Prima pagină » Eveniment-Social » El este ieșeanul care deține cel mai vechi studio foto din Iași! „Muncim atât de mult încât vacanța în care am fost anul trecut este cea mai recentă din ultimii 14 ani” – FOTO

El este ieșeanul care deține cel mai vechi studio foto din Iași! „Muncim atât de mult încât vacanța în care am fost anul trecut este cea mai recentă din ultimii 14 ani” – FOTO

23 mai 2023, 02:00, 7 ,
Ștefana Șovea, în Eveniment-Social

George Nastasiu are 44 de ani și este patronul unuia dintre puținele studiouri foto care se mai găsesc în oraș. Ieșeanul duce mai departe tradiția familiei

„Fabrica de albume” s-a deschis în anul 1981, exact după ce a fost construit și blocul în care se află. În studioul său, George realizează tot ceea ce ține de fotografie, cum ar fi fotografie funerară, magneți, albume și multe altele.

Studiourile foto sunt pe cale de dispariție

poză George Nastasiu

Studiourile foto sunt pe care de dispariție, însă la Iași George Nastasiu împreună cu familia sa reprezintă o speranță pentru acestea

Pasiunea pentru fotografie a început când George Nastasiu avea doar 4 ani. Acest lucru nu l-a părăsit niciodată, iar acum luptă pentru munca sa de o viață, anume studioul foto.

„Eu când am intrat pentru prima dată în acest studio aveam vârsta de patru ani, deci pot spune că este prima mea casă. Studioul nostru foto a rămas cam singurul din oraș, deoarece un astfel de studio îți mănâncă foarte mult timp. Studioul nostru este foarte complex și facem absolut tot ce ceea ce ține de fotografie. Noi ne menținem pentru că, de 42 de ani, noi muncim în fiecare zi și depunem foarte mult efort și timp. Muncim atât de mult, încât vacanța în care am fost anul trecut este cea mai recentă din ultimii 14 ani”, ne spune George Nastasiu.

Acesta este un procedeu complex, dar care păstrează vie o tradiție. În secolul în care tehnologia a luat amploare și nu se mai utilizează fotografiile pe film, această afacere continuă să aducă pentru Iași o parte din ceea ce a însemnat cândva fotografia.

„Avem un aparat foto pe film de foarte mulți ani și vă spun sincer, el mai mult consumă decât produce, îl folosesc doar o dată pe săptămână, dar eu nu vreau să scap de el, deoarece nu vreau să se piardă această tradiție, de a se scoate fotografii pe film. Noi totul lucrăm manual, absolut totul”, declară George Nastasiu.

Totul este realizat manual

poză studio foto

Materia primă care se folosește este hârtia fotografică premium, totul fiind lucrat manual și pentru o fotografia timpul de realizare poate ajunge și la 11 ore

Materia primă care se folosește este hârtia fotografică premium, totul fiind lucrat manual. Pentru o fotografie, timpul de realizare poate ajunge și la 11 ore. Costul de producție este unul destul de mare, fiind pe măsura calității pe care aceste servicii o oferă.

„Noi folosim doar hârtie fotografică premium, nu folosim xerox și la orice realizăm folosim doar materii de înaltă calitate. Cănile personalizate le ardem la 1640 de grade și poza de pe ea nu se duce nici măcar cu peria de sârmă. Costul de producție este foarte mare pentru o cană și durează 4 zile. Pentru fotografiile funerare durează 11 ore doar să se răcească cuptorul și, cu toate că noi aveam variante de a aduce produse bulgărești, am preferat să mergem în continuare pe firul aceasta, de face lucruri de înaltă calitate”, mărturisește George Nastasiu.

Studiourile foto sunt pe cale de dispariție, însă George Nastasiu împreună cu familia sa reprezintă o speranță pentru acestea.

La fel cum George a învățat arta fotografiei de la tatăl său, acesta vrea să ofere tinerilor oportunitatea de a cunoaște istoria acesteia. Doritorii de a afla câte ceva despre fotografie sunt așteptați în studioul foto „Fabrica de Albume”.

Comentarii
  • Păcat că drogurile îl bântuie grav!

  • „vacanța în care am fost anul trecut este cea mai recentă din ultimii 14 ani”!!!…
    Asa, si?! Au trecut, deci, doar cateva luni de atunci. Mai voia niste vacante mai recente decat aia???
    Aaaa, altceva era sa fi spus ca vacanta de anul trecut a fost singura din ultimii 14 ani, dar na, pentru asta mai trebuie sa folosesti niste neuroni, daca tot vrei sa pari ocupat.

  • „le ardem la 1640”!!! :)))) Chiar credeți tot ce îndrugă personajul? Temperatura necesară în procesul tehnologic este în jur de 900 grade Celsius pentru fotoceramica funerară (care trebuie să reziste în condiții vitrege, afară, vară-iarnă…) și de doar aproximativ 200 grade Celsius pentru o amărâtă de cană! Sau poate se exprimă în grade Fahrenheit… dacă are cu ce le măsura!… 😉

  • Un om care pune suflet in tot ceea ce face și care își iubește meseria! Îl recomand tuturor celor care au nevoie de fotograf la nunta: am primit tablouri și guestbook in seara nunții cu fotografiile noastre din aceeași zi, marturii și am avut fotografii superbe cu toate momentele importante și cu toți invitații, a făcut și streaming pe monitorul din sala, a fost uimitor! Este într-adevăr un profesionist!

  • Romanii, o natie complexata si angoasata, dominata de idea de „cel mai…” Ca o fi cel mai mare, cel mai vechi, cel mai tare, cel mai cel, nu conteaza. Important este sa fii „cel mai”. Altfel nu existi. In plus, bastinasii ieseni au si angoasa capitalei: Iasul sa fie capitala a orice, numai sa fie capitala. Gandire de oameni mici, natie mica si calatita de tigani.

  • Nu românii, ci pseudo-jurnaliștii. Așa e peste tot in lume, nu doar la noi. Tre’ sa agate prostii să ii citească, nu?

  • Mai, Gigi cu y, vrei o lingura? Văd că nu poți dormi de foame la 2 noaptea și de asta… Cat despre George, numai bine! Să trăiască și să fie așa oameni muncitori peste tot, că tare bine ar fi! Cred că pe tine te bântuie gândul drogurilor…de nu te ia somnul…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *