Efectele adverse ale proteinelor animale. O cantitate adecvată de proteine în fiecare zi trebuie să fie prezentă pentru a preveni malnutriția. Deficitul de proteine este foarte rar în țările industrializate, dar poate apărea la persoanele bolnave, precum și la vârstnici. Pe de altă parte, în țările în curs de dezvoltare, marasmus și kwashiorkor, două forme de malnutriție proteică-energetică sunt foarte prezente și provoacă moartea a aproximativ 6 milioane de copii în fiecare an. O deficiență de proteine are un impact negativ asupra tuturor organelor și sistemelor corpului, cum ar fi creierul, sistemul imunitar și funcția renală. Semnele deficitului de proteine sunt edemele (retenția de lichid sau umflarea), masa musculară redusă, pielea palida și părul subțire și fragil.
Efectele adverse ale proteinelor animale
Riscul de aport excesiv de proteine din alimente este foarte mic. Cu toate acestea, unele studii științifice pe diete bogate în proteine au arătat o creștere a tulburării gastro-intestinale sau un risc mai mare de osteoporoză sau pietre la rinichi. Cu toate acestea, cele mai recente date sugerează că aportul de proteine nu poate fi legat de pierderea calciului din oase sau de alte efecte negative asupra sănătății oaselor. Unele diete bogate în proteine sunt adesea foarte bogate în proteine animale și, prin urmare, bogate în grăsimi saturate. Prin urmare, nu este surprinzător să vedem în literatură corelația dintre consumul de carne roșie și produse lactate cu conținut ridicat de grăsimi și bolile cardiovasculare, precum și anumite tipuri de cancer.
Persoanele cu afecțiuni renale cronice și anumite tulburări genetice ar trebui să își evalueze continuu aportul de proteine.
Interacțiuni cu alți nutrienți
Interacțiunile dintre proteine și alți nutrienți sunt extrem de numeroase. De exemplu, ele sunt cele care transportă cei mai mici nutrienți în și din celulele corpului. În acest sens, putem spune că o stare nutrițională optimă este esențială pentru buna funcționare a întregului organism.
Proprietăți chimice
Proteinele sunt substanțe nutritive macro la baza tuturor organismelor vii. Aminoacizii legați între ele prin legături peptidice formează lanțuri polipeptidice. Aceste lanțuri polipeptidice dispuse împreună formează, la rândul lor, proteine.
Lanțurile proteice sunt sintetizate în interiorul celulei, în ribozomi. Secvența de aminoacizi, numită secvență, va determina structura și funcția acestora. Toți aminoacizii (cu excepția prolinei) sunt alcătuiți dintr-un acid carboxilic, o amină primară și un lanț lateral. Există 22 de aminoacizi proteinogenici, dintre care 9 sunt numiți esențiali pe care organismul nu îi poate sintetiza.
Electroforeza proteică este o metodă de analiză proteică folosită în primul rând în medicină pentru studiul plasmei sanguine. Acesta permite analizarea, dintr-un simplu test de sânge, a nivelului diferitelor proteine conținute în organism. Astfel, este de exemplu posibilă dozarea albuminei, a căror rată poate indica subnutriție sau anumite patologii ale ficatului sau rinichilor.