Prima pagină » Titlurile zilei » El este bucătarul care gătește cel mai scump preparat din Iași. Vita Wagyu Kobe este gătită pentru VIP-uri la un restaurant de lux din oraș: „Nu este recomandat să se gătească acasă” – FOTO/VIDEO

El este bucătarul care gătește cel mai scump preparat din Iași. Vita Wagyu Kobe este gătită pentru VIP-uri la un restaurant de lux din oraș: „Nu este recomandat să se gătească acasă” – FOTO/VIDEO

28 ian. 2023, 02:00, 19 ,
Raluca COSTIN în Titlurile zilei

Chef Andrei Marfă, unul dintre cei mai experimentați bucătari în fine-dining, gătește frecvent cel mai scump preparat din Iași. Vita Wagyu Kobe este un preparat de lux, carnea roșie fiind cea mai scumpă din lume, consumată tot mai des de clienții care trec pragul restaurantului Novella de la Hotel Pleiada. Reporterii BZI au filmat pas cu pas cum este gătită carnea Kobe

Cel mai scump preparat gătit în Iași este vita Wagyu Kobe. Chef Andrei Marfă, bucătarul șef al restaurantului Novella de la hotel Pleiada, susține că acest preparat este cerut tot mai des de către clienți. O porție costă 450 de lei, carnea de vită fiind cea mai scumpă din lume, dar și cea mai faimoasă. Reporterii BZI au fost în bucătăria restaurantului Novella și au filmat pas cu pas cum este gătită carnea de vită.

„Pentru acest preparat avem nevoie o bucată de vită Wagyu Kobe, o vrăbioară, morcov, ceapă, piure de cartofi dulci, piure de țelină coaptă, o crenguță de cimbru, o ridiche, pudră de sfeclă roșie, unt. Vita o gătim într-un ulei rece, pentru a ne folosi de grăsimile pe care le oferă. Punem doar sare pentru a nu astupa aromele. Ne folosim de toate proprietățile pe care le are.

O gătim ca pe un piept de rață, câteva minute, pentru a-i sigila toate părțile, iar apoi o punem la cuptor șase minute, la o temperatură de 220 de grade. Acesta e un preparat gătit mediu. Recomandarea noastră este ca această vită să fie gătită mediu. De obicei, clienții vor ca vita să fie gătită mediu sau foarte bine”, explică chef Andrei Marfă.

Chef Andrei Marfă gătește cel mai scump preparat din Iași

Potrivit chefului Andrei, legumele trebuie gătite în același ulei în care a fost gătită vita.

„În timp ce vita se face la cuptor, gătim legumele în același ulei în care a fost gătită vita Kobe pentru a mă folosi de grăsimea lăsată de aceasta. Vedeți că legumele se caramelizează ușor și au deja o aromă plăcută. Peste legume punem sare, piper și un buchețel de cimbru care îi dă o aromă în plus. Nu trebuie gătite foarte mult legumele. Am observat că românii sunt tot mai educați din punct de vedere culinar și consumă acest preparat.

De fiecare dată, la restaurant trebuie să aibă o experiență plăcută și trebuie să lase personalul, ospătarii, bucătarul să se ocupe de el. Nu este recomandat să se gătească acasă această vită pentru că poate nu e gătită corect și e păcat să o strici, pentru că e foarte scumpă. Cei care gătesc vita acasă greșesc la timpul de relaxare. După ce o scoatem din cuptor, recomandat este să o lăsăm la relaxat.

Ea trebuie lăsată două-trei minute să se relaxeze și apoi o consumăm. Noi aducem vita Wagyu de la un furnizor din Italia care o ia din Japonia, de unde este originară, avem exclusivitate pe Iași pentru acest produs, timp de doi ani. Cei care vin la noi în restaurant au garanția că vor consuma vita Wagyu Kobe de la ea de acasă, la un preț decent. Numai un kilogram de vită este 1.250 de lei”, susține chef Andrei Marfă.

Unul dintre cele mai căutate hoteluri din Iași, chiar și de Revelion, este Pleiada, singurul hotel de cinci stele din Iași.

Carnea Wagyu este cea mai scumpă din lume

Carnea de vită Wagyu este intens marmorată (aspect de marmură – n.r.) cu grăsime (untură de vită wagyu), conținând un procent mare de acizi grași Omega-3 și Omega-6. Cu cât procentul de grăsime intramusculară este mai mare, cu atât crește calitatea. De asemenea, carnea este extrem de fragedă și foarte aromată. Originea cărnii datează din anii 1800, perioadă în care mai multe rase europene de vită au fost aduse în Japonia și încrucișate cu rase native japoneze. „Wa” înseamnă „japonez”, iar „gyu” înseamnă „vită”.

Așadar, termenul nu se referă la o singură rasă de vite, ci la mai multe soiuri (regionale), care încă din acea perioadă dominau comerțul cu carne de vită din Japonia. Aceste vite sunt crescute pentru a rezista la condiții externe dificile, ceea ce oferă multă grăsime mușchilor care au, din acest motiv, o culoare rozalie și un gust extrem de delicat.

Pentru a proteja calitatea superioară și gustul acestui tip de carne, Guvernul japonez monitorizează și intervine, dacă este cazul, în procesul de producție. Cele mai căutate sunt soiurile crescute în circa 10 zone din împrejurimile prefecturii japoneze Hyogo. Matsusaka, Omi și, în special, Kobe sunt exemple de carne de vită japoneză, extrem de căutate și apreciate.

Sortimentul Kobe – obținut din tauri castrați – poate ajunge până la 1.000 de lei pentru o porție în restaurantele care își permit să importe acest sortiment din Japonia. Vitele sunt crescute în condiții speciale, pe pășuni deschise, fiind hrănite numai cu porumb sau făină de porumb, tulpini de trestie de zahăr fermentate, grâu, orz, boabe de soia și chiar lapte.

Doar vitele cu cele mai bune trăsături genetice sunt acceptate pentru reproducere. Pentru că trebuie să respecte cerințe specifice de marmorare, culoare, fermitate, textură și calitate a grăsimii, foarte puține bovine furnizează carnea care să întrunească aceste criterii. Ieșenii consumă tot mai multe preparate de lux.

Cel mai scump preparat din Iași, gătit de chef Andrei Marfă, vita Kobe, este printre cele mai consumate produse în restaurantul Novella de la Hotel Pleiada.

Comentarii
  • Fierarul din Cozmesti

    Aia de la vama care lua spaga isi permite Kobe , eu ma multumesc cu o Eugenie cu unt ! ;-)))

  • Bull’s Chicago

    Cam țigănos bucatarul, pardon Chef…😀 maninca Aura numai vita rosie si face va vita in patului lui Nazi…😇

  • Vascu bogdan

    Bucătari asta zici că e fratele lui cosmos

  • Și dacă e țigan ce? Înseamnă că nu e bucătar bun sau ce? Era mai bun un bulangiu cu mâinile infecte de k…pentru voi romanii rasiști asa meritați sa mâncați k…!

  • Ma indoiesc serios ca e chiar carne kobe ..Cel mai probabil e un inlocuitor pentru taranii romani cu bani.In Japonia se fac liste de asteptare care poate tine si ani de zile pentru o portie de carne de vita kobe si in buricul Iesului se gaseste la 4.500 portia ? N-are cum.E o smichirie pe undeva.Ceva pute in toata tarasenia asta.Poate nu stiti da vitele alea sunt crescute in numar mic ca japonezii sa tina pretul ridicat si masate manual de ei.Dap..le fac masaje zilnice sa iasa carnea frageda.La cati Costici si Vasilici avem parca ai si vad cand da iarba masand vacile pe izlazuri.

  • Eugen de pe Independentei

    Transul ala de Nazi vinde carne de porc colorata ca vita Kobe. La puscarie!

  • carne de vitel din Kaufland la 55 lei kg, big deal

  • Deci n-aveți nicio treabă. Nici voi nici bucătarul. Vita kobe se vinde doar în Japonia și Macao. Mai citiți 🤏.. Ce se găsește prin Europa este Wagyu.,care este altceva.

  • Din toată treaba asta îmi pare rău că mai plătește o data capac la italieni. Păcat… Cred că transportul e cel mai scump. Iar…păcat… Se înțelege… Prea multa reclama pentru ceva care e produs ieftin, dar ajunge scump după ce trece prin zece mâini, toți își pun capac dpmdv
    Adevărul e, că nici românii noștri nu au niciun produs exclusivist, gen o găină masata și tunsa, o vaca la care sa ii cante un taraf, un porc care să mănânce doar prune… Nasol. Dar am putea avea: carne de vita tratata cu „dumnezaii ma-tii”- specialitate moldovenească, doar 1000 de vite pe an. Îți dai seama cam ce preț ar putea avea.

  • Din toată treaba asta îmi pare rău că mai plătește o data capac la italieni. Păcat… Cred că transportul e cel mai scump. Iar…păcat… Se înțelege… Prea multa reclama pentru ceva care e produs ieftin, dar ajunge scump după ce trece prin zece mâini, toți își pun capac dpmdv
    Adevărul e, că nici românii noștri nu au niciun produs exclusivist, gen o găină masata și tunsa, o vaca la care sa ii cante un taraf, un porc care să mănânce doar prune… Nasol. Dar am putea avea: carne de vita tratata cu „dumnezaii ma-tii”- specialitate din regiunea Moldovei.

  • Arată a tochitura, nu a kobe.

  • Mare mincinos e ciora asta…eu cred că e carne de CRA CRA CRA

  • Boguta Judokanu

    Eugen tot prost si sclav ai ramas prun Elvetia. Aia nu e kobe, e o saracie ieftina de la kauglabd. 2 Suedezul asta zici ca din clanu pu.lii Cosmos

  • Pionierul Bobel

    Bucătarul minune…mănâncă gem și face prune

  • Gaoaza asta manca muci când era mic, fara caterinca pe teren la 13, și acum o arde cu vițel de pe malul Bahluiului 🤦🤦, mirosi a reclama ieftina cioaraa

  • Alexandra CUG

    Andrei de cand esti prost, pe acasa ai mai fost?

  • Am câteva milioane pe “ dreapta “ și îmi este frică de pitici … COR

  • Mucus
    Dacă mă știi dc nu zici cum te cheamă ca să te invit la un Kobe
    Să îți fac și ție o reclamă bună nu ieftină
    Aștept să îmi scrii

  • Cel mai probabil te-am terorizat la școală 13 de asta mă ții minte
    Zi-mi cine ești să ne vedem ca îți fac o reclamă bună

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
19 octombrie 2024
19 octombrie 2024