Prima pagină » Sanatate » Medicamente » Efecte secundare ale vaccinului antigripal. La ce sa te astepti

Efecte secundare ale vaccinului antigripal. La ce sa te astepti

23 oct. 2019, 10:10,
în Sanatate

Vaccinul ramane cea mai buna masura de protectie impotriva gripei, dar ca orice vaccin are si efecte mai putin placute. Descopera cele mai importante efecte secundare ale vaccinului antigripal.

Gripa poate parea o boala banala comparativ cu altele, ca de exemplu cancerul. Insa nu trebuie sa uitati ca este mortala. Vaccinul antigripal te poate proteja in mare masura si asta depinde de cat de multa potrivire exista intre compozitia lui si tulpinile circulante. Expertii din SUA se asteapta ca sezonul gripal 2019-2020 sa fie destul de rau. Supozitiile lor se bazeaza pe cel mai recent focar de gripa din Australia, care poate prezice uneori cum va fi virusul gripal in SUA.

Cel mai bun moment pentru vaccinare

Potrivit dr. Amesh Adalja, cercetator la Johns Hopkins Center for Health Security, vaccinul antigripal ofera, in general, o rata de protectie de 65%. Chiar daca acest numar ti se pare mic, nu ar trebui sa ignori vaccinul pe care ar trebui sa-l faci pana la sfarsitul lunii octombrie. Este momentul cel mai bun, sustin specialistii pentru vaccinare. Sezonul gripei incepe de obicei in octombrie, are un maxim in lunile decembrie-ianuarie si setermina undeva la inceputul lunii mai.

„Doar pentru ca vaccinul nu este 100% [efectiv] nu inseamna ca nu are valoare”, spune dr. Adalja. „Si chiar daca faceti gripa, [daca sunteti vaccinat], este mai putin probabil sa aveti un caz sever care necesita spitalizare. Este mai putin probabil sa aveti distrugeri majore in viata voastra si mai putin probabil sa raspanditi virusul.”

Efecte secundare ale vaccinului antigripal

Desi exista unele efecte secundare posibile, dr. Adalja spune ca majoritatea sunt rare. Ca urmare a vaccinarii poate sa apara o durere musculara in brat. Asta pentru ca vaccinul este injectat direct in muschi, iar acul deterioreaza celulele. Puteti lua un calmant OTC pentru a estompa durerea, dar daca aceasta nu cedeaza sau va scade mobilitatea, dr. Adalja va recomanda sa va consultati cu medicul dumneavoastra.

La locul injectarii poate sa apara un eritem. Oricand strapungi pielea poti provoca o astfel de reactie. Este doar un semn ca sistemul dumneavoastra imunitar este activ. Dar aceasta roseata si umflatura este un efect
secundar care dureaza de obicei doar cateva zile. Durerile corporale sunt un alt efect secundar al vaccinarii antigripale. „Orice vaccin poate provoca dureri corporale din cauza modului in care activeaza sistemul imunitar”, spune dr. Adalja. Dureaza doua saptamani pana cand vaccinul este complet eficient, astfel ca durerile corpului dvs. ar putea fi si semnul gripei reale , deoarece tulpinile virale circula probabil in momentul in care va vaccinati.

Mancarimea la locul injectiei sau o eruptie pe tot corpul ar semnala o reactie alergica, dar „este foarte rar sa aveti o reactie alergica la vaccinul gripal”, noteaza dr. Adalja. „Exista o multime de mituri despre alergiile la ou si despre vaccin”, explica el – deoarece vaccinurile antigripale sunt fabricate folosind tehnologie care implica cantitati mici de proteine ​​de ou. Avertizare: Daca aveti mancarime severa la locul injectiei, eruptii pe tot corpul sau semne de soc anafilactic, solicitati asistenta medicala imediata. Si daca in trecut ati avut o reactie alergica la vaccinul antigripal, recomandarea specialistilor este sa il evitati.

Febra, ameteli, lesin

Probabil ca nu veti avea febra din cauza vaccinului, dar, daca o faceti, ar trebui sa fie mica, adica sub 38,3. Daca este mai mare de atat nu va ganditi repede la gripa, probabil aveti o boala fara legatura. „Amintiti-va ca faceti vaccinul in timpul sezonului de infectii respiratorii. Deci, poate ati luat un alt virus, fara sa stiti”, spune dr. Adalja.

Ametelile sau lesinul sunt mai putin un efect secundar al vaccinului in sine si mai mult un efect secundar al fobiei de ace, spune dr. Adalja. Daca credeti ca puteti avea o reactie la stres de tip lesin, comunicati personalului medical, astfel incat sa se asigure ca ramaneti asezat dupa vaccinare.

Efecte secundare ale vaccinului antigripal: sindromul Guillain-Barre

Este o afectiune autoimuna care este declansata de o mare varietate de lucruri, de la vaccinuri la infectii virale. Sindromul Guillain-Barre provoaca daune sistemului nervos, ducand la simptome precum slabiciune musculara, amorteala, dificultati de mers sau mers ciudat si chiar paralizie, spune dr. Adalja. In timp ce 70% dintre oameni se recupereaza pe deplin, perioada de recuperare poate varia de la saptamani pana la ani, potrivit Institutului National de Tulburari neurologice si accident vascular cerebral. Dr. Adalja spune, de asemenea, ca: „Oamenii ar trebui sa-si aminteasca ca gripa in sine este mult mai probabil sa provoace acest sindrom decat vaccinul”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *