Unii pacienți care au contractat coronavirusul care declanseaza infectia Covid-19 se confruntă cu o serie de consecințe fizice și psihologice ale bolii. În timp ce unele persoane afectate de virus nu prezintă simptome și sunt asimptomatice, altele dezvoltă semne serioase, cum ar fi tuse, febră, pierderea gustului și a mirosului, dureri ale corpului sau probleme digestive. Persoanele care au contractat Covid-19 se pot confrunta, de asemenea, cu o serie de efecte secundare ale bolii, unele chiar pe termen lung. Aceste consecințe ale coronavirusului pot fi fizice, dar și psihologice. Dar care sunt efectele secundare ale infecției cu Covid-19?
Sechele psihice lăsate de infecția cu Covid-19
Potrivit rezultatelor unui studiu realizat de centrul spitalicesc italian San Raffaele (Milano) și publicat pe 30 iulie în revista științifică Brain, Behavior and Immunity, 55% dintre pacienții spitalizați ar dezvolta tulburări psihiatrice după externarea lor din spital.
Pentru a ajunge la această concluzie, cercetătorii au urmărit 402 de foști pacienți Covid-19 tratați sau diagnosticați în spital (265 bărbați și 137 femei). Au analizat simptomele psihiatrice prezente la persoanele studiate și au constatat că 28% dintre pacienții recuperați sufereau de tulburări de stres post-traumatic, 31% de depresie, 42% de anxietate, 20% de tulburare obsesiv-compulsivă și 40% de insomnie.
Covid-19: care sunt consecințele fizice
Într-un aviz emis pe 15 iulie, Academia Națională de Medicină din Franta a enumerat posibilele consecințe fizice ale bolii. Cei mai afectați pacienți cu Covid-19 ar putea suferi de probleme respiratorii, unul dintre efectele secundare serioase ale infecției cu Covid-19.
„Plămânul este organul cel mai frecvent afectat în faza acută a bolii și epidemiile cauzate de alte coronavirusuri precum Sars-CoV și Mers-CoV au arătat că fibroza pulmonară poate persista după infecția inițială”, spune Academia, potrivit Femme Actuelle.
O altă consecință: atacurile de cord. Pacienții pot suferi de miocardită inflamatorie, infarct miocardic, insuficiență ventriculară dreaptă, aritmii cardiace, insuficiență cardiacă sau chiar necroză miocardică. Sunt de asemenea frecvente leziunile renale, în special proteinuria, hematuria microscopică, creșterea moderată a creatininei serice sau insuficiența renală acută reversibilă.
Printre sechelele Covid-19, găsim și leziuni ale creierului. „Implicarea cerebrală poate fi direct legată de virus sau mai des de consecința anoxiei prelungite la pacienții cu ventilație artificială, cu accidente cerebrovasculare sau un sindrom autoimun”, specifică Academia Națională de Medicină din Franta.
Alte tulburări mai puțin specifice, cum ar fi oboseala la cel mai mic efort fizic sau intelectual, pierderea memoriei, tahicardie, stare generală de rău sau dureri musculare și articulare, sunt, de asemenea, enumerate în lista posibilelor sechele ale bolii.