El este poate ultimul cizmar al Iașului, deoarece a renunțat la această meserie și s-a apucat de artă, făcând măști la comandă pentru sărbătorile de iarnă. Acesta a fost vestit în oraș. A făcut pantofi la comandă chiar și pentru renumiți medici și artiști
Victor Rotaru este din comuna ieșeană Gropnița, are 72 de ani și de 50 de ani își împarte viața cu Georgeta. Cei doi au împreună 3 fete pentru care s-au sacrificat așa cum au putut ca să le ofere toate cele necesare și pentru a reuși să le poarte în școli. Bărbatul are 2 pasiuni încă din copilărie, adică cizmăria și confecționatul măștilor pentru Anul Nou. A transformat toata tradiția într-o adevărată artă.
El este poate ultimul cizmar al Iașului. A făcut pantofi la comandă pentru medici și artiști, iar acum s-a apucat de artă
A terminat o școală de meserii în Oradea, în care a învățat cum să facă tot felul de papuci din piele acum 52 de ani. Și-a deschis atelier în sat, lucrând câțiva ani buni pe acolo, iar ulterior l-a mutat acasă, păstrându-și clienții fideli. Acesta își amintește cu nostalgie de vremurile în care cei mai buni medici și cei mai renumiți artiști îi pășeau pragul să le facă pantofi, ghete sau chiar sandale.
„Am făcut o școală de meserii. Am învățat cizmărie și mi-am deschis cizmărie în sat, acolo, lângă magazin. Apoi, l-am mutat acasă. Am lucrat pentru lumea bună. Mă căutau cei mai buni medici de prin Iași, artiști care jucau și la București și mulți oameni intelectuali. Era un sentiment aparte. Aveam comenzi pe la magazine. Îmi vine să plâng și acum, când mă gândesc ce vremuri. Am luptat să le purtăm pe fete în școli și să le oferim tot ce aveau nevoie. Dar acum nu prea mai merge cizmăria, am mai puține comenzi și am avut timp să dau frâu liber și celeilalte pasiuni. Să confecționez măști, așa cum vezi prin filme”, povestește Victor Rotaru, bărbatul care s-a apucat de artă.
Victor Rotaru: „Am făcut 2 saci de măști pentru un liceu din Iași”
În prezent, Victor Rotaru mai face papuci pentru cei care își doresc asta. De curând a avut o comandă de sandale, saboți și balerini din piele, în diferite culori. Dar, pentru că nu mai este atât de căutat ca în tinerețe, bărbatul s-a gândit să își suplimenteze venitul, dând frâu liber pasiunii. A început să facă măști pentru sărbătorile de iarnă, pe care le vezi doar în cărțile cu povești.
„Reușesc să fac cam două măști pe zi. O mască costă în jur de 30 de lei, dar depinde. Le confecționez de la 0, din reziduuri. Carton, blănuri de la animale, aracet, acuarele speciale și diferite lucrușoare cu care le împodobesc. Am foarte multe cereri la măști. Sunt singurul din zonă care face așa ceva manual. Am făcut 2 saci de măști pentru un liceu din Iași, multe bucăți pentru niște magazine și saci întregi pentru oamenii din sat”, adaugă bărbatul.
Soția lui îl susține din toate punctele de vedere și chiar și după atâția ani de căsnicie este singura lui asistentă.
„Soția mea este cel mai frumos lucru de pe pământ, alături de fetele mele. Ele au învățat bine și au meserii bune, iar Georgeta este ca o asistentă pentru mine. Mă ajută mereu cum poate. Este alături de mine și mă felicită la orice lucru nou pe care îl confecționez. Acum trec printr-o perioadă mai grea, de la atâtea substanțe am ajuns să am cancer esofagian și fac niște ședințe de chimioterapie, dar asta nu mă poate opri să nu mai lucrez. O să fac asta până mor”, mai spune Victor, bărbatul care a făcut pantofi la comandă pentru medici și artiști.
In 1991, eu personal am reparat la acest artist o pereche de pantofi …și acum sunt buni. Zi de zi i-am purtat și nu s-au rupt. Are moșu o dibăcie de inebunești.
Femeile bătrăne din Iasi își amintesc ca atunci cand era student in Elvetia, patriarhul Daniel purta doar incălțăminte făcută handmade de acest artist ieșean.
Incă o minune, ca să spunem asa:
Acu 7 ani a murit o vecină de la mine din sat, anu’ asta la dezgropaminte…nimic nu mai era din ea, totul era putrezit in afara de 2/3 oase și o pereche de sandale purtate de babă când au inmormântat-o, erau intacte de zici că erau noi!
Ghiciți cine le-a făcut & cusut cu ață profesională? Exact, chiar eroul povestirii noastre, omul talentat cu mâini de aur …probabil cel mai bun cizmar din Iași.