Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” (UMF) din Iași și-a desemnat șefii de promoție! Astfel, la Facultatea de Medicină, unde sunt cinci specializări, șefii de promoție sunt Elena Domnica Bacușcă, Özgür Yonluk, Hala Inane, Maria-Ecaterina Dîscă și Mihaela-Valentina Marin.
Ei sunt cei cinci șefi de promoție de la Facultatea de Medicină din cadrul UMF Iași
Vineri, 26 iulie 2024, va avea loc, în Piața Națiunii, Ceremonia de Absolvire a Promoției 2024. Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași și-a desemnat șefii de promoție. De la Facultatea de Medicină, Elena-Domnica Bacușcă este șef de promoție specializarea Medicină, linia de predare în limba română.
„Printre cele mai memorabile momente din parcursul meu la UMF Iași se numără admiterea, un eveniment care a marcat începutul unui drum lung și plin de satisfacții. Primul colocviu de anatomie, emoțiile primei sesiuni, prima practică de vară. A urmat perioada pandemiei, un test al rezilienței și adaptabilității pentru generația noastră. Am fost nevoiți să ne ajustăm rapid la noul mod de învățare online, să facem față incertitudinilor și frustrărilor cauzate de schimbările rapide și imprevizibile”, spune Elena-Domnica Bacușcă.
Özgür Yonluk este șef de promoție la specializarea Medicină, linia de predare în limba engleză. A vizitat Iașul pentru prima dată în anul 2014, iar la trei ani distanță și-a lăsat locul de muncă pe care îl avea și a aplicat la UMF Iași.
„Prima dată, am vizitat Iașiul în 2014, ca turist, și am simțit imediat o legătură cu orașul. În timpul vizitelor mele ulterioare, am avut șansa să-i observ pe studenții la Medicină în elementul lor, învățând, perfecționându-și abilitățile pe care doar câțiva privilegiați le pot experimenta. Mi-am dat seama că asta îmi doream, să fiu doctor și om de știință. Așa că, în 2017, am renunțat la serviciu și un an mai târziu am aplicat la Facultatea de Medicină a UMF Iași. Concurența a fost dură. Am fost plasat pe ultimul loc pe lista de așteptare. Primirea acelei scrisori de acceptare a fost un moment de pură bucurie”, spune Özgür Yonluk.
Șefa de promoție de la specializarea Medicină, cu predare în limba franceză, este Hala Inane.
„Cea mai frumoasă amintire a mea din colegiu rămâne primul contact direct cu pacienții. Acest moment a fost atât profund, cât și îmbogățit, învățându-mă importanța critică a empatiei și comunicării în domeniul medical”, spune Hala Inane.
Șef de promoție Asistență Medicală Generală: „Am reușit să depășesc acele obstacole”
La specializarea Nutriție și Dietetică, șef de promoție este Mihaela Valentina Marin. Tânăra declară pentru reporterii BZI faptul că cei trei ani de studii au fost presărați cu incertitudine și frustrări, însă unde a ajuns în acest moment este satisfăcător pentru ea.
„După cum prea bine se știe, specializarea Nutriție și Dietetică a fost introdusă relativ de puțin timp, iar ocupația de nutriționist-dietetician a fost reglementată mai riguros de curând. Astfel că acești trei ani au fost presărați cu incertitudine și frustrări, însă cel mai mare avantaj a fost coeziunea colectivului din care fac parte. A fi student nu este ușor, de multe ori trebuie să te mulezi după profesor și trebuie să dai din coate. Materia predată în decursul facultății este stufoasă și poate fi aprofundată doar prin studiu intens, trebuie să găsești logica acelor recomandări nutriționale. Din ce în ce mai mult tind să cred că modalitatea cea mai satisfăcătoare pentru mine de a practica această meserie este să activez în sectorul public sau într-o organizație nonprofit, eventual în școli”, declară Mihaela Valentina Marin.
Maria Ecaterina Dîscă este șef de promoție al specializării Asistență Medicală Generală, din cadrul Facultății de Medicină. De-a lungul celor patru ani, a întâmpinat nenumărate momente dificile, însă a trecut peste ele cu succes.
Tânăra vrea să-și continue studiile de masterat în cadrul Universității de Medicină din Iași și vrea să profeseze în domeniul medical.
„Acum, privind în urmă, realizez cât de repede au trecut acești patru ani. Desigur, au existat numeroase momente de încercări, mai ales ținând cont de faptul că am început facultatea în perioada pandemiei, dar datorită suportului familiei, dar și disponibilității colectivului UMF Iași, am reușit să depășesc acele obstacole, astfel încât acum, la sfârșit, rămân cu o amintire luminoasă despre această perioadă a facultății. Dacă îți place ceea ce faci, nu se poate spune că este o muncă deosebit de grea. În schimb, este adevărat că fiecare reușită se construiește pas cu pas și necesită o dedicare constantă. Consider că este important ca fiecărui curs să i se acorde atenție, întrucât informațiile sunt consistente și nu pot fi acumulate doar în perioada sesiunii. Îmi doresc să rămân în Iași și să lucrez în acest domeniu, aplicând cunoștințele dobândite în acești patru ani. În plus, îmi propun să continui studiile și să aplic la un master din cardul acestei universități, astfel încât să pot realiza cât mai bine această profesie”, declară Maria Ecaterina Dîscă, șef de promoție UMF Iași.
Viitori medici „fara de argintzi”…?
Dumneavoastra munciti fara sa primiti argintzi? De unde vine dorinta asta ca medicul sa fie sarac si la dispozitia pacientului, competent,empatic si amabil? E un fel de sfant?
Bineînțeles că munca este întotdeauna remunerată însă nu este vorba de asta ci despre plicurile consistente ce le vor umple buzunarele flamande…
lingaule, sa ti scrii numele manjit cu rahat😁
„Trebuie să dai din coate” ? Credeam ca se invata cu asiduitate.
Alegeți post la rezidențiat…altfel… șomeri de lux după încă 4-6 ani de rezidențiat.
Daca mama e fost profesor universitar si tata fost deputat poate se gaseste un loc…
„Medici” facuti pe examene grila cu subiecte anuntate anterior, fara frecventa la cursuri. Pe scurt, o noua transa de spagari incompetenti.
Solutia este sa aducem medici din Asia (Vietnam, Coreea, Indonezia). Aia chiar stiu carte, nu sunt lacomi, si sunt politicosi.
Cel mai bun medic din Iasi este trenul de Cluj.
chestia asta ar trebui scrisa cu litere de foc la intrarea in orice spital sau policlinica din orasul asta
La Cluj au cele mai faine masterate la AMG.
Poate nu vor cere șpagă cei tineri care întra, nu se mai satura dct. De arginti
De ce nu? Hai s-o luam pe rand. Profesorii lor iau spaga? Iau. Tinerii vin la medicina ca sa ajute bolnavul? Nu. Vin ca sa-si umple portofelul. E clar deci nu numai ca vor lua spaga daca li se da, ci ca vor pretinde spaga, si ca nu vor misca un deget daca nu primesc cat au cerut. Asta este situatia, nasoala, dar reala, n-are rost sa ne imbatam cu apa chioara. Poate, cum spune unul mai sus, mai bine am aduce medici din Asia. Ar fi o solutie.
Acești tineri își petrec cei mai frumoși ani din viață învățând!Un viitor student la medicină se pregătește doi ani pentru admitere, apoi șase ani de fccultate, rezidențiat.Un student la medicină nu va avea niciodată libertatea altui tânăr de vârsta lui.Care este răsplata pentru aceste sacrificii?Un salariu de 4500 lei!Care profesie mai cere atâta efort și perfecționare continuu?
statuie nu vrei?
daca te ducea capul, faceai it.
Nu au post. Numai cu pile ! Șef de promoție este 0 . Nimic. Nu ai părinții șmecheri nu ai parte de post. O rușine ! Eu cunosc o fată care a terminat rezidențiatul cu 10 și nu are loc nicăieri. Acum face alt rezidențiat pt ca să poată avea un venit. La salariile de acum a lua șpagă înseamnă ca au făcut cursuri cu doctorița Dorobat și i-a învățat ca a lua șpagă e ceva normal pt ca nu faci pârnaie și chiar mai profesezi!
Si eu care credeam ca e vorba de creier… Coate are toata lumea. Probabil ca se detaseaza cei care le au mai ascutite. Coatele, nu mintea.
Credeam ca secretul succesului este altul. De exemplu, munca. Ce sa zic, sunt un fraier de moda veche. M-au luminat acesti eminenti: secretul succesului este „sa dai din coate”. Bravos! Asa da.
@ella
Un medic are SalaR 4.500? 🤣😅
Fa …și o asistentă medicală din spital castigă 8000 lei net/ lună.
Aaa, doar asistentele de la medicul de familie au salariul minim 2.450 lei/per luna dar asta e altă poveste.
Un medic din Iași caștigă și 20.000 euro ! Da, nu e vorba de o greșeală!
20.000 euro a decontat un medic de familie de la Casa de Asigurări pentru 1 lună de zile !!!
Da,da,da …stiu că din ăia trebuie să plătească 1000 euro lumina de cabinet, apa rece 1000 euro, gunoiul 1000 euro, chiria 2000 euro si 5000 euro e salariul de la adistenta medicală care scrie retetele sau concediile medicale🤣😅😋
Dar 10.000 euro tot rămane la el in buzunar.
Nu e glumă, vedeti decontările de la Casa de Asigurări.
De asta plătim asigurări de sănătate și la tichetele de masă. Trist.
Pentru o facultate cu examene grilă ( x și zero) primiți prea mult pentru o lună. Să vă fie rușine. Salariile sunt muuult prea mari la medicii carecau tetminat UMF👎
Mincati kkt cu veniturile de 20000. Iar ei sa dea din coate daca isi aduc aminte de ‘cele mai memorabile’ momente’. Sint fraze care se bat cap in cap in osanalele aduse umefeului de unde deducem cit de ascutite sint coatele.
Revista presei:
1.”Medic de la Spitalul Militar retinut, dupa ce ar fi luat 500 de euro de la doua paciente pentru operatii…”
2.Alt medic a fost retinut pt că a cerut mită 1500 lei (unei mămici) pt o simplă operație.
…
Sunt medici care depășesc suma de 20.000 euro pe lună. De asta se inghesuie lumea la UMF: optional la cursuri, pe viitor examenul o să fie optional iar după ce termini…salariul e opțional, poți trăi doar din „atenții” :))
mandria umfului este coruptia! se stie! coruptia este crezul studentilor, profesorilor, angajatilor! daca ar verfica careva umf si ar da seama nici in 100 de ani nu ar termina anchetele 😉