Prima pagină » Titlurile zilei » Ei sunt speciali! Fac parte dintr-un grup restrâns de privilegiați care dețin adevărate comori. Milionarii ar cheltui averi fabuloase pentru a le afla secretul – GALERIE FOTO, VIDEO EXCLUSIV

Ei sunt speciali! Fac parte dintr-un grup restrâns de privilegiați care dețin adevărate comori. Milionarii ar cheltui averi fabuloase pentru a le afla secretul – GALERIE FOTO, VIDEO EXCLUSIV

01 sept. 2021, 02:00,
Valentin Hutanu, în Titlurile zilei

Doar un grup restrâns de specialiști, ce activează de decenii numai în Iași, au în grijă obiecte râvnite de toată lumea! Milionarii ar cheltui averi fabuloase pentru a le avea. Ei fac parte din echipa Centrului de Cercetare și Conservare-Restaurare a Patrimoniului Cultural din cadrul Complexului Muzeal Național „Moldova” – Palatul Culturii. Fie că este vorba despre tablouri, artefacte, cărți rare sau ceramică, toate acestea fac parte din patrimoniul cultural național inestimabil al României și sunt „salvate” de specialiștii ieșeni. Ei pun multă pasiune, dăruire, migală și mii de ore de muncă pentru a le restaura. Unii dintre ei fac asta de-o viață și nu se văd lucrând în alt domeniu

Povestea echipei Centrului de Cercetare și Conservare-Restaurare a Patrimoniului Cultural din cadrul Complexului Muzeal Național „Moldova” (CMNM) – Palatul Culturii este una fabuloasă. Fie că este vorba despre tablouri, artefacte, cărți rare, ceramică sau textile, toate acestea fac parte din patrimoniul cultural național inestimabil al României și sunt „salvate” de specialiștii ieșeni.
Ei pun multă pasiune, dăruire, migală și au mii de ore de muncă pentru a le restaura. Unii dintre ei fac asta de-o viață și nu se văd lucrând în alt domeniu. Centrul este coordonat de peste 40 de ani de dr. ing. Maria Geba. O incursiune în acest univers fabulos este de-a dreptul spectaculoasă.

De peste 3 decenii are grijă de unele dintre cele mai vechi și rare cărți din spațiul românesc

În prim-planul acestui grup este și Ana Maria Andrei, restaurator de carte rară și hârtie de peste 30 de ani. Tot ceea ce face este din pasiune și din dorința de a readuce în muzee sau în alte colecții obiecte de o valoare inestimabilă, un adevărat tezaur național.

„Eu fac asta de peste 30 de ani. Am considerat întâlnirea mea cu acest domeniu ca un «dar al vieții». Mereu mi-a plăcut să lucrez cu mâinile, să fac ceea ce fac și acum. M-am perfecționat în timp, am studiat mult și m-am dedicat total restaurării cărților și a patrimoniului din hârtie. Am lucrat la cărți bisericești care au sute de ani. În joc e multă migală, atenție și răbdare. Noi trebuie să refacem așa cum a fost cartea inițială și să nu intervenim deloc la ea. Eu salvez patrimoniul nostru unic, valorile noastre. Sunt mii și mii de ore petrecute în laborator. Restaurarea unui asemenea volum poate dura un an sau chiar doi. Mă bucur, totuși, că și tinerii care mai vin pe la noi sunt interesați de această activitate”, mărturisește Ana Maria Andrei, restaurator de carte rară și hârtie.

Pe de altă parte, aceasta spune că orice restaurare este unică și că satisfacția este pe măsură.

„Orice misiune care implică o restaurare de carte este unică. E o mare bucurie și o împlinire fantastică. Acum sunt tehnici noi pe care le folosim, dar experiența și înclinația, combinate cu multă muncă, atenție și migală, fac diferența”, a completat aceasta.

A devenit restaurator la Palatul Culturii pentru că așa a fost menirea sa

Alături de Ana Maria Andrei, din echipa Centrului de Cercetare și Conservare-Restaurare a Patrimoniului Cultural face parte și Codrin Lăcătușu. El a ajuns la Palatul Culturii în 1993 și, de atunci, a fost cucerit total de restaurare și conservare.

„Eu nu am ajuns întâmplător la Palatul Culturii din Iași, la acest laborator. Asta a fost menirea și rolul meu pe pământ! Am terminat Facultatea de Chimie Industrială și, astfel, aveam cunoștințele necesare. Dincolo de meșteșug și migală, în munca noastră trebuie să fie talent, inspirație, răbdare și plăcere. Eu restaurez ceramică și sticlă. Fac parte dintr-o echipă minunată, de oameni dedicați. Desigur, pentru un tânăr nu este ușor să facă toate acestea. Aici trebuie să te implici total și să petreci foarte mult timp, să lucrezi și să exersezi. Noi avem o misiune specială, aceea de a restaura marile valori materiale ale noastre, obiecte din trecut care au o vechime de mii și mii de ani. Nu este o muncă ușoară, mai ales în această lume agitată și mercantilă. Eu iubesc ceea ce fac și nu-mi imaginez să fi făcut altceva în existența mea”, consideră și Codrin Lăcătușu.

Remus Popa restaurează de peste 20 de ani picturi sau icoane extrem de rare și de valoroase

Și Remus Popa, restaurator și conservator din 2010, dar angajat al Centrului de Cercetare și Conservare-Restaurare al Patrimoniului Cultural din 2015, de peste 20 de ani, restaurează picturi sau icoane extrem de rare și de valoroase. Ceea ce face pleacă din convingerea că obiectele pe care le lucrează cu migală fac parte din fundamentul națiunii noastre.

„Ceea ce restaurez eu poate părea, din afară, imposibil, dar cu multă muncă și atenție se pot face minuni. Sunt obiecte și valori la care lucrez și ani buni pentru a le restaura, dar, în final, reușesc. Depinde foarte mult și de nivelul de degradare la care a fost supusă o icoană. Dar, de menționat asta, noi nu trebuie să distrugem nimic, folosim tehnici clare, materiale care să restaureze original aceste obiecte de patrimoniu. Pentru mine este o mândrie și o buncurie imensă”, a conchis Remus Popa.

Povestea completă a acestei echipe minunate, ascunsă în cămăruțele din Palatul Culturii, poate fi urmărită înt-un video-reportaj doar pe www.bzi.ro.

Centrul de Cercetare si Conservare-Restaurare a Patrimoniului Cultural a fost înființat ca Laborator zonal în 1975

Centrul de Cercetare și Conservare-Restaurare a Patrimoniului Cultural s-a înființat ca Laborator zonal de restaurare-conservare în anul 1975, fondatorul său fiind profesorul Dimitrie Vicovanu. La momentul înființării s-au creat sectoare de restaurare-conservare pentru majoritatea tehnicilor: carte-document, pictură de șevalet, textile, metal, ceramică, porțelan, sticlă, alături de un compartiment de investigații fizice, chimice și biologice, cât și de un laborator foto.

Laboratorul zonal de restaurare-conservare și-a extins în permanență sfera de activități, și-a dezvoltat dotările în echipamente și aparatură de profil prin derularea unor proiecte de cercetare, a angrenat specialiștii în formarea altor serii de restauratori și conservatori, cărora le-a revenit răspunderea de a contribui la prezervarea patrimoniului muzeelor din cadrul CMNM. În anul 2002, Laboratorul zonal de restaurare-conservare a devenit Centrul de Conservare și Restaurare a Patrimoniului Cultural Iași, fiind acreditat de Ministerul Culturiiî în 2004. A obținut, în anul 2009, titulatura de Centru de Cercetare și Conservare-Restaurare a Patrimoniului Cultural.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *