Prima pagină » Actualitate » El este nasul cascavalului: Rusii si americanii sunt innebuniti dupa acest produs care este atestat unic in lume. De ce este special acest produs? FOTO, VIDEO

El este nasul cascavalului: Rusii si americanii sunt innebuniti dupa acest produs care este atestat unic in lume. De ce este special acest produs? FOTO, VIDEO

14 nov. 2018, 21:47,
Vlad Alexa în Actualitate
a:3:{s:7:"site_id";i:1;s:6:"old_id";i:673327;s:8:"site_url";s:10:"www.bzi.ro";}

@ Un producator local de produse lactate a reusit cu ajutorul fondurilor europene sa dezvolte o afacere care inregistreaza un succes fenomenal, mai ales in afara granitelor tarii @ Acest produs, realizat exclusiv intr-o zona de referinta, este exportat in cantitati ridicate in regiuni precum SUA, Rusia sau chiar tari din Africa si Asia @ Prin asocierea mai multor societati, mai multi fermieri locali au reusit sa promoveze "Cascavalul de Saveni", singurul cascaval din tara care este atestat cu indicatie geografica de Ministerul Agriculturii si care asteapta obtinerea marcii inregistrate de la Uniunea Europeana  

Un grup de producatori locali de produse lactate s-au asociat in urma cu mai multi ani pentru a pune bazele unei afaceri care acum inregistreaza un succes fenomenal, mai ales in afara granitelor tarii. Acestia produc cunoscutul "Cascaval de Saveni", produs care a ajuns recent sa fie atestat cu indicatie geografica de catre Ministerul Agriculturii si care urmeaza sa obtina protectie pentru marca la nivelul Uniunii Europene.

Practic, este vorba despre singurul cascaval care este produs in Romania si care a obtinut pana acum protectie din partea Ministerului Agriculturii. Afacerea a fost dezvoltata cu ajutorul fondurilor europene obtinute initial prin SAPARD, apoi prin intermediul AFIR – Iasi de catre mai multi asociati care fac parte din SC Vlasie Company LLC.

"Am depus un proiect pe fonduri europene in anul 2013 pe un GAL denumit Valea Baseului de Sus, apoi am terminat investitia, dupa care am inceput activitatea. In urmatorii ani am gasit oportunitatea sa facem un caiet de sarcini pentru produsul «Cascaval de Saveni», care face parte din Asociatia Producatorilor de Cascaval de Saveni. Am depus documentatia la Ministerul Agriculturii pentru a obtine atestarea de indicatie geografica protejata. Produsul a fost evaluat, a fost conform, si acum este singurul cascaval din Romania care are protectie nationala. Dosarul a fost trimis apoi la Bruxelles pentru a obtine protectie la nivel de Uniune Europeana", a explicat Constantin Aniculaesa, director general al Vlasie Company.

Denumire de Origine Protejata (DOP) – identifica produsele care sunt protejate, procesate si preparate intr-o zona geografica specifica, folosind cunostinte si ingrediente din regiunea respectiva. Acestea sunt produse ale caror caracteristici sunt legate de originea geografica. AFIR Iasi a acordat chiar si un premiu de onoare pentru Vlasie Company pentru reusitele in afaceri.

Citeste si: Fonduri europene pentru modernizarea infrastructurii agricole

Produs local cu protectie geografica, exportat in toate continentele

Special la acest cascaval, fabricat in zona Saveni, este unicitatea lui in lume si faptul ca nu va putea fi reprodus de nimeni altcineva decat de SC Vlasie Company LLC, firma care a obtinut atestatul de indicatie geografica. Acest lucru este extrem de important pentru promovarea produselor autohtone, mai ales pentru o tara ca Romania, care are extrem de putine produse atestate cu indicatie geografica protejata.

"Acest produs contine doar lapte, cheag si sare si respecta o reteta veche inca din anii '60. Acest cascaval va putea fi produs doar intr-o singura zona, si anume zona delimitata pe arealele geografice Saveni. Absolut nimeni nu va avea voie sa copieze reteta, acest cascaval este unic in lume. Cascavalul a ajuns si in Statele Unite ale Americii, si in Rusia si in Liban. E un cascaval cu o anumita istorie in spate si poate fi produs doar in zona Saveni datorita florei din aceasta zona si este suta la suta natural", a mai spus Constantin Aniculaesa, director general Vlasie Company.  

Practic, acest cascaval produs in Saveni va avea protectie de la Uniunea Europeana asa cum se intampla in cazul unor produse mult mai cunoscute precum Bordeaux (vin, Franta), Cava (vin, Spania), Manouri (branza, Grecia), Tiroler Bergkase (branza, Austria), Kriek (bere, Belgia), Hsau Prekmurska gibanica (prajitura, Slovenia).

Citeste si: Arbusti si butasi de flori, distribuiti gratuit asociatiilor si institutiilor

Aplicatie pentru recunoasterea produselor alimentare certificate

Precizam si faptul ca Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale a lansat o aplicatie inovativa pentru telefonie mobia dedicata consumatorilor de produse alimentare certificate calitativ la nivel national si european.

Astfel, aplicatia CPAC – Catalogul Produselor Alimentare Certificate, permite utilizatorilor sa gaseasca, în timp real, produse alimentare certificate în zona în care se afla, precum si detalii complete referitoare la producator si la retetele utilizate.

"Aceasta aplicatie este o initiativa de voluntariat pe care am avut-o la nivelul Agentiei si vine din dorinta noastra de a ajuta consumatorii sa aleaga acele produse alimentare care sunt sigure si autentice. Departamentul nostru de IT lucreaza în acest moment la modulul care va permite ca fiecare produs atestat sa aiba un cod care va putea fi scanat, consumatorul având imediat la dispozitie toate datele acestuia, inclusiv valabilitatea certificatului de atestare ca produs traditional. De asemenea, am initiat discutii cu producatorii pentru a le pune la dispozitie, gratuit, înscrierea în aceasta aplicatie. Doresc sa le multumesc colegilor din departamentul IT pentru implicarea si daruirea de care au dat dovada si fac precizarea ca la nivelul AFIR desfasuram o multitudine de proiecte de responsabilitate sociala si culturala prin care sa aducem plus valoare actului administrativ", au declarat reprezentantii AFIR.

Citeste si: Moloz si gunoaie aruncate in cantitati mari pe spatiile verzi din Iasi

Aplicatia CPAC este disponibila, într-o prima etapa, în Google Play Store/ Magazin Play accesând: CPAC – AFIR.DIT. În etapa urmatoare aplicatia va fi disponibila si în AppStore.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
11 ianuarie 2025
11 ianuarie 2025