Semințele de floarea-soarelui sunt foarte populare, în special în sezonul cald. Deși sunt o opțiune rapidă pentru o gustare sau pentru un moment de relaxare, acestea ar putea avea efect negatve asupra sănătății tale. Studiile au demonstrat care sunt efectele consumului de semințe de floarea-soarelui asupra organismului.
Studiile au demonstrat care sunt efectele consumului de semințe de floarea-soarelui asupra organismului / Shutterstock
Semințele de floarea-soarelui pot fi benefice organismului tău, mai ales dacă sunt consumate cu moderație. Acestea sunt bogate în grăsimi sănătoase, vitamine și minerale. Mulți specialiști sunt de părere că acestea ajută la prevenirea apariția bolilor de sănătate, în special a apariției bolilor de inimă.
Efectele consumului de semințe de floarea-soarelui
Unele studii spun că o singură pălărie de floarea-soarelui poate conține până la 2.000 de semințe. Semințele de floarea-soarelui conțin o mulțime de nutrienți benefici organismului, dar pot deveni periculoase dacă sunt consumate în cantități prea mari. Hai să aflăm împreună mai multe despre valorile nutriționale ale semințelor de floarea-soarelui. 30 de grame de semințe de floarea soarelui pot conține după cum urmează:
- 163 – calorii
- 14 grame – grăsimi saturate
- 5.5 grame – proteine
- 6.5 grame – carbohidrați
- 3 grame – fibre
Pe lângă acestea, semințele de floarea soarelui mai conțin fier, magneziu, zinc, vitamina E și vitamina B6.
Semințele de floarea-soarelui sunt bogate în vitamina E și selenium care au un rol important ca antioxidanți pentru reducerea inflamației din corp și a stresului oxidativ provocat de radicalii liberi.
Ar putea ajuta la reducerea inflamației
Printre efectele consumului de semințe de floarea-soarelui se numără și lupta împotriva inflamației. Conform cercetătorilor semințele de floarea-soarelui au proprietăți antiinflamatorii datorită grăsimilor care se găsesc în acestea. 30 de grame de semințe de floarea-soarelui pt ajunge să conțină și 14 grame de grăsimi. Acestea sunt împărțite în grăsimi saturate (1.5 grame), grăsimi polinesaturate (9.2 grame) și grăsimi mononesaturate (2.7 grame).
O dietă bogată în grăsimi mononesaturate și polinesaturate s-ar putea să te ajute în reducerea inflamației din corp, spun cele mai recente studii ale specialiștilor.
Uite o listă cu alimente care produc inflamația în corp și pe care este recomandat să le eviți.
Ar putea ajuta la îmbunătățirea sănătății inimii
Un studiu care a fost publicat recent în jurnalul medical Circulation a demonstrat faptul că pacienții care consumă semințe de floarea-soarelui au un risc mai scăzut de apariție a problemelor cardiovasculare. Același studiu a demonstrat că semințele de floarea-soarelui pot ajuta la reglarea colesterolului.
În mod similar, semințele de floarea-soarelui ar putea ajuta la reducerea presiunii arteriale. Dacă presiunea arteriala este prea mare, aceasta ar putea probleme în timp vaselor de sânge. Presiune arterială ridicată poate duce la apariția infarctului.
Se pare că semințele de floarea-soarelui blochează enzimele care duc la degradarea vaselor de sânge. Totodată, aceste semințe sunt bogate în magneziu care ajută la rândul său la reglarea presiunii arteriale.
Ar putea ajuta la reglarea nivelului de zahăr din sânge
Conform Cureus Journal of Medical Science, semințele de floarea-soarelui conțin acid clorogenic. Acest compus organic de tip acid fenolic este un compus intermediar în biosinteza ligninei și este cel mai adesea găsit în pereții celulelor vegetale.
Se pare că acest acid ajută la reducerea nivelului zahărului din sânge. Alte studii au sugerat că semințele de floarea-soarelui ajută la un control al glicemiei mult mai bun decât orice alte semințe. Persoanele cu diabet au fost supuse studiilor pentru a obține rezultatele publicate în Journal of Chemical and Pharmaceutical Research.
Conform publicației Healthline, semințele de floarea-soarelui sunt recomandate deseori de către nutriționiști persoanelor care suferă de diabet de tip 2. Cu toate acestea, recomandările sunt făcute în funcție de fiecare persoană, ar semințele trebuie să fie simple. Sarea care se găsește pe semințele de floarea-soarelui are un efect negativ asupra organismului, spun publicațiile externe.
Contraindicații în consumul de semințe de floarea-soarelui
Alegerea semințelor de floarea-soarelui cu sare s-ar putea să nu fie cea mai sănătoasă alegere pentru tine. Conținutul mare de sodiu poate provoca probleme de sănătate. Nutriționiști recomandă alegere semințelor sau a alunelor care nu conțin sare.
Se pare că o pungă de semințe de floarea-soarelui cu sare ar putea conține chiar și peste 123 % din necesarul zilnic de sodiu recomandat zilnic, necesarul de 2,820 miligrame de sodiu. În plus, dacă îți dorești să începi o dietă, atunci aceasta s-ar putea să nu fie cea mai bună opțiune pentru tine.
Semințele de floarea-soarelui sunt bogate în calorii. Consumul de semințe în exces poate duce la acumularea de kilograme în plus, spun nutriționiștii.