Prima pagină » Cultural » Secretele istoriei » El este romanul care a salvat 3600 de evrei
El este romanul care a salvat 3600 de evrei

El este romanul care a salvat 3600 de evrei

28 aug. 2015, 13:52,
în Cultural
a:3:{s:7:"site_id";i:3;s:6:"old_id";i:33912;s:8:"site_url";s:15:"cultural.bzi.ro";}

Intre anii 1942 -1944, Cornel Dumitrescu conducea fabrica de textile Tricotania (astazi redenumita „Arnica”) din Cernauti.

Fabrica era aflata sub regim «strategic», deoarece aici se fabricau produse textile necesare soldatilor romani pe front. Fabrica se afla totodata si sub efectele unei legi care cerea concedierea cetatenilor de nationalitate evreiasca, si interzicea in mod expres angajarea pe eventualele posturi libere a unor evrei.
Cu toate acestea, Cornel Dumitrescu se prevala de efectele unei decizii mai vechi a maresalului Ion Antonescu (si deja abrogata), care oferea posibilitatea de angajare, in unitatile strategice, inclusiv a fortei de munca evreiesti, cu scopul de a asigura continuitatea productiei.
In acest fel, directorul Tricotaniei reusea nu doar sa mentina angajati numerosi evrei, ci chiar sa angajeze evrei sau evreice ramasi fara servici (uneori, dupa documentele scoase la lumina de Florea Neagu, si cate patru-cinci pe un post), pentru a evita astfel deportarea lor in ghetto-urile sau in lagarele de concentrare.

Mai mult, conform unei depozitii a fostei sale secretare de atunci, pe nume Elena Gorgonet, romanul «in nebunia lui» nu s-a sfiit, in cateva randuri, sa intoarca efectiv carutele pline cu evrei de la marginea orasului, chiar «de sub nasul» autoritatilor germane care organizau deportarea acestora. El se baza pe relatiile sale cu oameni cu bani si influenta din societatea romanesca de atunci. Asta nu insemna ca nu-si risca el insusi pozitia, libertatea si chiar viata, doar pentru a salva alte si alte familii de evrei de la tragedia deportarii si a mortii in ghetto-uri sau lagare de concentrare naziste.

Aceasta poveste a fost descoperita de Florea Neagu. Acesta spune:

„in anul 1965, cand, din postul de director al Institutului de Proiectari Miniere Bucuresti, ia initiativa decernarii unor diplome si ordine celor mai buni dintre angajatii acestei unitati, cu prilejul implinirii a 15 ani de la infiintarea ei. Alegerea «laureatilor» a fost facuta cu mare grija, dovada stand numarul de numai 30 din cei aproape 1.000 de salariati ai IPROMIN aflati pe lista.
Nu mica i-a fost surpriza cand, in aceste conditii,  unul dintre angajati, si anume Cornel Dumitrescu, pe atunci sef al serviciului Plan, a cerut sa fie «taiat» de pe lista pe care altii ar fi dat mult sa ajunga. La insistentele sale, Cornel Dumitrescu consimte sa marturiseasca motivele care il determinau sa ceara taierea de pe lista medaliatilor.

«Cu mare dificultate, si numai pentru ca l-am chemat la birou intr-o zi de duminica, atunci cand nu mai era nimeni in afara noastra in unitate, Cornel Dumitrescu mi-a marturisit ceea ce, spunea el, nu mai stia nimeni in afara sa: salvase 3600 de evrei de Holocaust si ca fusese anchetat de sovietici, fiind acuzat de crime de razboi. In 1946, la scurt timp dupa razboi, un general si un colonel sovietici l-au interogat in mai multe randuri cu privire la anii 1942-1944, in care el a condus fabrica de textile Tricotania din Cernauti. Ulterior, ancheta s-a incheiat cu neinceperea urmariri penale.

 
«Astia trebuie sa stie de dosarul meu, dar probabil ca daca il dezgroapa se vor multumi cu titlul de pe coperta, pe care scrie criminal de razboi, si nu vor mai deschide dosarul ca sa vada ca am fost achitat ca nevinovat. Ma si vad scriitor de basculante la cariera de la Teliuc» imi spunea Cornel Dumitrescu” , povesteste mai departe Florea Neagu discutia sa cu Cornel Dumitrescu.”

sursa: gid-romania.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`