Pentru elevii înscriși în clasa a XII-a, anul școlar 2023-2024 s-a încheiat, iar fiecare liceu și-a desemnat șeful de promoție. La mai multe unități de învățământ din Iași, există chiar și câte opt șefi de promoție, toți având media zece, cu rezultate remarcabile, majoritatea dintre ei fiind și olimpici la mai multe materii. Absolvenții dezvăluie munca din spatele succesului lor la învățătură.
Acești elevi din Iași au rezultate remarcabile la învățătură
Elevii de clasa a XII-a au încheiat anul școlar 2023-2024, iar reporterii BZI au identificat liceele din Iași unde sunt mai mulți șefi de promoție. La Colegiul Naţional „Costache Negruzzi”, sunt opt șefi de promoție, patru din aceeași clasă, XII-a B, un elev din clasa a XII-a C și alți trei din clasa XII-a E. Aceștia sunt elevi de media 10, olimpici la diferite materii, cu rezultate remarcabile. Șefii de promoție sunt Catherine Teodora Costan, Alex Ciprian Fechet, Emanuela Ioana Nechifor, Andrei Tudor Perianu, Rareș Matei Marcel, Ioana Daria Grigoraș, Vlad David Lepădatu și Roxana Teodora Palade.
Rareș Matei Marcel a studiat Matematică-Informatică și spune că pentru a obține rezultate deosebite la învățătură a fost nevoit să renunțe temporar la anumite pasiuni, iar în spatele succesului stă o cantitate considerabilă de muncă și dedicare.
„Am avut onoarea de a participa anual la diverse olimpiade: chimie, matematică, biologie, informatică și fizică. Fiecare dintre aceste competiții a reprezentat o oportunitate valoroasă de a-mi extinde cunoștințele și de a mă confrunta cu provocări academice de nivel înalt. După finalizarea studiilor liceale, a examenului de Bacalaureat, intenționez să îmi continui educația în domeniul informaticii. Universitatea «Alexandru Ioan Cuza» din Iași este prima mea opțiune, datorită reputației sale academice și a programelor de studiu deosebit de bine structurate. De asemenea, sunt deschis să explorez oportunități de studiu în afara țării sau cel puțin să consider alternative, precum Universitatea «Babeș-Bolyai» din Cluj-Napoca, care, de asemenea, oferă programe excelente în informatică.
A deveni șef de promoție a presupus o cantitate considerabilă de muncă și dedicare. Studiul intens și aprofundat a fost adesea în detrimentul orelor de somn sau al timpului petrecut în afara școlii. Am fost nevoit să renunț temporar la unele hobby-uri și să le practic doar în rarele momente de răgaz. Aceste sacrificii au fost necesare pentru a atinge excelența academică și pentru a mă dezvolta continuu în domeniile de interes”, spune Rareș Matei Marcel, șef de promoție, Colegiul Naţional „Costache Negruzzi” Iaşi.
Ioana Daria Grigoraș a studiat Științe ale naturii și anual a participat la olimpiadele și concursurile de fizică, fiind și cea mai mare pasiune a ei. Tânăra pune accent pe faptul că în cei patru ani de liceu nu a făcut pregătire la nicio materie.
Aceasta este deja admisă pe loc de olimpic la Facultatea de Automatică și Calculatoare, iar după finalizarea studiilor de licență va mai urma o facultate de Fizică.
„Am participat anual la olimpiadele și concursurile de fizică și matematică. Am obținut premii atât la fazele județene, cât și la cele naționale. Cea mai mare pasiune a mea este fizica. După terminarea liceului, vreau să studiez la Facultatea de Automatică și Calculatoare din Iași, unde sunt deja admisă pe loc de olimpic. Ulterior, voi studia și la Facultatea de Fizică din Iași, pentru că fizica e pasiunea mea și nu pot renunța sub nicio formă la ea. În cei 4 ani de liceu, nu am făcut pregătire la nicio materie. Nu pot spune că în spatele reușitei mele, de a fi șefă de promoție, este munca. Atunci când ești curios și dorești să cunoști cât mai multe lucruri, nu e niciun efort, totul vine natural. De mică, am fost o fire curioasă, mi-am dorit să știu cât mai multe lucruri”, spune Ioana Daria Grigoraș, șef de promoție, Colegiul Naţional „Costache Negruzzi” Iaşi.
Iașul se poate mândri cu mulți elevi olimpici
La Colegiul Naţional „Emil Racoviţă”, sunt cinci șefi de promoție, trei dintre ei sunt olimpici naționali la diferite materii. Aceștia sunt Denisa Solomon, Amalia Pipirig, Andrei Boacă, Emilia Maria Mihuț și Gabriel Turbincă.
Gabriel Turbincă este olimpic național la Matematică și Informatică. Anual, a participat la faza națională a celor două competiții, unde a reușit să obțină medalii de bronz, argint și aur.
„În cei 4 ani, am participat, în fiecare an, la etapa națională a olimpiadei de matematică, unde am obținut, în clasa a IX-a, medalie de aur, în clasa a X-a, medalie de aur, cu premiul II, iar în clasele a XI-a și a XII-a, medalie de argint, cu mențiune. Am participat, în fiecare an, la etapa națională a olimpiadei de informatică, unde am obținut o medalie de argint și una de bronz. La facultate, vreau să studiez Informatica, la UAIC Iași. Pentru a ajunge șef de promoție, nu consider că am depus mult efort în particular, ci am fost constant la materiile la care a fost nevoie, profesorii fiind un pic mai permisivi datorită faptului că am participat și la olimpiade, lucru pentru care le sunt recunoscător. În viitor, doresc să lucrez în domeniul informaticii. având în vedere faptul că este în continuă dezvoltare, poate pe partea de AI, deși nu sunt sută la sută decis”, spune Gabriel Turbincă, șef de promoție, Colegiul Naţional „Emil Racoviţă”.
Șefii de promoție ai Liceului de Informatică „Grigore C. Moisil” (LIIS) 2024 sunt Alexandru Gheorghieș, olimpic național la Informatică și Matematică, membru în lotul național de Informatică al României, multiplu premiat și medaliat la olimpiadele naționale de Informatică și Matematică, concursuri internaționale de programare în fiecare an, Liviu Dărăbăneanu, olimpic național la Informatică, membru în lotul național de Informatică, premiat și medaliat la olimpiada națională de Informatică în diferiți ani, dar și la concursurile naționale și internaționale de programare, Călin George Pravat, olimpic național la Chimie, inițiator și coordonator al multor proiecte în calitate de președinte al Consiliului Școlar al Elevilor, membru în Consiliul de Administrație al școlii, inițiator al clubului CHIMIPLY, mentor pentru iubitorii de Chimie din LIIS.
Șefa de promoție a unui liceu din Pașcani își dorește să devină profesoară de limba și literatura română
La Liceul Teoretic „Miron Costin” Pașcani, sunt trei șefi de promoție, toți cu media 10. Aceștia sunt Alexia Elena Bran, Denisa Elena Vulpe și Alexandru Tărăbuță.
Alexia Elena Bran a participat anual, din clasa a X-a, la olimpiada de Limba și literatura română, iar în clasa a XII-a a fost și la cea de Istorie. Tânăra nu a făcut nicio oră de pregătire suplimentară, iar visul ei cel mai mare este să devină profesoară de Limba și literatură română.
„Am participat anual la olimpiade, din clasa a X-a, la Limba și literatura română, iar în clasa a XII-a și la Olimpiada de Istorie și am reușit să obțin premii la fazele județene ale acestora. Mai departe, îmi propun să urmez studiile Facultății de Litere din București, pe specializarea limba română-limba engleză. După terminarea studiilor, aș vrea să profesez în învățământ.
Nu am făcut nicio oră de pregătire de-a lungul acestor ani, la nicio materie. Nu am simțit nevoia. Domnii profesori pe care i-am avut la clasă ne-au împărtășit cunoștințele într-un mod pe care eu l-am înțeles foarte ușor, însă și studiul individual, organizat acasă, a contat foarte mult. Mereu am țintit cât mai sus, iar acest titlu, de șefă de promoție, a venit ca o răsplată a muncii mele. Este nevoie de perseverență și ambiție pentru a te menține la un nivel înalt, iar faptul că nu am renunțat în niciun moment a avut un rol semnificativ. Întotdeauna, în drumul spre atingerea unui țel va fi mult de muncă, multe provocări și eforturi.
În viitor, mă văd la catedră, înconjurată de elevi, în calitate de profesoară de limbă și literatură română. Este un vis pe care îl am de mică, iar cu timpul, lucrând cu copiii în cadrul proiectelor de voluntariat, mi-am dat seama că mi-aș dori ca toată viața să îi am în jurul meu. Mă consider potrivită pentru această meserie”, spune Alexia Elena Bran, șef de promoție, Liceul Teoretic „Miron Costin” Pașcani.