Prima pagină » Sanatate » Medicamente » Efectele secundare ale statinelor ar fi aceleași cu un placebo
Efectele secundare ale statinelor ar fi aceleași cu un placebo

Efectele secundare ale statinelor ar fi aceleași cu un placebo

18 nov. 2020, 18:14,
BZI.ro, în Sanatate

Statinele, tratamentul standard pentru combaterea colesterolului rău, provoacă efecte secundare similare cu cele ale placebo-ului, potrivit unui nou studiu.

Efectul nocebo ar putea fi implicat în durerile și oboseala experimentate de pacienții tratați cu statine, un medicament care scade colesterolul. Pentru pacienții care suferă de hipercolesterolemie, statinele sunt acum tratamentul standard. Deși sunt eficiente în majoritatea cazurilor, unul din cinci pacienți întrerupe tratamentul din cauza efectelor secundare, inclusiv a durerilor musculare și articulare, precum și a oboselii.

Cu toate acestea, un studiu, publicat în New England Journal of Medicine și prezentat la Conferința virtuală a American Heart Association, sugerează că aceste efecte ar fi aceleași ca atunci când pacientul ia un placebo.

Cercetătorii de la Imperial College London și clinicienii de la Imperial College Healthcare NHS Trust au efectuat un studiu clinic care a implicat 60 de pacienți, noteaza Doctissimo. Aceștia aveau între 37 și 79 de ani. Au primit o rețetă pentru statine, dar au încetat tratamentul din cauza efectelor secundare între iunie 2016 și martie 2019.

Efectele secundare ale statinelor ar fi aceleași cu un placebo

În timpul procesului, participanților li s-au dat fie statine, fie placebo. Trebuiau să ia comprimatele la întâmplare fără să știe dacă este vorba de medicament sau placebo timp de opt luni, apoi nu luau nimic timp de patru luni. Li s-a cerut apoi să evalueze intensitatea efectelor secundare pe o scară de la 0 la 100.

Rezultat: 90% din simptomele experimentate de pacienți au fost aceleași, indiferent dacă au luat medicamentul sau placebo. În medie, pacienții au evaluat intensitatea simptomelor la 8 atunci când nu luau pastile, 15,4 cu placebo și 16,3 cu statine. Un total de 71 de persoane au oprit procesul. Dintre aceștia, 31 au făcut acest lucru în lunile în care au luat placebo și 40 în lunile în care au luat statine.

Oamenii de știință explică faptul că efectele secundare pot fi atribuite așa-numitului efect nocebo. Pacienții prezintă aceste simptome, dar se datorează imaginii negative a tratamentului. Ei speră că acest studiu poate ajuta medicii să educe pacienții cu privire la efectul nocebo, să vorbească despre el și să-i susțină atunci când este necesar, fără a perturba tratamentul. Într-adevăr, beneficiul scăderii nivelului de colesterol este foarte important în ceea ce privește reducerea riscului de boli cardiovasculare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *