Prima pagină » Cultural » Secretele istoriei » Egiptul antic în timpul faraonilor
Egiptul antic în timpul faraonilor

Egiptul antic în timpul faraonilor

24 feb. 2020, 10:20,
în Cultural
a:3:{s:7:"site_id";i:3;s:6:"old_id";i:1117;s:8:"site_url";s:15:"cultural.bzi.ro";}

Egiptul antic în timpul faraonilor. Civilizatia egipteană veche a existat aproape 3000 de ani într-o formă neschimbată. A lăsat moștenire capodopere arhitecturale, monumente și comori fabuloase.

Printre cele mai admirante chiar și în ziua de astăzi ar fi piramidele, Sfinxul și mormântul lui Tutankamon.

Egiptul era situat la o distanță suficientă de tulburările Orientului Apropiat.  Odată constituită, civilizația egipteană s-a dovedit a fi destul de stabilă.

Popoarele antice vedeau Egiptul că o societate misterioasă, o societate fără vârstă. Istoricii greci au denumit Egiptul ,,Darul Nilului’’.

Spre deosebire de alte râuri Nilul se revarsă și se retrage annual, lăsând în urmă un sol foarte bogat. Cei care au trăit acolo, au putut construi un sistem de irigare bine proiectat. Indirect, fluviul Nil a contribuit la realizarea capodoperelor arhitecturale fără precedent.

Egiptul antic în timpul faraonilor

Primele izvoare scrise ale istoriei Egiptului datează din 3000 i.e.n., din vremea când Menes sau Narmer,regele Egiptului de Sus (de Sud) prin cucerirea Egiptului de Jos(Delta) a unit cele două state.

Această uniune a rămas intactă timp de mai multe milenii,s-au succedat 33 de dinastii.Întemeietorul primei dinastii a fost Menes,iar regina ultimei dinastii Cleopatra.,care s-a sinucis aproximativ în anul 30 i.e.n. lăsându-se mușcată de un șarpe veninos.

În perioada  antică regele este privit că un zeu ,deși denumirea de faraon,care înseamnă ,,Casă mare’’, s-a răspândit doar în Era Nouă a Imperiului.Religia egipteană era foarte complicată  și se concentra mai ales pe viață transcedentală.

Pentru viață fericită din lumea de dincolo ,ei vroiau să păstreze corpul intact,ceea ce a dus la dezvoltarea unor tehnici de  mumificare,pentru a conservă corpurile domnitorilor.

A apărut în societatea respectivă o structura socială administrativă și preoțească foarte puternică.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
25 ianuarie 2025
25 ianuarie 2025