Prima pagină » Sanatate » Stiri medicale » Eficacitatea vaccinului AstraZeneca este mai mare dacă a doua doză este administrată mai târziu
Eficacitatea vaccinului AstraZeneca este mai mare dacă a doua doză este administrată mai târziu

Eficacitatea vaccinului AstraZeneca este mai mare dacă a doua doză este administrată mai târziu

02 feb. 2021, 22:11,
BZI.ro, în Sanatate

Vaccinul anti-Covid-19 AstraZeneca/Oxford are o eficacitate de 76% împotriva infecţiilor simptomatice cu noul tip de coronavirus timp de trei luni după prima doză, iar eficacitatea sa crește dacă a doua doză este administrată mai târziu, indică un studiu publicat marţi.

Concluziile preliminare ale cercetarii, deocamdata neevaluate de alte organisme competente, susţin astfel decizia guvernului britanic de a extinde la 12 săptămâni intervalul dintre administrarea celor două doze pentru a creşte numărul persoanelor imunizate cu doza iniţială, potrivit Reuters.

Rezultatele studiului, obţinute în urma testelor clinice efectuate în Marea Britanie, Brazilia şi Africa de Sud, indică o anumită protecţie după prima doză şi sporirea răspunsului imun în cazul unui interval mai lung până la administrarea celei de-a doua doze în cazul voluntarilor cu vârste cuprinse între 18 şi 55 de ani.

„Eficacitatea vaccinului după o doză unică de vaccin din ziua 22 până în ziua 90 post-vaccinare a fost de 76%, iar analiza modelată nu indică o diminuare a protecţiei în timpul acestei perioade iniţiale de trei luni”, sustine cercetatorii de la Universitatea Oxford.

Conform studiului, eficacitatea vaccinului AstraZeneca/Oxford a fost de 82,4% atunci când a doua doză a fost administrată la 12 săptămâni sau după acest termen, faţă de 54,9% în cazul injectării celei de-a doua doze la mai putin de de şase săptămâni după prima doză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *