Prima pagină » International » Eficiența vaccinurilor Moderna și Pfizer scade la 66% în fața variantei Delta de COVID-19, anunță specialiștii
Eficiența vaccinurilor Moderna și Pfizer scade la 66% în fața variantei Delta de COVID-19, anunță specialiștii

Eficiența vaccinurilor Moderna și Pfizer scade la 66% în fața variantei Delta de COVID-19, anunță specialiștii

25 aug. 2021, 10:56,
George Cristian în International

Un studiu făcut pe mii de angajați relevă o informaţie sensibilă în legătură cu două dintre cele mai folosite vaccinuri în imunizarea împotriva COVID-19. Studiul anunță faptul că eficiența celor două vaccinuri, Pfizer și Moderna, scade la 66% atunci când vine vorba despre varianta Delta de COVID-19.

Pacienţii care au participat la studiu au fost testaţi săptămânal pentru infecţiile simpomatice dar şi pentru cele asimptomatice.

Eficiența vaccinurilor Pfizer și Moderna scade în fața variantei Delta de COVID-19

Studiul făcut în America pe mii de angajați din centrele de sănătate şi spitale din șase state arată faptul că există o eficiență mai mică a Pfizer și Moderna în raport cu varianta Delta de COVID-19. Așadar, raportul arată o scădere de la 91% la 66%.

Între decembrie 2020 și aprilie 2021, eficacitatea vaccinurilor în prevenirea infecției a fost de 91%, potrivit datelor publicate de Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), principala agenție federală de sănătate publică a țării. Dar, în săptămânile în care variantă Delta a devenit dominantă, a devenit responsabilă pentru mai mult de 50% din cazuri, iar eficiența a scăzut la 66%.

Declinul celor două vaccinuri s-ar datora și unei erodări a eficienței

Cei care au întocmit studiul au precizat faptul că declinul nu poate fi puţ în totalitate pe seama variantei Delta. Aceștia consideră că eficiența vaccinurilor se erodează în timp:

„În timp ce aceste date intermediare sugerează o reducere moderată a eficacității vaccinurilor Covid-19 în prevenirea infecției, faptul că reducerea infecțiilor rămâne la două treimi subliniază importanța și beneficiile vaccinării”, scriu autorii.

Studiul prezentat nu face diferenţa, separat, intre vaccinul Pfizer și cel Moderna. Totuși, Corinne Le Goff, director în cadrul Moderna a vorbit despre scăderea față de varianta Delta a COVID-19: la 76% pentru Moderna și 54% pentru Pfizer.

 

Medicii români susțin faptul că imunizarea completă te poate proteja

De altfel, medicii români, dar și voci internaționale, au susținut faptul că există o probabilitate ca persoana vaccinată să se infecteze. Totuși, dat fiind faptul că există deja anticorpi, persoana infectată nu poate suferi de forme grave ale COVID-19. Prof. dr. Diana Cimpoeșu, medic coordonator al UPU-SMURD Iași declara în urmă cu ceva timp despre faptul că până la ora actuală la nivel de Iași nu sunt persoane care să fie imunizate complet și să aibă forme grave de COVID-19:

Suntem la sfârşitul lunii august 2021 şi în România sunt pacienţi care mor din cauza COVID-19 (n. red. medicul dădea declarații în contextul în care un pacient nevaccinat a murit) în condiţiile în care ar avea şansa de a fi vaccinat, de a nu face această această boală, sau dacă o fac să facă o formă uşoară care poate fi tratată chiar la domiciliu. Există şansa să fie şi persoane vaccinate care devin pozitive dar la niciunul dintre ei nu a fost o evoluţie nefericită. Toţi au avut o evoluţie bună în doar câteva zile. În schimb, ne doare tare că se moare în continuare de COVID-19 în Iași, august 2021. a conchis prof. dr. Diana Cimpoeșu.

Tot la nivel de țară, în ultimele zile se poate vedea o creștere a cazurilor de COVID-19. Din aceste considerente, Raed Arafat a explicat că nu vor mai exista restricții totale ci doar locale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
04 ianuarie 2025
04 ianuarie 2025