Prima pagină » Economic Local » Ei sunt ieșenii care au dezvoltat comunitățile locale. Au investit milioane de euro pentru ca locurile unde au copilărit să fie la fel de dezvoltate ca cele din restul Europei
Ei sunt ieșenii care au dezvoltat comunitățile locale. Au investit milioane de euro pentru ca locurile unde au copilărit să fie la fel de dezvoltate ca cele din restul Europei

Ei sunt ieșenii care au dezvoltat comunitățile locale. Au investit milioane de euro pentru ca locurile unde au copilărit să fie la fel de dezvoltate ca cele din restul Europei

16 dec. 2019, 04:00,
Raluca Costin, în Economic Local

Grupurile de Acțiune Locală (GAL) din Iași sunt cele mai importante asociații care au obținut fonduri europene de milioane de euro. Potrivit AFIR, anul acesta s-au plătit către GAL-uri cele mai mari sume. Zeci de beneficiari au cheltuit banii pentru achiziția unor utilaje agricole, dezvoltarea unor ferme sau mici afaceri în domeniul nonagricol.

Comunitățile locale din Iași încep să se dezvolte cu ajutorul fondurilor europene disponibile în cadrul acestor grupuri de acțiune locală. Dacă în urmă cu câțiva ani ieșenii habar nu aveau că există aceste GAL-uri, acum primii la care apelează fermierii pentru a obține banii europeni sunt specialiștii din aceste formațiuni. Interesul crescut pentru obținerea banilor europeni s-a văzut în numărul de contracte semnate anul acesta de beneficiarii din Iași. Aceștia au investit patru milioane de euro în comunitățile locale, Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) efectuând plăți în valoare de 1,17 milioane de euro pentru 38 de investiții cu specific agricol și alte trei milioane de euro pentru afacerile în domeniul nonagricol.

Utilaje performante, agricultură performantă

Ieșenii au accesat toate sumele disponibile în cadrul celor 12 GAL-uri din județ. Numai în ultimii doi ani, prin intermediul Grupurilor de Acțiune Locală, au fost finanțate 225 de proiecte în valoare de 13 milioane de euro. Majoritatea ieșenilor care au obținut banii europeni i-au investit în utilaje agricole. Unul dintre beneficiarii care a obținut banii europeni este Ioan Mârzescu, din comuna Ipatele. Ieșeanul a avut nevoie de bani pentru a-și dota ferma agricolă cu utilaje performante.

„Eu sunt la al doilea proiect european. Primul l-am depus la AFIR când m-am instalat ca tânăr fermier. Acum am avut nevoie de un utilaj performant și am aplicat un proiect în valoare de 100.000 de euro. Acum trebuie să primesc banii ca să-mi cumpăr ce am nevoie. E normal să vrem să ne modernizăm, pentru că nu se mai face agricultură ca acum 50 de ani. E mai rentabil pentru noi să avem utilaje performante. Noi ne comparăm tot timpul cu fermierii din alte țări, că ei sunt mai buni ca noi. Nu e adevărat. Noi facem mult mai bine totul, suntem născuți și crescuți într-o țară cu agricultură performantă”, spune fermierul din Iași.

Tinerii vor să devină agricultori

Acesta deține în jur de 100 de hectare de teren agricol. Ca el sunt mulți alți fermieri, unii dintre ei tineri agricultori, care au vrut să investească în acest domeniu în plină dezvoltare. De aceea a crescut și numărul finanțărilor pe măsurile destinate tinerilor fermieri. Astfel, în cadrul celor 12 GAL-uri, anul acesta au fost semnate 21 de contracte de finanțare pentru tinerii care vor investi fiecare 25.000 de euro în fermele agricole. Astfel, în comuna Rediu, Mihai Târnoveanu va deschide o fermă apicolă cu banii primiți prin intermediul GAL-ului. De asemenea, la Costuleni, Ionuț Mihalache va fi instalat ca tânăr fermier cu banii europeni. Toți acești beneficiari au semnat contractele de finanțare, iar dacă unii au primit sumele necesare investițiilor, până la sfâșitul anului vor fi virate în conturi și restul sumelor contractate.

Zeci de milioane de euro, investite în Iași

Fermierii vor mai investi și alte sume de la Uniunea Europeană, obținute prin intermediul Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Până în prezent au fost efectuate plăți de aproximativ 15 milioane de euro către beneficiarii din județul Iași. De asemenea, anul acesta ieșenii au semnat 103 angajamente legale, în valoare de 9 milioane de euro. La nivelul regiunii Nord-Est, valoarea celor 517 contracte încheiate depășește pragul de 42,31 milioane de euro. Până la sfârșitul anului, AFIR estimează că vor fi contractate noi proiecte în valoare de un milion de euro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *