Prima pagină » Eveniment-Social » El este primul francez care a făcut asta la Iași! Christophe Santini: „A fost o decizie spontană”

El este primul francez care a făcut asta la Iași! Christophe Santini: „A fost o decizie spontană”

01 mai 2023, 02:00,
Andreea Timofte, în Eveniment-Social

Christophe Santini, un francez din Perpignan, locuiește în Iași de aproape 13 ani. Acesta este rezident la neurochirurgie în cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa”, fiind primul student de la secția de franceză din Iași care și-a dat rezidențiatul. Pe data de 13 mai, tânărul și prietenii săi intenționează să organizeze un weekend sportiv, „Union Sportive des Abeilles Franchophones de Iasi” (USAFI) numindu-se clubul francezului

Christophe Santini, în vârstă de 33 de ani, a povestit reporterilor BZI care este legătura dintre sport și rezidențiatul de la Iași, cum a ajuns în România și ce planuri de viitor are.

„Ideea e că anul trecut, prin aprilie, eu și prietenii mei de aici ne-am întâlnit pentru un meci de rugby, apoi am jucat cu Poli Iași și, ulterior, ne-am gândit să facem ceva al nostru. Suntem trei membri fondatori, Maxime, Alek, o echipă minunată. Pe data de 13 mai organizăm un weekend sportiv cu rugby, tenis, concert și ne-am dori să vină cât mai mulți oameni. Pentru a deveni oficial clubul, noi avem nevoie de susținere.

În noiembrie vrem să facem asta cu clujenii și bucureștenii. Eu sunt în Iași din anul 2010, a fost o decizie spontană, îmi place aici, sunt primul student de la secția de franceză din Iași care și-a dat rezidențiatul”, a declarat Christophe Santini.

Christophe Santini: „Sunt foarte mândru de ceea ce sunt”

Christophe Santini a ajuns în Iași după o perioadă de trei ani în care a urmat alt drum.

„În Franța am făcut întâi Farmacie, părinții mei sunt farmaciști, dar după trei ani m-am oprit, nu simțeam că e ceea c evreau să fac, de aceea m-am gândit imediat să vin aici. A fost greu la început, limba, actele, am fost admis la Timișoara întâi, nu am vrut acolo… Apoi, m-am reîntors în Franța pe perioada pandemiei, am stat 1 an acasă și am lucrat 6 luni ca neurochirurg, nurolog, am văzut atunci ce înseamnă greul din neurochirurgie, cum veneau oamenii de la accidente extrem de grave, situații teribile… Cu toate astea, iubesc această specializare, îmi place partea vasculară…

Mi-am dat rezidențiatul în limba română, desigur. Am și cursuri cu studenții de an I de neurochirurgie, studenți de la franceză. Planul e ca după ce termin să revin acasă, depinde și de ce oportunități sunt aici… Eu sunt foarte mândru de ceea ce sunt. Am prieteni mulți aici, și români, și francezi, am avut o iubită franțuzoaică, a stat 4 ani aici, dar a revenit în Franța”, a precizat Christophe Santini.

Pasiune uriașă pentru sport

Prin înființarea USAFI, francezul simte că poate juca rugby și în Iași. De asemenea, USAFI oferă șansa tuturor tinerilor să din oraș, francezi sau nu, să facă sport.

„Ador să joc rugby, tenis, să fac sport, joc de echipă. În trecut am jucat și fotbal, și volleyball, și squah, alerg… Cum am spus, organizăm un weekend sportiv, la Liceul «Cuza» vor avea loc handballul și bascketul. Rugby la stadion și tenis la TC Coreco. Se va face un număr limitat de înscrieri sub forma unor formulare ce vor fi dezvăluite în curând pe pagina noastră de Facebook (https://www.facebook.com/profile.php?id=100091307337913 )”, a menționat Christophe Santini.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *