Prima pagină » Sanatate » Diete si regimuri » Efectul pe care sfecla il are asupra diabeticilor
Efectul pe care sfecla il are asupra diabeticilor

Efectul pe care sfecla il are asupra diabeticilor

04 dec. 2017, 16:27,
în Sanatate
a:3:{s:7:"site_id";i:7;s:6:"old_id";i:78387;s:8:"site_url";s:15:"sanatate.bzi.ro";}

Sfecla rosie are efecte hipoglicemiante, motiv pentru care o recomand pacientilor diabetici. Este saraca in grasimi, hipocalorica si are un indice glicemic mediu, adica  zaharurile din compozitie produc o crestere lenta a profilului glicemic. 

Datorita bogatiei sale in substante cu efecte antioxidante, vitamine (C, A, B1, B2), fibre insolubile si flavonoide, sfecla rosie este utila pentru prevenirea leucemiei, a cancerului pulmonar si gastric. Fibrele, substante nedigerabile din radacina de sfecla, curata tubul digestiv, putand participa astfel la prevenirea cancerului de colon si de rect. Totodata,  radacina este utila in profilaxia formelor de cancer hormono-dependente, cum ar fi cel testicular, de prostata sau la san, mai ales datorita pigmentului pe care il contine si care ajuta la incetinirea dezvoltarii tumorilor .

Substantele active din sfecla rosie au calitatea de a ajuta la eliminarea  toxinelor acumulate in organism prin materii fecale, transpiratie si urina. Recomand consumul de sfecla, deoarece fibrele si  polizaharidele secretate de aceasta radacinoasa au rolul de a debloca tranzitul intestinal si de a elimina toxinele din colon, fiind un puternic laxativ. Dupa o cura cu suc de sfecla, efectele detoxifiante pot fi vizibile prin starile de greata, tulburarile de tranzit intestinal, mirosul neplacut al excretiilor.

Sfecla rosie poate fi consumata in stare cruda, sub forma unei salate de cruditati cu alte radacinoase, precum morcovul, telina, patrunjelul, salata verde, coapta, in coaja sau fiarta.  Dupa fierbere, sfecla rosie se da prin razatoare, se pot adauga 1-3 radacini de hrean rase si sare. Dupa gust se poate adauga si putina miere. Sucul, fie doar din sfecla sau in combinatie cu alte legume, e o sursa buna de vitamine, antioxidanti si fibre. Supa de sfecla e o varianta excelenta de meniu pentru o zi din anotimpul rece, cand alimentatia este mai saraca in vitamine.

Recomand consumul de sfecla rosie pentru continutul sau bogat in fibre, vitamine si antioxidanti. Pentru efectele sale pe aparatul cardiovascular este un bun aliat tratamentului medicamentos al persoanelor hipertensive sau coronariene. Tototdata, o cura de sfecla rosie, consumata sub diverse forme, poate juca un rol esential in starile astenice, anemice si in reglarea tranzitului digestiv. Persoanele supraponderale nu pot consuma regulat si in cantitati mari sfecla, fie ca e sub forma cruda sau suc!

sursa: csid.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
09 ianuarie 2025
09 ianuarie 2025