Prima pagină » Titlurile zilei » El este cel mai vechi vopsitor manual de cojoace din Iași! Meșterul a reparat o geantă în valoare de 6.000 de euro. Obiectul a fost adus personal de o vedetă de televiziune, Monica Tatoiu – FOTO

El este cel mai vechi vopsitor manual de cojoace din Iași! Meșterul a reparat o geantă în valoare de 6.000 de euro. Obiectul a fost adus personal de o vedetă de televiziune, Monica Tatoiu – FOTO

07 oct. 2021, 02:00,
George Popa, în Titlurile zilei

Un bărbat din Iași își face meseria cu demnitate și duce mai departe un domeniu mai puțin popular în zilele noastre. Paraschiv Ciobanu susține că este ultimul tăbăcar și vopsitor manual de articole din piele din Iași. De-a lungul timpului, i-au trecut pragul atelierului vedete precum Mircea Radu sau Monica Tatoiu. Tăbăcarul a spus că Monica Tatoiu i-a cerut să-i recondiționeze o geantă în valoare de 6.000 de euro

Cel mai vechi vopsitor manual de cojoace din Iași este Paraschiv Ciobanu! Acesta susține că a reparat o geantă în valoare de 6.000 de euro. Obiectul ar fi fost adus personal de o vedetă de televiziune, respectiv de Monica Tatoiu. De altfel, Paraschiv Ciobanu își desfășoară activitatea într-un atelier modest, de pe strada Cuza Vodă, din Iași. Aici, bărbatul, printre sticlele de vopsea și într-un miros înțepător de diluant, vopsește cojoace, haine din piele, canapele și repară încălțăminte încă din anul 1969.

Ieșeanul susține cu tărie că este singurul vopsitor manual care a rămas pe piața din Iași. Poate nu este singurul, dar cu siguranță este cel mai vechi. El a început ucenicia la sfârșitul clasei a 8-a, la vârsta de doar 14 ani, fiind împins de vremurile respective. Odată cu trecerea timpului, bărbatul și-a perfecționat tehnicile de recondiționat hainele din piele și a ajuns să repare chiar genți sau încălțăminte de mii de euro.

Câți clienți mai are ieșeanul Paraschiv Ciobanu

La început, foarte multă lume căuta serviciile de tăbăcărie. În schimb, după Revoluție, afacerea a început să meargă din ce în ce mai rău. Așa că Paraschiv Ciobanu a fost nevoit să-și extindă domeniul de activitate. Acum, meșterul vopsește haine din piele, canapele, genți și încălțăminte. Însă le mai și repară dacă au vreun defect.

„Uneori vin clienți de la alte vopsitorii din Iași cu haine stricate, pentru că persoana respectivă nu a știut ce vopsea să folosească pentru acea haină sau pur și simplu nu și-a dat interesul. Eu nu pot să nu îi ajut și fac tot posibilul să repar haina respectivă”, spune Paraschiv Ciobanu.

Acesta a povestit și cum se lucra în trecut și cum trebuia să știi foarte bine meseria, cum trebuia să cunoști vopseaua după miros, după cum se simte la mână sau, uneori, chiar după gust. El spune că este foarte important să folosești vopseaua originală cu care a ieșit haina din fabrică, altfel este compromisă, se întărește și nu o mai poți purta.

Cum se vopsesc astăzi produsele din piele

Dacă în trecut se obișnuia ca vopseaua să fie preparată din diferite produse naturale fierte, cum ar fi cojile de ceapă, frunzele de nuc sau sfecla roșie, acum nu mai există așa ceva, spune Paraschiv Ciobanu.

„Astăzi importăm majoritatea vopselurilor din SUA. De ce tocmai de acolo?! Pentru că foarte puține haine sau articole mai sunt vopsite cu vopsea românească, așa că trebuie să ne adaptăm și noi vremurilor în care trăim, dacă vrem să facem o treabă bună”, a declarat meșterul ieșean.

În atelierul acestuia se găsesc la uscat genți de la GUESS sau încălțăminte de mii de euro, fapt ce denotă o oarecare notorietate. Însă, Paraschiv Ciobanu spune cu tristețe că cei tineri nu îi mai trec pragul atelierului, dar acesta speră ca într-o zi să revină moda cojoacelor. În edițiile trecute ale „BZI” a fost prezentat cazul unui tânăr din Iași care a deschis o vopsitorie auto.

Cât câstigă meșterul din Iași

Paraschiv Ciobanu a povestit că, în plin sezon, are un flux destul de mare de persoane care îi trec zilnic pragul atelierului, în schimb, vara nu prea are clienți. Cu toate că fluxul de clienți este mare, acesta spune că nu se îmbogătește, deoarece majoritatea reparațiilor costă sub 100 de lei.

„Dacă am de schimbat o capsă sau o cataramă, iau undeva la 3-4 lei. Dacă vorbim de o lucrare mai serioasă, costă undeva la 200 de lei. Dar eu negociez prețurile de față cu clientul”, a mai declarat meșterul din Iași.

Dacă acesta nu se poate lăuda cu sumele făcute, se laudă cu clienții pe care i-a avut. Paraschiv Ciobanu a spus mândru că acum vreo 10 ani i-a trecut pragul atelierului chiar Mircea Radu, care, având treabă prin Iași, a trecut să își repare o haină din piele. Iar acum un an, Monica Tatoiu i-a lăsat personal o geantă la reparat. Meșterul crede că geanta valora cam 6.000 de euro.

„Dacă ar fi să mor și să iau totul de la început, m-aș apuca iar de tăbăcărie, atât de tare îmi place ceea ce fac acum”, a mai spus meșterul ieșean Paraschiv Ciobanu.

Nu în ultimul rând, în Iași a devenit cunoscut și Vasile, un florar ambulant, care poate fi observat în zona centrală.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *