Prima pagină » Economic Local » Efectele crizei de coronavirus: Iașul este mai puțin poluat. Valorile indicatorului PM10 au scăzut cu 20 la sută în oraș, în luna aprilie
Efectele crizei de coronavirus: Iașul este mai puțin poluat. Valorile indicatorului PM10 au scăzut cu 20 la sută în oraș, în luna aprilie

Efectele crizei de coronavirus: Iașul este mai puțin poluat. Valorile indicatorului PM10 au scăzut cu 20 la sută în oraș, în luna aprilie

15 mai 2020, 04:00,
Raluca Costin în Economic Local

Potrivit Agenției pentru Protecția Mediului Iași, în luna aprilie, măsurătorile gravimetrice ale indicatorului PM10 din stațiile de monitorizare a calității aerului în județul Iași arată că s-au înregistrat 15 depășiri ale valorii limită zilnice (de 50 micrograme/metru cub). Chiar dacă numărul total de depășiri din luna aprilie 2020 este mai mare față de luna aprilie 2019, în stațiile din oraș acestea au scăzut cu 20 la sută. Specialiștii spun că efectele crizei de coronavirus se observă în faptul că Iașul este mai puțin poluat. Cele mai multe depășiri au fost înregistrate la stația din Podu de Piatră, cu 3 depășiri, două la stația din Decebal Cantemir, 7 depășiri la Bosia Ungheni și alte două la Tomești.

Au scăzut cu 20 la sută valorile medii ale PM10

Numărul total de depășiri înregistrat în aprilie 2020 este mai mare decât în aprilie 2019 (9 depășiri). Cu toate acestea, poluarea din municipiu a scăzut.

„O justificare în acest sens poate fi faptul că, spre deosebire de luna aprilie 2019 când au fost precipitații abundente, aprilie 2020 a fost o lună extrem de secetoasă, se pare cea mai secetoasă din istoria măsurătorilor meteo. Însă, chiar dacă numărul depășirilor este mai mare comparativ cu aceeași perioadă din 2019, se constată că în cele două stații automate de monitorizare a calității aerului de pe raza municipiului Iași, stația de trafic din Podu de Piatră și stația de fond urban Decebal Cantemir, valorile medii lunare ale indicatorului PM10, în lunile martie și aprilie, sunt mai mici cu circa 20 la sută față de valorile medii din aceeași perioadă a anului 2019”, susțin specialiștii din cadrul APM Iași.

Iașul, mai puțin poluat datorită traficului redus

Aceștia mai spun că scăderea depășirilor poate fi pusă pe seama mobilității reduse în mediul urban ca urmare a luării măsurilor de combatere a COVID-19.

„În această perioadă s-au înregistrat, de exemplu, și valori zilnice ale PM10 în stația de trafic de 10 µg/m3, adică un aer foarte curat. Depășirile valorii limită zilnice pentru PM10 în aceste două luni cu mobilitate redusă au fost înregistrate în perioadele de timp în care au avut loc fenomene de inversiune termică și calm atmosferic, situații nefavorabile dispersiei poluanților, aspect relevant în a înțelege importanța acestor fenomene meteo pentru întreținerea condițiilor de poluare atmosferică în regiunea municipiului Iași”, mai spun specialiștii din cadrul APM Iași.

Măsuri pentru reducerea poluării din Iași

De asemenea, pentru scăderea în continuare a poluării din Iași, în următoarea perioadă ar trebui reduse traficul, salubrizarea stradală, repararea/modernizarea infrastructurii rutiere, producerea energiei electrice/termice, activitatea din șantiere. De la începutul anului și până în prezent, cele mai multe depășiri ale valorii limită zilnice pentru indicatorul PM 10 sunt în stația de trafic IS-1 Podu de Piatră, cu 27 de depășiri, urmată de stația de fond urban IS-2 din Aleea Decebal, cu 24 depășiri. Numărul maxim de depășiri acceptat anual este de 35 de depășiri pentru fiecare stație.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *