Comisiile din Iași care evaluează pagubele produse de seceta pedologică vor merge în această săptămână la fermierii din mai multe comune din județ pentru a verifica cererile depuse. Agricultorii au solicitat despăgubiri pentru culturile de toamnă afectate de seceta pedologică. Campania de verificare a cererilor continuă cu fermierii din comunele Ipatele, Drăgușeni, Țibănești, Țibana, Gorban. Vor fi verificați agricultorii cu suprafețe agricole cuprinse între 50 și 200 de hectare de teren agricol cu culturi afectate de seceta pedologică.
Suprafața ce va fi verificată în această săptămână va fi de aproximativ 1.000 de hectare de teren agricol cu culturi de toamnă, respectiv grâu și rapiță. Specialiștii din Iași au verificat deja jumătate din fermierii cu rapiță și grâu care au solicitat despăgubiri. Fermierii din Iași au depus până în prezent 200 de rapoarte operative pentru 16.000 de hectare de teren agricol afectate de seceta extremă. Specialiștii din cadrul comisiilor înființate la nivelul județului vor verifica cererile depuse de fermieri până pe data de 15 iunie, pentru culturile înființate în toamnă.
Cum pot obține fermierii din Iași despăgubirile pentru culturile afectate de secetă?
Fermierii trebuie să depună înștiințările cu datele de identificare ale deținătorului de teren agricol, suprafața totală declarată, suprafața calamitată estimativ pe fiecare din culturile calamitate, cu specificarea dacă suprafața calamitată se află în zona irigabilă. În baza înștiințărilor, Comitetul Local pentru Situații de Urgență întocmește un raport operativ, în termen de maximum 24 de ore de la înregistrarea înștiințărilor, pe care îl transmite către Centrul Operațional din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Județean și către Grupul de Suport Tehnic pentru gestionarea situațiilor de urgență generate de fenomene meteorologice periculoase având ca efect producerea secetei pedologice din județ.
Fermierii vor afla după data de 15 iunie ce despăgubiri primesc
În Iași s-au înființat 15 comisii de verificare, formate dintr-un reprezentant al Direcției pentru Agricultură Județeană (DAJ) Iași și un specialist din cadrul Agenției de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA) Iași. După finalizarea deplasărilor comisiilor de constatare și evaluare a pagubelor la culturile agricole produse în urma fenomenelor meteorologice care generează seceta pedologică, situația centralizată va fi transmisă către Centrul Operativ pentru Situații de Urgență din cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale pentru alocarea sumelor necesare despăgubirilor. Cererile de despăgubiri se depun în continuare.
„E mai ușor și pentru noi să mergem să verificăm înștiințările pentru că le vom onora în ordinea primirii lor. Fermierii trebuie să dețină 30 la sută din suprafața agricolă afectată de seceta pedologică”, a declarat Gabriel Hoha, director executiv al Direcției pentru Agricultură Județeană (DAJ) Iași.