Prima pagină » Eveniment-Social » Efectele intoxicației cu etilenglicol (antigel), analizate de medicii ieșeni într-o revistă internațională de prestigiu
Efectele intoxicației cu etilenglicol (antigel), analizate de medicii ieșeni într-o revistă internațională de prestigiu

Efectele intoxicației cu etilenglicol (antigel), analizate de medicii ieșeni într-o revistă internațională de prestigiu

26 mart. 2021, 09:05,
în Eveniment-Social

Specialiștii de la Spitalul Clinic „Dr. C. I. Parhon” și de la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Clinic Județean de Urgență „Sf. Spiridon”, cadre didactice ale Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași, au realizat un amplu studiu care analizează parcursul clinic al persoanelor care au suferit o intoxicație cu etilenglicol în perioada 2012 – 2017. Acesta a fost publicat pe 18 martie în revista International Urology and Nephrology, editura Springer, după ce a trecut prin procesul de peer-review, publicația fiind cotată ISI și fiind una dintre cele mai reputate în domeniu.

Studiul este semnat de medici nefrologi – prof. univ. dr. Adrian Covic, conf. univ. dr. Ionuț Nistor, cât și de medici specializați în medicina de urgență – prof. univ. dr. Diana Carmen Cimpoeșu, asist. univ. dr. Gabriela Raluca Grigorași și dr. Mihaela Corlade-Andrei.

Colaborarea a apărut în principal în urma parcursului clinic al unui astfel de pacient care a ingerat, voluntar sau accidental, această substanță. Acesta este adus de urgență și tratat în Unitatea de Primire a Urgențelor de la Spitalul „Sf. Spiridon”, iar ulterior este transferat la Spitalul „Parhon” pentru că majoritatea pacienților dezvoltă insuficiență renală ce necesită tratament îndelungat, dincolo de stabilizarea sa de urgență.

Studiul a urmărit prevalența, caracteristicile clinice și biochimice ale pacienților internați la cele două spitale între ianuarie 2012 și octombrie 2017. Ulterior, a fost comparată evoluția cazurilor în funcție de tratamentul primit: 28 de pacienți fiind tratați în perioada aceasta cu dializă și antidot pentru etilenglicol, în timp ce 28 au primit antidotul și terapie suport.

„Din cele 56 de cazuri incluse în studiu, au fost înregistrate 16 decese (28,57%). Simptomatologia la internare a fost mai gravă pentru pacienții care aveau nevoie de hemodializă. Datele analizate arată o corelare între pH, Glasgow Coma Score și o mortalitatea crescută. Spre deosebire de supraviețuitori, pacienții care au murit sau care au avut afecțiuni renale cronice au fost mai predispuși să prezinte simptome clinice precum coma, crize convulsive sau acidoză. Hemodializa și antidotul trebuie administrate cât mai precoce și continuate până când acidoza este corectată”, precizează cercetătorii în concluziile studiului.

Link articol: https://link.springer.com/article/10.1007/s11255-021-02837-3

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *