Prima pagină » Titlurile zilei » Ei sunt mândria UMF-ului! Sunt șefi de promoție și se pregătesc să devină cei mai buni medici. Iată secretul succesului: „Trebuie să dai din coate”

Ei sunt mândria UMF-ului! Sunt șefi de promoție și se pregătesc să devină cei mai buni medici. Iată secretul succesului: „Trebuie să dai din coate”

20 iul. 2024, 02:00,
Ștefana Șovea, în Titlurile zilei

Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” (UMF) din Iași și-a desemnat șefii de promoție! Astfel, la Facultatea de Medicină, unde sunt cinci specializări, șefii de promoție sunt Elena Domnica Bacușcă, Özgür Yonluk, Hala Inane, Maria-Ecaterina Dîscă și Mihaela-Valentina Marin.

Ei sunt cei cinci șefi de promoție de la Facultatea de Medicină din cadrul UMF Iași

Vineri, 26 iulie 2024, va avea loc, în Piața Națiunii, Ceremonia de Absolvire a Promoției 2024. Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași și-a desemnat șefii de promoție. De la Facultatea de Medicină, Elena-Domnica Bacușcă este șef de promoție specializarea Medicină, linia de predare în limba română.

„Printre cele mai memorabile momente din parcursul meu la UMF Iași se numără admiterea, un eveniment care a marcat începutul unui drum lung și plin de satisfacții. Primul colocviu de anatomie, emoțiile primei sesiuni, prima practică de vară. A urmat perioada pandemiei, un test al rezilienței și adaptabilității pentru generația noastră. Am fost nevoiți să ne ajustăm rapid la noul mod de învățare online, să facem față incertitudinilor și frustrărilor cauzate de schimbările rapide și imprevizibile”, spune Elena-Domnica Bacușcă.

Özgür Yonluk este șef de promoție la specializarea Medicină, linia de predare în limba engleză. A vizitat Iașul pentru prima dată în anul 2014, iar la trei ani distanță și-a lăsat locul de muncă pe care îl avea și a aplicat la UMF Iași.

„Prima dată, am vizitat Iașiul în 2014, ca turist, și am simțit imediat o legătură cu orașul. În timpul vizitelor mele ulterioare, am avut șansa să-i observ pe studenții la Medicină în elementul lor, învățând, perfecționându-și abilitățile pe care doar câțiva privilegiați le pot experimenta. Mi-am dat seama că asta îmi doream, să fiu doctor și om de știință. Așa că, în 2017, am renunțat la serviciu și un an mai târziu am aplicat la Facultatea de Medicină a UMF Iași. Concurența a fost dură. Am fost plasat pe ultimul loc pe lista de așteptare. Primirea acelei scrisori de acceptare a fost un moment de pură bucurie”, spune Özgür Yonluk.

Șefa de promoție de la specializarea Medicină, cu predare în limba franceză, este Hala Inane.

„Cea mai frumoasă amintire a mea din colegiu rămâne primul contact direct cu pacienții. Acest moment a fost atât profund, cât și îmbogățit, învățându-mă importanța critică a empatiei și comunicării în domeniul medical”, spune Hala Inane.

Șef de promoție Asistență Medicală Generală: „Am reușit să depășesc acele obstacole”

La specializarea Nutriție și Dietetică, șef de promoție este Mihaela Valentina Marin. Tânăra declară pentru reporterii BZI faptul că cei trei ani de studii au fost presărați cu incertitudine și frustrări, însă unde a ajuns în acest moment este satisfăcător pentru ea.

„După cum prea bine se știe, specializarea Nutriție și Dietetică a fost introdusă relativ de puțin timp, iar ocupația de nutriționist-dietetician a fost reglementată mai riguros de curând. Astfel că acești trei ani au fost presărați cu incertitudine și frustrări, însă cel mai mare avantaj a fost coeziunea colectivului din care fac parte. A fi student nu este ușor, de multe ori trebuie să te mulezi după profesor și trebuie să dai din coate. Materia predată în decursul facultății este stufoasă și poate fi aprofundată doar prin studiu intens, trebuie să găsești logica acelor recomandări nutriționale. Din ce în ce mai mult tind să cred că modalitatea cea mai satisfăcătoare pentru mine de a practica această meserie este să activez în sectorul public sau într-o organizație nonprofit, eventual în școli”, declară Mihaela Valentina Marin.

Maria Ecaterina Dîscă este șef de promoție al specializării Asistență Medicală Generală, din cadrul Facultății de Medicină. De-a lungul celor patru ani, a întâmpinat nenumărate momente dificile, însă a trecut peste ele cu succes.

Tânăra vrea să-și continue studiile de masterat în cadrul Universității de Medicină din Iași și vrea să profeseze în domeniul medical.

„Acum, privind în urmă, realizez cât de repede au trecut acești patru ani. Desigur, au existat numeroase momente de încercări, mai ales ținând cont de faptul că am început facultatea în perioada pandemiei, dar datorită suportului familiei, dar și disponibilității colectivului UMF Iași, am reușit să depășesc acele obstacole, astfel încât acum, la sfârșit, rămân cu o amintire luminoasă despre această perioadă a facultății. Dacă îți place ceea ce faci, nu se poate spune că este o muncă deosebit de grea. În schimb, este adevărat că fiecare reușită se construiește pas cu pas și necesită o dedicare constantă. Consider că este important ca fiecărui curs să i se acorde atenție, întrucât informațiile sunt consistente și nu pot fi acumulate doar în perioada sesiunii. Îmi doresc să rămân în Iași și să lucrez în acest domeniu, aplicând cunoștințele dobândite în acești patru ani. În plus, îmi propun să continui studiile și să aplic la un master din cardul acestei universități, astfel încât să pot realiza cât mai bine această profesie”, declară Maria Ecaterina Dîscă, șef de promoție UMF Iași.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *