au fost părinții lui, care nu aveau școală și munceau până la epuizare pentru o bucată de pâine. Atunci a hotărât că vrea o viață mai bună pentru el. Unul dintre regretele lui Ionuț este acela că nu a reușit să își convingă și ceilalți frați să meargă pe același drum cu el.

„Eu am plecat de jos, drept dovadă că oricine din comunitate poate să reușească. Acum, eu sunt un model pentru mulți dintre copiii din comunitatea mea. Eu provin dintr-o familie cu șase copii. Părinții mei au fost asistați social, eram foarte săraci și ne descurcam foarte greu. Tatăl meu avea câteva oi, și de acolo era singurul nostru venit. Ne-am descurat foarte greu, dar momentul în care eu am simțit să fac o schimbare, să nu mai trăiesc în sărăcie a fost când aveam șapte ani. Eram cu tatăl meu la tăiat lemne și el era atât de obosit de muncă, încât a început să-i curgă sânge din nas. Eram doar un copil și imaginea aceea și vorbele tatălui meu mi-au rămas întipărite în minte: «tu să înveți și să nu muncești ca mine»”, își amintește tânărul.

Ionuț Anghel l-a avut drept model pe Petrică Marchidan, cel care este învățător în satul Crucea de aproape 30 de ani

În edițiile anteriore, reporterii BZI au prezentat povestea lui Petrică Marchidan, care are o poveste asemănătoare. Acesta are 56 de ani și provine din comunitatea romă din satul Crucea, comuna Lungani, Iași! Acesta și-a depășit situația grea de acasă, unde a locuit alături de cei 14 frați ai lui și a devenit învățător.

De aproape 30 de ani, predă la școala din sat și visează să îi ajute pe copiii din comunitate să își depășească și ei condiția. Întâmplarea face că acesta a fost și învățătorul și modelul în viață al lui Ionuț Anghel, care este astăzi mediator școlar în satul Crucea, Iași.

Comentarii
  • Colegul vostru de redacție Cervacuc, prietenul lu kirika, nu este invidios?

  • Parca era vorba sa scrieti ,,rrom” ziaristii lui peste, sau poate chiar gipsani pentru ca tot ne place sa luam cuvinte din engleza.

  • Felicitari! Este MARE nevoie de cat mai multi ca el!

  • Felicitări! Îmi pare rău că nu sunt ajutati mai mult copiii ambițioși…indiferent de etnie..De ce atâtea diferențe între oameni? Frumos ca ai avut un exemplu și ai devenit la rândul tău model pentru comunitate! Sa ai parte de sănătate și sa te bucuri de tot ce ai reușit!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
09 noiembrie 2024
09 noiembrie 2024