Există dezbateri despre potențialele pericole ale kombucha. Dacă studiile pe animale au relevat absența pericolului kombucha, ci dimpotrivă numeroasele sale beneficii, și că nu s-a efectuat vreodată niciun studiu de non-toxicitate la om, literatura de specialitate enumeră câteva cazuri de toxicitate (alergii, tulburări gastro-intestinale, greață, acidoză etc.), foarte probabil din cauza condițiilor nesanitare de preparare. Cu toate acestea, acest lucru i-a făcut pe unii cercetători să spună că beneficiile kombucha nu depășesc riscurile sale.
Deoarece kombucha este foarte acida, poate conține metale grele dacă nu este fermentata în condiții complet sigilate. Dacă bei kombucha contaminata, poți fi, așadar, expus riscului. Rețineți că este important să nu vă fermentați tulpina de kombucha într-un recipient din metal sau ceramică, ceea ce crește riscul de contaminare. Folosiți numai sticlă, pe care ați sterilizat-o anterior!
Mai mult, așa cum spun alți cercetători care au rezumat toate studiile efectuate până în prezent asupra kombucha și pericolele sale, rapoartele de toxicitate asupra kombucha sunt foarte rare și împrăștiate, iar toxicitatea ar trebui evaluată folosind proceduri moderne.
Așadar, nu este nimic de alarmat în ceea ce privește proprietățile kombucha, cu condiția să vă asigurați că preparatul nu va lăsa să treacă niciun agent toxic (sau cumpărati kombucha produsa în condiții de siguranță).
În plus, datorită prezenței unei cantități foarte mici de alcool, ceaiul de kombucha nu este recomandat femeilor și copiilor gravide și care alăptează, dar și persoanelor cu un sistem imunitar slăbit (de exemplu, care au contractat HIV), celor cu probleme intestinale sau care suferă din acidoză. În orice caz, discutați cu medicul dumneavoastră!