Prima pagină » Magazin » Eficiența energetică a clădirilor – ce trebuie să faci pentru a te bucura de o locuință eficientă energetic
Eficiența energetică a clădirilor - ce trebuie să faci pentru a te bucura de o locuință eficientă energetic

Eficiența energetică a clădirilor – ce trebuie să faci pentru a te bucura de o locuință eficientă energetic

02 oct. 2024, 09:10,
în Magazin

Despre eficiența energetică a clădirilor se discută foarte mult în ultima perioadă, mai ales având în vedere schimbările climatice, dar și nevoia umană de a beneficia de confort. O casă eficientă energetic presupune un echilibru între consumuri și cheltuieli, iar din acest motiv este nevoie de investiții care să contribuie la reducerea resurselor folosite mai ales în ceea ce privește încălzirea.

Ce poți face pentru a te bucura de o casă eficientă energetic?

  1. Investește într-o centrală termică

O bună parte din locuințele din România depind de sistemul centralizat de încălzire, acesta fiind suprasolicitat și înregistrând adesea pierderi suportate chiar de beneficiari, în comun. Pentru ca locuința ta să devină eficientă energetic trebuie să reduci cheltuielile și consumurile, iar investiția într-o centrală termică este justificată tocmai prin faptul că oferă independență. Poți alege centrale termice pe gaz de la romstal.ro, iar astfel te bucuri de autonomie în ceea ce privește aportul de apă caldă și de agent termic, fără a mai fi nevoit să plătești suplimentar, în comun, pentru alte cheltuieli. Cu ajutorul centralei termice plătești cât consumi și ai o evidență clară a cifrelor, în timp ce te bucuri de confort, mai ales în timpul iernii, atunci când ai cel mai mult nevoie de căldură și de apă caldă. 

  1. Izolează locuința

Izolarea locuinței poate reduce cu până la 70% consumul de energie și costurile, ajutând astfel locuințele să conserve mai bine căldura la interior. Izolarea locuinței are rolul de a acoperi punțile termice și de a reduce pierderile de căldură spre exterior din aceste zone. Prin punte termică se înțeleg acele zone prin care transferul de căldură se realizează cu o mai mare ușurință spre exterior: fundații, soclu, ziduri, goluri pentru uși și ferestre și zona de acoperiș. Din acest motiv izolarea termică trebuie să vizeze exact aceste zone, pentru a putea limita transferul termic.

Poți să izolezi locuința folosind o multitudine de materiale, cel mai bun dintre acestea fiind cel care are coeficientul λ (lambda) cel mai mic. Acest lucru înseamnă că un material are proprietăți foarte bune de retenție a căldurii, nepermițând transferul acesteia spre exterior. Cele mai cunoscute materiale pentru izolarea termică a clădirilor sunt: vata minerală (bazaltică sau de sticlă), polistirenul (expandat, extrudat, grafitat), spuma poliuretanică (cu celulă închisă sau deschisă), pluta sau celuloza. 

  1. Realizează un audit al locuinței

Auditarea unei locuințe presupune identificarea prin termografie în infraroșu a zonelor prin care se pierde căldura dintr-o locuință. În funcție de aceste aspecte, casa ta primește un calificativ, o încadrare într-o anumită clasă de eficiență energetică. Clasele de eficiență energetică sunt stabilite de la A la G, unde a este clasa cu cel mai ridicat nivel de eficiență energetică (cele mai reduse pierderi), iar G exact invers. Ideea lucrărilor de renovare și izolare este tocmai aceea de a crește clasa de eficiență termică a unei clădiri, pentru că o clasă superioară de eficiență energetică înseamnă mai puține costuri și mai mult confort. 

O casă confortabilă presupune remedierea problemelor care țin de pierderile de căldură și îmbunătățirea clasei de eficiență termică a clădirii. Alături de izolare termică, alegerea unui produs special pentru încălzirea spațiilor, precum o centrală termică, este absolut necesară așa că fă toate demersurile pentru a-ți transforma locuința într-un cămin primitor, care se aliniază cerințelor moderne de confort și eficiență termică. 

Imagine de Norbert Koch pe Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
02 noiembrie 2024
02 noiembrie 2024