Prima pagină » National » Efectele secetei se văd şi pe Dunăre. Nivelul apei scade pe zi ce trece

Efectele secetei se văd şi pe Dunăre. Nivelul apei scade pe zi ce trece

12 iul. 2022, 10:06,
în National

Din cauza secetei, nivelul apei din Dunăre scade alarmant pe zi ce trece. Autorităţile precizează că situaţia este extrem de critică şi ne confruntăm cu una dintre cele mai grave situaţii din ultimii 30 de ani.

Din cauza secetei, nivelul apei din Dunăre scade alarmant

Apele Dunării sunt extrem, extrem de retrase, din cauza secetei, iar trendul va continua și în perioada următoare. Deşi de obicei ne confruntăm cu asemenea situații dezastruoase în anii secetoși, şi undeva spre finalul verii, spre finalul lunii august, astfel că până în septembrie-octombrie când începeau ploile, situația avea timp să revină cumva la normal.

Situaţia face că acum suntem la mijlocul verii și situația s-a acutizat din luna iunie. S-a ajuns la temperaturi de 37-40 de grade Celsius, iar mai multe râuri și lacuri din România au secat, unele practic parcă au dispărut de pe fața pământului.

Autoritățile declară că acum ne confruntăm cu una dintre cele mai grave situații din ultimii 30 de ani.

Tanczos Bârnă, ministrul Mediului declara zilele trecute că în acest moment rezerva de apă din cele 40 de lacuri din România este de 67% , iar dacă situația va continua tot așa și în lunile următoare, va fi din ce în ce mai grav.

În acest moment, se aduna tot mai multe comune şi sate unde oamenii efectiv trebuie să raționalizeze apa. Iar deocamdată nu sunt vești bune care să vină dinspre meteorologi, de vreme ce debitul este în scădere de la un normal de peste 5.300 de metri cubi la intrarea în țară.

Totodată, în cauza secetei, în Galaţi au apărut insule de nisip pe mijlocul Dunării, iar asta înseamnă pierderi, pentru că bacurile, comandanții de nave sunt nevoiți să ocolească vreo 700 de metri. Aşadar, acest nivel foarte scăzut al apei Dunării generează nu doar probleme de navigație, ci și probleme pentru sistemul energetic național.

În anul 2006 a fost o situație similară și atunci centrala de la Cernavodă a fost închisă pentru că nu se mai puteau răci reactoarele.

Astfel ca, dacă seceta va continua şi până la finalul lunii august nu plouă și dacă nu se schimbă vremea, lucrurile s-ar putea complica și mai tare.

Seceta afectează și hidrocentralele de la Porţile de Fier

În cadrul aceluiași context, amintim că hidrocentralele de la Porţile de Fier, care produc cea mai ieftină energie hidro, au livrat în ultimul timp cu aproape 400 de MWH mai puțin decât într-o perioadă normală. Experții în energie spun totuși că situația nu este critică și că România poate suplini consumul din energie produsă din alte surse, dar care pot fi, uneori, mai scumpe.

Hidrocentralele Porțile de Fier I și II , fiind și cele mai mari din România, funcționează acum la 60 la sută din capacitate.

„Ar trebui să fie undeva la 5.000 – 5.500 metri cubi pe secundă. În momentul de față, vineri, sunt 2.900 de metri cubi pe secundă și tendința pe următoarele 5 zile este undeva la 2.700 – 2.800. La ora actuală, pe Porțile de fier se produc 630-640 MWH energie într-o zi cu debit normal producția ar trebui să fie undeva de 1.000 MHW energie”, a declarat Cristinel Popescu, Președinte Sindicatul Porțile de Fier.

Așadar, din cauza secetei, acum și apele Dunării scad alarmant pe zi ce trece.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`